Hány hajszála hullik ki naponta?

Egészséges, dús haj – melyik nő ne vágya rá? Annál rosszabb, ha hullik a haj. Kóros hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta több mint 100 hajszál hullik ki. Sok esetben a hormonok vagy az öröklődés a hibás. Bár több férfinek hullik a haja, mint nőnek, a nők sokkal jobban szenvednek tőle. Ennek egyik oka minden bizonnyal a társadalmi elfogadottság.

Az öröklött hajlamot leszámítva a nők haja különösen gyakran hullik, amikor terhesek, vagy a menopauza éveiben járnak, esetleg ha szünetet tartanak a fogamzásgátló tabletta szedésében. Az ok: az ösztrogének fokozzák a hajtermelést, az androgének gátolják azt.

Többnyire örökletesA hajhullás okai

  • Örökletes tényezők
  • A hormonális egyensúly eltolódása szülés után
  • Az ösztrogénszint csökkenése a menopauza éveiben
  • A pajzsmirigy funkciózavarai
  • Súlyos fertőzések, mérgezések
  • Anyagcsere-betegségek, pl. a cukorbetegség
  • Stressz, táplálkozási hiányosságok, hiányjelenségek fogyókúra következtében
  • Gyógyszerek, pl. a magas vérzsír ellen, vérnyomás-gyógyszerek (ACE-gátlók, béta-blokkolók) és rák kezelésére szolgáló gyógyszerek

Terhesség utáni hajhullás

Terhesség vagy a szoptatás is okozhat hajhullást. Ez nem ok az aggodalomra, mert a haj általában kezelés nélkül is visszanő néhány hét, vagy hónap múlva. Mi történik? A terhesség alatt a vér ösztrogénszintje nagyon magas, ezért a legtöbb nő először szép, sűrű és fényes hajat és sima bőrt figyelhet meg. A szülés után azonban az ösztrogénszint jelentősen csökken, ami miatt a hirtelen hajnövekedési szakaszt nyugalmi szakasz követi.

A menopauza éveiben

A menopauza éveiben nem kevés nőnek fokozottan hullik a haja. Ezt a jelenséget nevezik krónikus telogen aurának (CTE). A trichogram gyakran használt módszer a nagymértékű hajhullás kimutatására, ezzel vizsgálják a szőrtüszőket, amelyek tükrözik a hajciklus állapotát. Egy másik mérési módszer az úgynevezett TrichoScan-eljárás, digitális dermatoszkópos vizsgálat.

Mi a teendő?

Fontos tudni, hogy vannak időszakok, amikor erősebb a hajhullás, ami általában nem vezet tartós hajritkuláshoz. Különleges támogatásként rendelkezésre állnak recept nélküli szerek, amelyek minden alapvető tápanyaggal ellátják a hajat. Ha a hajhullás tartós, vagy a haj hirtelen nagy mennyiségben kezd hullni, célszerű szakértő tanácsát kérni.

(Németből fordította: Koncz László)