Miért értékes a nyírfavíz?

A nyírfa leve édeskés ízű folyadék, amelyet elsősorban a nyírfa törzséből és a vastagabb ágakból vagy a gyökereiből nyernek. A nyírfanedv gyógyító erejét évszázadok óta használják. Értékes alapanyagait mostanában fedezték fel újra. A nyírfa nedvét, a viricset könnyű kinyerni a fából, és nagyon fontos szempont, hogy használata mellékhatásoktól mentes.

A nyírfanedvnek számos egészségjavító hatást tulajdonítanak, de ezeket tudományos szempontból alig kutatták, de néhány pozitív hatását már bizonyították. Az új trendtermék iránti érdeklődés csak most vált általánossá.

A nyírfalevet Európában, Amerikában és a keleti országokban ősidőktől fogva a fák megcsapolásával nyerték. Őseink tudása a gyógynövényekről és a természetes gyógymódokról nagyon széles, így a nyírfaléről is. A fa leve már csapolás után iható.

Kinyerése a nyírfából

A nyírfalevet úgy nyerik, hogy tavasszal, főként áprilisban belemetszenek a nyírfába – ez nem károsítja a fát. Fél óra elteltével egy pohár megtelik a kicsurgó lével. A nyír évi 200 litert „termel”, nem szabad azonban öt liternél többet lecsapolni, a fának legalább két év pihenési időt kell adni.

Egészséges összetevők

A folyadék gazdag egészséges összetevőkben, a következőket tartalmazza:

  • aminosavak
  • vas és kálium
  • kalcium és magnézium
  • nátrium és foszfor
  • proteinek és cink
  • C-vitamin
  • szaponinok

Cukor a nyírfalében

A szaponin a cukor prekurzora. Elősegíti az anyagok felszívódását a bélből (ezért kevésbé alkalmas bélgyulladásban szenvedő emberek számára, mivel a méreganyagok nem kerülhetnek a vérbe). Állítólag segít a vastagbélrák megelőzésében is.

A xilitol cukorpótló – más néven nyírcukor – segít a fogszuvasodás ellen, és nincs negatív hatása a vércukorszintre. Ezen felül a nyírlé fruktózt és glükózt, néha szacharózt és arabinózt tartalmaz.

100 ml nyírvízben csak körülbelül 5 kalória van, ezért italként azok számára is érdekes, akik ügyelnek a súlyukra. Eddig a kókuszdió különösen népszerű volt, ám a nyírlé már felülmúlta azt. Egyesek esküsznek a nyírlé-gyógymódra, melynek során három hétig naponta ezt a folyadékot isszák.

A forgalmazótól függően azonban a nyírlé tartalmazhat mesterséges cukoradalékokat, így a kalóriatartalom is jelentősen magasabb lehet.

Gyulladásgátló és méregtelenítő

A nyírvíz gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő. Hormonstimuláló szerként is szolgál. Állítólag segít bőrfoltok, vérszegénység, köszvény és reuma ellen, és serkenti a vese- és epetevékenységet, elűzi a tavaszi fáradtságot.

Nyírfalé a bőr és a haj számára

Az ősi hiedelem szerint a nyírvíz erősíti az immunrendszert és segít a hajhullás ellen. Használata nagyon egyszerű, a hajat vagy a fejbőrt be kell vele dörzsölni.

A nyírfalé állítólag hatásos az ekcéma ellen, és így csökkentheti a korpásodás kialakulását. Sok samponban megtalálható, de a koncentrált alkalmazás hatékonyabb. Arclemosókban is állandó összetevő.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A nyírfa áldásos hatásai