Mozgás a csípőtáji háj ellen

Sport és túlsúly: ami első pillantásra összeegyeztethetetlennek tűnik, az a legfontosabb módszer a fogyásra és a testsúly kordában tartására. Alapvető szempont, hogy figyelembe vegyük a túlsúlyos emberek különleges körülményeit. Hogyan segíthet fogyni a sport és a testmozgás, és milyen edzésprogramot érdemes követniük a túlsúlyos embereknek?

Hajhullás: nem mindegy, hogyan hullik a haja

A hajhullás a hajvonal visszahúzódásával kezdődik, magasabb lesz a homlok, a hajszálak a tarkó felé haladva egyre vékonyabbak. Minden második ember szenved a többé-kevésbé súlyos hajhullástól. Az átláthatatlan mennyiségű, de hatástalan ajánlatok mellett vannak olyan terápiás megoldások is, amelyek sikert ígérnek. Mi okozza a hajhullást a férfiaknál, és mit lehet tenni?

A hajszál halott, de lehet szép!

A haj az egyik legszembetűnőbb külső jegyünk, a szép haj sokban hozzájárul a megjelenésünkhöz, és gyakran jelképe is személyiségünknek. Érthető, ha a hajat ért károk, vagy a szép fejék elvesztése befolyásolja a közérzetünket. Érdemes tehát óvni a hajat a káros külső hatásoktól, és jól megválasztani az ápoláshoz használt sampont, hajápolót, öblítőt.

Biotinos sampon: nem más, mint marketingtrükk

A többi B-vitaminhoz hasonlóan a biotin nélkülözhetetlen a szervezetnek. Segít a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásában, és számos, enzimek által vezérelt anyagcsere-folyamatban fontos szerepet játszik. Mivel a biotin hiánya hajhulláshoz is vezethet – depresszió és kiütések mellett – kapcsolat kell, hogy legyen a biotin és a hajnövekedés között.

Töredezett haj = lyukas fog? Talán.

A haj és a fogak közös fejlődési mechanizmuson mennek keresztül, de a fő építőelemek, amelyek a hajat és fogat alkotják, különböznek egymástól. A hajszálak alapvetően összegubancolódott keratinszálakból állnak, a fogzománc zománcfehérjéből (amelogenin, ameloblastin), amelyet a zománc érése folyamán ásványi anyagok helyettesítenek.

Haj- és bőrápolók a konyhából

Néhány otthon is megtalálható alapanyag és egy fél óra szabadidő – ennyi szükséges csak a kényeztető haj- vagy bőrápoló szerek elkészítéséhez. Tűzzünk ki a héten egy napot, amikor még inkább odafigyelünk a testünkre. Nem kell csodakrémek után kutatnunk az üzletekben, nézzünk szét a kamrában, és készítsünk házi bőr- és hajápolót az ott talált alapanyagokból.

Egy lépéssel közelebb a kopaszság ellenszeréhez

Amerikai és brit tudósok által nemrégiben közölt eredmények szerint egy lépéssel közelebb kerültünk a kopaszság gyógymódjának kifejlesztéséhez. A kutatócsoportnak nemrég sikerült szövetmintákból hajat előállítania. Természetesen még számtalan kutatás szükséges a későbbiekben, de a szakértők szerint a technológia lehet a kopaszság elleni kezelés kulcsa.

Házi készítésű samponok, hajöblítők

A hideg és a fűtési szezon hatással van hajunk állapotára, szükség van tehát az extra bánásmódra. A hideg szárítja a hajat, a sapka alatt pedig könnyebben zsírosodik. Frizuránk állapota az egész megjelenésünket meghatározza, ezért nem árt odafigyelni a megfelelő ápolásra. Használjunk házi készítésű sampont és öblítőt a fénylő és egészséges hajtincsekért.

A haj és a lélek kapcsolata

„A padlón, a kádban, a párnán, a fésűben, mindenhol haj! A fejemen meg egyre kevesebb. Megvettem a legújabb csodaszert, jártam bőrgyógyásznál, kivizsgálásokon, kész vagyont költöttem világmegváltó kezelésekre, eredmény meg sehol… A panasz marad! Nem derült ki, hogy mi a szervi oka.”

Hogyan ne legyen a hajápolásból hajpusztítás?

Szakértők szerint a hajformázó eszközök és különböző hajápolási technikák nem megfelelő alkalmazása a hajszálak sérüléséhez és elvesztéséhez vezethet. „Az olyan mítoszok, mint hogy a hajat naponta legalább 100-szor kell megfésülni,  súlyosan károsíthatják a hajvégeket” – nyilatkozta Dr. Paradi Mirmirani, a Kalifornia Egyetem bőrgyógyász professzora.