Hajhullás: nem mindegy, hogyan hullik a haja

A hajhullás a hajvonal visszahúzódásával kezdődik, magasabb lesz a homlok, a hajszálak a tarkó felé haladva egyre vékonyabbak. Minden második ember szenved a többé-kevésbé súlyos hajhullástól. Az átláthatatlan mennyiségű, de hatástalan ajánlatok mellett vannak olyan terápiás megoldások is, amelyek sikert ígérnek. Mi okozza a hajhullást a férfiaknál, és mit lehet tenni?

A haj nem egy egész életen át tartó társ, csak 2-7 éven át marad velünk. Ebben az időben folyamatosan növekszik (1. fázis), majd a növekedés hirtelen megáll (2. fázis). A haj ezt a fárasztó növekedést 2-4 hónapig kipiheni, majd kihull (3. fázis). Ezen a természetes módon naponta 80-100 hajszálat veszítünk.

Ugyanabban a hajgyökérben új haj képződik és hatol át a fejbőrön. De mi történik, ha ez a természetes ciklus zavart szenved, és a hajszál vékonyabb és kevesebb lesz? Mindez különböző formákban nyilvánulhat meg:

  • örökletes hajhullás
  • diffúz hajhullás
  • körkörös hajhullás

Örökletes hajhullás

Ha a haj a homlokon vagy a fej tetején különösen világos, akkor ez adottság kérdése, a szülők gyakorlatilag betették a hajhullás hajlamát a bölcsőbe. A férfi nemi hormonok (androgének) döntő szerepet játszanak a férfiak hajhullásában.

Ma már ismert, hogy az örökletes hajhullást a fejbőr bizonyos területein a hajgyökerek örökletes érzékenysége okozza a tesztoszteron (dihidrotesztoszteron, DHT) bomlástermékére. A modern terápiás megközelítések ezen alapulnak, például az alfatradiol hormon használata, amely gátolja a tesztoszteron lebomlását.

Örökletes hajhullás esetén az érintett területek hajhagymáiban különösen sok a dihidrotesztoszteron receptor, amely károsítja a hajnövekedést. Emellett az enzim, amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja, itt különösen aktív. Mindkét tényező azt okozza, hogy a haj rövidebbé és vékonyabbá válik. Az ilyen típusú hajhullást örökletes hajhullásnak, más néven hormonális hajhullásnak nevezik. A férfiaknál jellemző a visszahúzódó hajvonal.

Diffúz hajhullás

Ha az egész fejbőrön jelentkezik, és nem kifejezetten lokalizált, akkor diffúz hajhullásról beszélünk. Bár a hajhagyma sértetlen, a véráramon keresztül nem jut megfelelő tápanyaghoz, például aminosavakhoz, és B-vitaminokhoz. Ennek következményei vannak: a hajhagyma egyszer csak leállítja a működését. A hajszálak élettartama lerövidül, idő előtt kihullnak. Ha naponta több mint 100 hajszál hullik ki, az már kezelésre szorul. A gyógyszertárban vannak szabadon kapható gyógyszerek a diffúz hajhullás kezelésére, amelyek kéntartalmú aminosavakkal és B-vitaminokkal látják el a hajgyökereket.

Körkörös hajhullás

Ezt a különleges formát élesen körülhatárolt, eltérő méretű kopasz foltok jellemzik. A foltos hajhullás (alopecia areata) gyulladásos, rendszerint reverzibilis hajhullás. Oka ismeretlen. A betegség kialakulásában valószínűleg szerepet játszanak az immunológiai folyamatok. A genetikai tényezők is fontosnak tűnnek, mivel az esetek kb. 25%-ában a betegség családi jellegű.

Kezelése orvosra tartozik, az orvos kiválasztásakor ellenőrizze, hogy az rendelkezik-e tapasztalattal az alopecia areata kezelésében

Tudta-e?

  • a férfi haja gyorsabban növekszik, mint a nőé
  • a haj meleg időben gyorsabban nő
  • a haj idős korban lassabban nő
  • a vágás vagy borotválás nem befolyásolja a haj növekedését
  • a férfi haja sűrűbb, mint a nőé
  • a haj színe és mennyisége idős korban csökken

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a hajhullásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Házi gyógymódok hajhullás ellen