Biotinos sampon: nem más, mint marketingtrükk

A többi B-vitaminhoz hasonlóan a biotin nélkülözhetetlen a szervezetnek. Segít a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásában, és számos, enzimek által vezérelt anyagcsere-folyamatban fontos szerepet játszik. Mivel a biotin hiánya hajhulláshoz is vezethet – depresszió és kiütések mellett – kapcsolat kell, hogy legyen a biotin és a hajnövekedés között.

Feltűnhetett Önnek, hogy számos hajmosó és hajápoló szer hirdeti, hogy vitaminokat és tápanyagokat is tartalmaz, így biotint, B7-vitamint is. Igaz, hogy a biotin nélkülözhetetlen a haj számára, csakhogy a biotin nem szívódik fel a hajba vagy bőrbe úgy, hogy a szervezet sejtjeire jótékony hatást fejthessen ki. Ez azt jelenti, hogy egy vitaminokkal dúsított hajmosó vagy hajápoló szertől a haj nem nő gyorsabban, nem lesz egészségesebb vagy vastagabb. Csak a szájon át bejutó vitaminok hatnak. Ráadásul még nincs egyértelmű tudományos egyetértés arról, segíthet-e a biotin, hogy normál biotinszintű embereknek több hajuk legyen.

Sampontól nem lesz dúsabb

A biotin szerepe a hajnövekedésben

A biológiai folyamatok összetettek – a hajnövekedés sem kivétel. A biotin szerepet játszik a hajat, bőrt és körmöt felépítő keratin belső szerkezetében. A haj lényegében keratinná vált sejtekből áll, amelyek szálakká szerveződnek és kilökődnek a szőrtüszőből. Ahogy haladnak a fejbőr felé, száradnak, keményednek és végül élettelenné válnak, mert a tüszőtől távol nem jutnak a véráramhoz és az általa szállított tápanyagokhoz.

Csak a szőrtüszőn belül él és aktív a sejt, itt alakul a haj, a hajápoló szerekhez adott biotinnak nincs jótékony hatása rá. A haj szálai három rétegűek – velő (medulla), kéreg (cortex) és a felhám (kutikula). Az egészséges haj nem kívülről befelé épül, hanem fordítva. Ezért nem több marketing trükknél a hajápoló szerekhez biotint adni.

A haj, a köröm és a bőr a tápláltsági állapot fő indikátorai. Az erős, fénylő hajat az egészség és fiatalság jelének tekintik, a vékony hajat pedig a gyenge tápláltsági állapoténak, ami igaz is lehet. A nem megfelelő biotinszint hajvesztést okoz, és a megnövekedett hajhullás a biotinhiány jele. A hajtüszők gyorsabban osztódnak, mint más sejtek, és a biotin hiánya miatti hajvesztés akár egy hét alatt is jelentkezhet.

Mit mond a kutatás?

A vékony haj és a hajvesztés aggasztó állapot, ami befolyásolhatja az öntudatot és önértékelést is. Egy átlagos személy naponta 50-100 hajszálat, és nem mindenki pótolja a veszteséget. Noha a biotinhiány ritka, bizonyíték van rá, hogy ha a nem elegendő biotin az oka a hajvesztésnek, pótlásával megállítható a baj, és megerősíthető a keratin belső szerkezete. Egy izgalmas tanulmány során egyre vékonyabb hajszálú nők kaptak biotint tartalmazó kiegészítőt, és ennek hatására hajuk növekedési sűrűsége 52 százalékkal nőtt a 3-6 hónapos folyamatos kúra alatt.

Mi segít még az egészségesnek látszó haj elérésében?

  • haját gyengéd termékekkel tisztítsa, elkerülendő természetes olajtartalmának elvesztését
  • alacsony hőmérsékleten szárítsa
  • lehetőleg ne festesse vagy szőkítse haját a törések és kiszáradás elkerülésére
  • kiegyensúlyozott étrendet kövessen, hogy a sokféle tápanyag révén haja nagyszerűen nézzen ki

(Angolból fordította: Korom Lajos)