Hogyan kezeljük a sebes fejbőrt?

Ha fésülködéskor fájdalmat érzünk, könnyen lehet, hogy sebes a fejbőrünk. Ezek a sebek nemcsak csúnyák és zavarók, de átmeneti hajhulláshoz is vezethetnek. A hajas fejbőr kisebesedésének több oka is lehet, például fejtetű, kontakt dermatitisz, pikkelysömör, pattanás, bárányhimlő. A különböző sebeket természetesen különböző módon is kell kezelni.

Hajhullás: nem mindegy, hogyan hullik a haja

A hajhullás a hajvonal visszahúzódásával kezdődik, magasabb lesz a homlok, a hajszálak a tarkó felé haladva egyre vékonyabbak. Minden második ember szenved a többé-kevésbé súlyos hajhullástól. Az átláthatatlan mennyiségű, de hatástalan ajánlatok mellett vannak olyan terápiás megoldások is, amelyek sikert ígérnek. Mi okozza a hajhullást a férfiaknál, és mit lehet tenni?

Mitől hullik a hajunk?

A hajhullás nem ritka jelenség, de szerencsére sokat tehetünk ellene. Először is fontos, hogy megtaláljuk a panasz okát, ezután lehet elvégezni a megfelelő kezelést. Használnak finaszterid vagy minoxidil tartalmú gyógyszereket, de megpróbálhatjuk megállítani a hajhullást házi szerekkel is. Hogy ezek mennyire hatékonyak, azt esete válogatja.

Szervezetünk figyelmeztető jelzései

Ha valami baj van az egészségünkkel, testünk gyakran figyelmeztető jeleket küld. Így például a gyomorfájás vagy a fejfájás származhat stressztől vagy nagy mentális megterheléstől, de a külső jelek is, mint amilyen például a sápadt bőr, a nyelvlepedék vagy az elszíneződött körmök, jelzések lehetnek bizonyos betegségekre vagy a hiánytünetekre.

A nyírfa áldásos hatásai

A közönséges nyírfát sok országban díszfaként ültetik. A levelek kivonata vízhajtó hatású, de a fának szinte minden része gyógyít: a kéreg, a levélrügyek és a kéregolaj. A nyírfa nedvét általában tavasszal gyűjtik be, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos. A nyír mágikus és gyógyító erejébe vetett hit elevenen élt a magyar paraszti hagyományban.

Hány hajszála hullik ki naponta?

Egészséges, dús haj – melyik nő ne vágya rá? Annál rosszabb, ha hullik a haj. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta több mint 100 hajszál hullik ki. Sok esetben a hormonok vagy az öröklődés a hibás. Bár több férfinek hullik a haja, mint nőnek, a nők sokkal jobban szenvednek tőle. Ennek egyik oka minden bizonnyal a társadalmi elfogadottság.

Hullik a haja? Ne kefélje!

Ha arra ébredünk, hogy a párnánk tele van hajszálakkal, vagy zuhanyozás után a hajszálak eldugaszolják a lefolyót, az ijesztő lehet. A hajhullás nem csak az öregedéssel járó tünet, rossz szokások is okozhatják a bajt. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint naponta 50-100 hajszálát veszíthetünk el. Ártatlannak tűnő szokásokban kereshetjük a baj gyökerét.

Mit tegyünk, ha hullik a hajunk?

A hajhullás nem ritka jelenség, Németországban a férfiak 80 százaléka örökletesen érintett, de kopaszodnak a nők is. Szerencsére ma már több megoldásból választhatunk a hajhullás ellen. Fontos, hogy megtaláljuk a panaszok okát, majd következhet a megfelelő kezelés. A gyakran használt hormon tartalmú szerek helyett próbálkozzunk házi szerekkel!

A haj és a lélek kapcsolata

„A padlón, a kádban, a párnán, a fésűben, mindenhol haj! A fejemen meg egyre kevesebb. Megvettem a legújabb csodaszert, jártam bőrgyógyásznál, kivizsgálásokon, kész vagyont költöttem világmegváltó kezelésekre, eredmény meg sehol… A panasz marad! Nem derült ki, hogy mi a szervi oka.”

Férfias kopaszodás: nem csak hormonális oka lehet

A férfiak hajhullása, kopaszodása, hajritkulása a szakirodalom szerint 95%-ban androgén alopécia, vagyis androgenetikus eredetű. Az androgenetikus hajhullás elsődleges oka az öröklött tulajdonságok között keresendő, legalábbis ez az orvosok véleménye. A mi tapasztalataink nem ezt mutatják, így véleményem szerint van remény a megoldásra, csak meg kell keresni a probléma valódi okát.