A hajszál halott, de lehet szép!

A haj az egyik legszembetűnőbb külső jegyünk, a szép haj sokban hozzájárul a megjelenésünkhöz, és gyakran jelképe is személyiségünknek. Érthető, ha a hajat ért károk, vagy a szép fejék elvesztése befolyásolja a közérzetünket. Érdemes tehát óvni a hajat a káros külső hatásoktól, és jól megválasztani az ápoláshoz használt sampont, hajápolót, öblítőt.

A haj formálisan nézve csak halott anyag, amely a hajgyökerekben képződik és végül szarusodik. A rugalmas és nagy szakítószilárdságú szaruszálak a szőrtüszőben vannak beágyazva, amelynek a végén új hajsejtek termelődnek. Ezek a régi sejteket körülbelül 0,30 milliméternyit tolják felfelé naponta. A külső hajréteg felépítése olyan, mint egy fenyőtoboz, egymásból kiágazó pikkelyekből áll.

A hajnövekedés embernél különböző ciklusokban zajlik, vagyis a haj egy része nő, míg mások éppen nyugalmi fázisban vannak. Különböző tényezők, pl. az életkor, az évszakok és a hormonok szintje is fontos szerepet játszik a növekedésben.

Tükrözi a személyiséget

A haj károsodásának okai

Bár a hosszabb szálak elhaltak és nagyrészt feleslegesek, sok ember számára a haj a szépség szimbóluma. Fontos tudni, hogy a hajszálakat számos tényező károsíthatja. Ez különösen a nyári időszakban feltűnő. Ha a hajat kívülről támadja meg bármi, például intenzív ultraibolya sugárzás, megjelenhet a korpa. Az eredmény: a csillogás elvész, a haj törékeny lesz.

Nem csak a nap, hanem az uszodai klór is megtámadja a hajszerkezetet, a szőkített haj zöldre is színeződhet tőle. A sós víz is megviseli a hajat, a sókristályok visszaverik a fényt, ami fokozza a napfény hatását. A forró hajszárító szárazzá és törékennyé teszi a hajat.

Külső ellenségek

 • Mechanikai hatások: intenzív fésülés, kefélés vagy tupírozás, feszes copf, főként, ha mindig ugyanazon a helyen történik.
 • Kémiai hatások: színezés, festés, fehérítés, tartós hullám, gyakori mosás alkalikus samponnal, fürdés klóros vagy sós vízben.
 • Fizikai hatások: napfény vagy UV-sugárzás, túlzott hőhatás hajszárítóval.

Hatással lehetnek a hajra a hibás vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozási szokások, valamint akut és krónikus betegségek is.

Hajápolás, hajvédelem

A hajnak védelemre van szüksége a napfény és más káros hatások ellen. Ezekre feltétlenül ügyelni kell – és nem csak nyáron:

 • UV-sugárzás elleni védelem: Akár sapka vagy széles karimájú kalap – fő, hogy a hajat elrejtsük a közvetlen napfénytől. A fejkendő is újra népszerű.
 • A haj öblítése: Mindegy, hogy tengervíz vagy klóros víz, fürdés után a hajat mindig édesvízzel kell leöblíteni. A sókristályok vagy agresszív vegyi anyagok így távolíthatók el a legjobban. Ezután a vizet puha frottír törölközővel nyomkodjuk ki, ne dörzsöléssel szárítsuk.
 • Formázás: Hajszárítóval való szárítás előtt a hajápoló filmként védi azt a forró levegőtől. Fésülésre a durva fésű jobb, mint a finom fésű vagy kefe.

A megfelelő hajápolási termékek is segítenek védeni a hajat, válasszunk kíméletes, hajtípusra szabott samponokat enyhe hatóanyagokkal. További lehetőséget kínálnak az öblítők. Ezek is fimként veszik körül a hajat, így az jobban fésülhető és kissé védenek a külső hatásoktól is. Az öblítőket mosás után használjuk a nedves hajon, majd rögtön kiöblítsük ki.

Mely szerek a legjobbak a hajamra?

 • A sárgabarackmag és homoktövis gyümölcshúsának olajkeverékéből készült sampon a száraz hajat nedvességgel és zsírral látja el.
 • Az érzékeny, klóros víz által megtámadott hajon segít a búzafehérjékből készült sampon. A búzafehérje körülveszi a hajat, és ezzel növeli ellenálló képességét és kezelhetőségét.
 • Ha a haj már kissé megviselt, segít a kamilla és a panamakéreg. Ez a „szappankéreg" különösen enyhe mosóanyag, amelyet az örökzöld fa kérgéből vonnak ki.

Végül, de nem utolsósorban létezik napozás utáni regeneráló hatású kezelés. Ez általában hasonló hatóanyagokat tartalmaz, mint az öblítők. A semmiből nem támasztható fel a megtámadott hajszerkezet, de javíthatunk rajra.

A házi szerek is hatásosak, ha a hajjal már sok minden történt: sör, tojássárgája vagy olajpakolás a haj felületét simává és fényessé teszi. A sört és a tojássárgáját a nedves hajra masszírozzuk be, és rögtön utána leöblítjük.

Tanácsok a helyes hajápoláshoz

 • Használjon enyhe sampont.
 • Ne dörgölje szárazra törölközővel a haját.
 • Használjon kímélő, a hajtípusnak megfelelő ápolószert.
 • A mindennapos hajmosás árt a hajszálaknak.
 • Öblítse le haját minden hajmosás (és minden klóros vagy sós vízben úszás) után bőségesen hideg vízzel.
 • Ne szárítsa a haját túl forró hajszárítóval. A legkíméletesebb a hajat szabad levegőn szárítani.
 • Használjon ritka fogú fésűt sima, lekerekített szélekkel.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés