Élelmiszerek a szép és egészséges fogakért

Nagy divat lett a fogfehérítés, gyakran látunk természetellenesen vakító fogsorokat. A legtöbb fehérítési technika azonban veszélyt is hordoz: meggyengülhet az íny, be is gyulladhat. Elvékonyodhat a fogzománc, ami később a fogak gyors romlását okozhatja. Érdemes próbálkozni természetes technikákkal, amelyek sokkal kíméletesebben fehérítik a fogakat.

Fogérzékenység hidegre, melegre, édesre

Szinte mindenki megtapasztalhatta már, hogy a foga hirtelen érzékennyé válik, fáj iváskor, hideg vagy éppen édességek hatására. A fogak érzékenységének, különösen a hőre és hidegre való érzékenységnek, nagyon különböző okai lehetnek. A panaszok nagyon kellemetlenek. Nézzük meg, mi állhat a háttérben, és milyen eszközökkel segíthetünk magunkon.

Fogrontó nyelvpiercing

Fogorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a nyelvpiercing a fogak töredezését okozhatja, és a fogíny visszahúzódásához vezethet. A piercinggel való állandó játszadozás a szájüregben tönkreteheti a fogakat. A piercing behelyezésekor a megfelelő sterilizálás is rendkívül fontos, hogy meg lehessen előzni pl. a HIV, a hepatitisz, a tetanusz terjedését.

Töredezett haj = lyukas fog? Talán.

A haj és a fogak közös fejlődési mechanizmuson mennek keresztül, de a fő építőelemek, amelyek a hajat és fogat alkotják, különböznek egymástól. A hajszálak alapvetően összegubancolódott keratinszálakból állnak, a fogzománc zománcfehérjéből (amelogenin, ameloblastin), amelyet a zománc érése folyamán ásványi anyagok helyettesítenek.

Fél a fogászati kezelésektől?

Csaknem mindenki fél a fogászati kezeléstől, ám míg a legtöbben megússzuk egy kis gyomorremegéssel, az igazi szorongásos betegeket már a fogorvos látványára is kiveri a hideg veríték. Van, aki a félelem miatt inkább kerüli az orvost. Nem kellene, hiszen ma már az érzéstelenítésnek számtalan formája létezik, ezek optimálisan illeszkednek a beteghez.

Új fog az íny sejtjeiből

A mérföldkőnek számító kutatásnak köszönhetően a fogorvosok egy szép napon a fogíny sejtjeiből létrehozott új fogakkal végezhetnek majd fogpótlást. A brit King’s College London kutatócsoportja felnőtt ínyszövetből vett sejteket kombináltak egy egerekből származó, más típusú sejttel a fog létrehozásához. A szakértők úgy vélik, hogy a sejtek egyszerű hozzáférhetősége lehetővé teszi, hogy a módszer minél több beteg számára elérhetővé váljon a jövőben, a gyakorlati alkalmazásig azonban még hosszú éveket kell várni.