A hajszál halott, de lehet szép!

A haj az egyik legszembetűnőbb külső jegyünk, a szép haj sokban hozzájárul a megjelenésünkhöz, és gyakran jelképe is személyiségünknek. Érthető, ha a hajat ért károk, vagy a szép fejék elvesztése befolyásolja a közérzetünket. Érdemes tehát óvni a hajat a káros külső hatásoktól, és jól megválasztani az ápoláshoz használt sampont, hajápolót, öblítőt.

A haj formálisan nézve csak halott anyag, amely a hajgyökerekben képződik és végül szarusodik. A rugalmas és nagy szakítószilárdságú szaruszálak a szőrtüszőben vannak beágyazva, amelynek a végén új hajsejtek termelődnek. Ezek a régi sejteket körülbelül 0,30 milliméternyit tolják felfelé naponta. A külső hajréteg felépítése olyan, mint egy fenyőtoboz, egymásból kiágazó pikkelyekből áll.

A hajnövekedés embernél különböző ciklusokban zajlik, vagyis a haj egy része nő, míg mások éppen nyugalmi fázisban vannak. Különböző tényezők, pl. az életkor, az évszakok és a hormonok szintje is fontos szerepet játszik a növekedésben.

Tükrözi a személyiséget

A haj károsodásának okai

Bár a hosszabb szálak elhaltak és nagyrészt feleslegesek, sok ember számára a haj a szépség szimbóluma. Fontos tudni, hogy a hajszálakat számos tényező károsíthatja. Ez különösen a nyári időszakban feltűnő. Ha a hajat kívülről támadja meg bármi, például intenzív ultraibolya sugárzás, megjelenhet a korpa. Az eredmény: a csillogás elvész, a haj törékeny lesz.

Nem csak a nap, hanem az uszodai klór is megtámadja a hajszerkezetet, a szőkített haj zöldre is színeződhet tőle. A sós víz is megviseli a hajat, a sókristályok visszaverik a fényt, ami fokozza a napfény hatását. A forró hajszárító szárazzá és törékennyé teszi a hajat.

Külső ellenségek

  • Mechanikai hatások: intenzív fésülés, kefélés vagy tupírozás, feszes copf, főként, ha mindig ugyanazon a helyen történik.
  • Kémiai hatások: színezés, festés, fehérítés, tartós hullám, gyakori mosás alkalikus samponnal, fürdés klóros vagy sós vízben.
  • Fizikai hatások: napfény vagy UV-sugárzás, túlzott hőhatás hajszárítóval.

Hatással lehetnek a hajra a hibás vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozási szokások, valamint akut és krónikus betegségek is.

Hajápolás, hajvédelem

A hajnak védelemre van szüksége a napfény és más káros hatások ellen. Ezekre feltétlenül ügyelni kell – és nem csak nyáron:

  • UV-sugárzás elleni védelem: Akár sapka vagy széles karimájú kalap – fő, hogy a hajat elrejtsük a közvetlen napfénytől. A fejkendő is újra népszerű.
  • A haj öblítése: Mindegy, hogy tengervíz vagy klóros víz, fürdés után a hajat mindig édesvízzel kell leöblíteni. A sókristályok vagy agresszív vegyi anyagok így távolíthatók el a legjobban. Ezután a vizet puha frottír törölközővel nyomkodjuk ki, ne dörzsöléssel szárítsuk.
  • Formázás: Hajszárítóval való szárítás előtt a hajápoló filmként védi azt a forró levegőtől. Fésülésre a durva fésű jobb, mint a finom fésű vagy kefe.

A megfelelő hajápolási termékek is segítenek védeni a hajat, válasszunk kíméletes, hajtípusra szabott samponokat enyhe hatóanyagokkal. További lehetőséget kínálnak az öblítők. Ezek is fimként veszik körül a hajat, így az jobban fésülhető és kissé védenek a külső hatásoktól is. Az öblítőket mosás után használjuk a nedves hajon, majd rögtön kiöblítsük ki.

Mely szerek a legjobbak a hajamra?

  • A sárgabarackmag és homoktövis gyümölcshúsának olajkeverékéből készült sampon a száraz hajat nedvességgel és zsírral látja el.
  • Az érzékeny, klóros víz által megtámadott hajon segít a búzafehérjékből készült sampon. A búzafehérje körülveszi a hajat, és ezzel növeli ellenálló képességét és kezelhetőségét.
  • Ha a haj már kissé megviselt, segít a kamilla és a panamakéreg. Ez a „szappankéreg” különösen enyhe mosóanyag, amelyet az örökzöld fa kérgéből vonnak ki.

Végül, de nem utolsósorban létezik napozás utáni regeneráló hatású kezelés. Ez általában hasonló hatóanyagokat tartalmaz, mint az öblítők. A semmiből nem támasztható fel a megtámadott hajszerkezet, de javíthatunk rajra.

A házi szerek is hatásosak, ha a hajjal már sok minden történt: sör, tojássárgája vagy olajpakolás a haj felületét simává és fényessé teszi. A sört és a tojássárgáját a nedves hajra masszírozzuk be, és rögtön utána leöblítjük.

Tanácsok a helyes hajápoláshoz

  • Használjon enyhe sampont.
  • Ne dörgölje szárazra törölközővel a haját.
  • Használjon kímélő, a hajtípusnak megfelelő ápolószert.
  • A mindennapos hajmosás árt a hajszálaknak.
  • Öblítse le haját minden hajmosás (és minden klóros vagy sós vízben úszás) után bőségesen hideg vízzel.
  • Ne szárítsa a haját túl forró hajszárítóval. A legkíméletesebb a hajat szabad levegőn szárítani.
  • Használjon ritka fogú fésűt sima, lekerekített szélekkel.

(Németből fordította: Koncz László)