Fogrontó nyelvpiercing

Fogorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a nyelvpiercing a fogak töredezését okozhatja, és a fogíny visszahúzódásához vezethet. A piercinggel való állandó játszadozás a szájüregben tönkreteheti a fogakat. A piercing behelyezésekor a megfelelő sterilizálás is rendkívül fontos, hogy meg lehessen előzni pl. a HIV, a hepatitisz, a tetanusz terjedését.

Fogrontó nyelvpiercing„A piercinggel való állandó játszadozás a szájüregben, és az ebből fakadó irritáció következtében a fogíny visszahúzódhat, ami tényleges csontvesztéshez is vezethet” – mondta Dr. Liran Levin, a kanadai Alberta Egyetem szakértője, aki széles körű kutatást végzett a témában. „Alvás közben, amikor csikorgatjuk a fogainkat, a piercing akár el is törhet, és a darabjait lenyelhetjük vagy belélegezhetjük. Számos olyan beteggel találkoztam, akinek megrepedeztek a fogai, vagy visszahúzódott a fogínye a piercing miatt, ezért végül hosszadalmas fogászati kezelésre szorultak.”

A kutatásában részt vevő piercinget viselő fiatal felnőttek 51,9 százaléka panaszkodott duzzanatról a szájüregben, 45,7 százalékuk pedig vérzéses panaszokról számolt be. Miután szájüregüket megvizsgálták, kiderült, hogy 14 százalékuk szenvedett fogtörést, 26,8 százalékukban pedig fogíny visszahúzódás alakult ki. A kutatás résztvevőinek többsége (58,7 százalék) ennek ellenére nem volt tisztában a szájüregben viselt piercinggel járó veszélyekkel.

Dr. Levin azt javasolja, hogy a nyelvpiercinget viselők rendszeresen járjanak fogorvosi vizsgálatokra, hogy az orvosok még időben, a panaszok súlyosbodása előtt észrevehessék a rendellenességeket. A kanadai szakértő azt is hozzátette, hogy a piercing behelyezésekor a megfelelő sterilizálás és fertőzéskontroll is rendkívül fontos, hogy meg lehessen előzni a HIV, a hepatitisz, a tetanusz és más fertőző betegségek terjedését.