Töredezett haj = lyukas fog? Talán.

A haj és a fogak közös fejlődési mechanizmuson mennek keresztül, de a fő építőelemek, amelyek a hajat és fogat alkotják, különböznek egymástól. A hajszálak alapvetően összegubancolódott keratinszálakból állnak, a fogzománc zománcfehérjéből (amelogenin, ameloblastin), amelyet a zománc érése folyamán ásványi anyagok helyettesítenek.

A már teljesen mineralizálódott fogzománc csak csekély mennyiségű organikus anyagot tartalmaz, és ez az anyag eddig kevéssé volt ismert – mondta Olivier Duverger amerikai kutató a Nemzetközi Fogászati Kutatási Szövetség ülésszakán. A kutatók most megállapították a haj keratinjának jelenlétét és működését a fogzománc szerves eredetű anyagában.

Haj, fog: keratinEgérkísérletekben genetikai módszerekkel (transzkriptom-elemzéssel, a sejten belüli, hírvivő mRNS készlet elemzéséről szól, gén-kifejeződést vizsgálnak vele) megállapították, hogy a szőr- (vagy haj) keratin expressziót melyik gén szabályozza a szőrtüszőben. Genetikai és szájon belüli vizsgálattal a kutatók tesztelték az összefüggést a haj keratinjában tapasztalható eltérések és a lyukas fogra való hajlam között.

Funkcionális elemzéssel kiderítették, hogy a haj keratinjában végbe ment mutációkkal megváltozott a fogzománc struktúrája is, csökkent a fogzománc keménysége. Duverger azzal zárta előadását, hogy a haj keratinja fontos összetevője a fogzománcnak, és a keratinban történt mutációk megnövelik a fogproblémák és a kariesz kockázatát.