Fél a fogászati kezelésektől?

Csaknem mindenki fél a fogászati kezeléstől, ám míg a legtöbben megússzuk egy kis gyomorremegéssel, az igazi szorongásos betegeket már a fogorvos látványára is kiveri a hideg veríték. Van, aki a félelem miatt inkább kerüli az orvost. Nem kellene, hiszen ma már az érzéstelenítésnek számtalan formája létezik, ezek optimálisan illeszkednek a beteghez.

A mai érzéstelenítők teljesen biztonságosak, mentesek a mellékhatásoktól. Attól függően, hogy sebészeti eljárásról van-e szó, vagy tisztán fenntartó kezelésről, három különböző típusú helyi érzéstelenítést használnak:

  • felületi érzéstelenítés, amelyben csak a nyálkahártyát érzéstelenítik
  • infiltrációs érzéstelenítés, ami a száj egy adott pontját teszi érzéketlené
  • Idegpálya-érzéstelenítés, amely az egész területet érzéstelenít.

Bizonyos esetekben, ha nagyobb beavatkozás szükséges a fogorvos teljes altatást is végezhet.

A helyi felületi érzéstelenítés a szövetek érzéstelenítését szolgálja. A fogorvos két szúrással helyi érzéstelenítőt ad be.
Infiltráció-érzéstelenítésnél az orvos a folyadékot a felső állkapocs ínyébe fecskendezi be. Ez esetben a kisebb idegi ágak érzéstelenítése is megtörténik. Az alsó állkapocsban a fogorvos teljes érzéstelenítést végez.

Teljes altatásban

Teljes altatást nagyobb beavatkozásoknál végez az orvos. Az új érzéstelenítők a szervezetből gyorsan távoznak, és minimális a mellékhatások kockázatát.

Az ún. szedálás lényege, hogy a fájdalomérzetet és a szorongást vénájába adott injekcióval csökkentik. A beteg álmosnak és félelem nélkülinek érzi magát, de tud válaszolni a fogorvos utasításaira. Emellett szükség van a fog helyi érzéstelenítésére is.

Relaxáció és a fájdalomcsillapítás egyéb eszközei

A hipnózis a különösen félős betegeknél jöhet szóba. A módszer lehetővé teszi a szorongás- és fájdalommentes kezelést további érzéstelenítő nélkül. Hipnózisnál az agy racionális részét „kapcsolják ki”. A hipnózis módszerét használó fogorvosoknak előzetes kiegészítő képzést kell kapniuk.

És még…

A relaxáció egyszerű eszközei is segíthetnek csökkenteni a szorongást és gyakran vele a fájdalomérzetet. Így pl. Mp3-lejátszóval hallgatott zene is segít a relaxációban, és az orvossal előre megbeszélt jellel jelezheti a beteg, ha fájdalmat érez. Ha a beteg tudja ezt, lényegesen lazább lesz, és ezzel a fájdalomra is kevésbé érzékeny.

A fájdalom ellen segítenek a gyógynövények is: a fájdalmas terület bekenése szegfűszegolajjal, szárított rozmaringlevelek rágása, vagy gargarizálás zsálya teával.

Ha bízik a homeopátiában, próbálja ki a következőt: a fogorvosi látogatás előtt hirtelen hasogató fogfájás esetén Belladonna, állandó fájdalom esetén Hyperuricum enyhítheti a fájdalmat. Félelem ellen használjon még előző este, és röviddel a fogorvos felkeresése előtt Aconitum D6-ot. A fogorvosi kezelés után otthon váltakozva használjon Árnikát és Hyperuricumot – ez az érzéstelenítő hatásának elmúltával csökkenti a fájdalmat, megnyugtatja a fogidegeket, megállítja a vérzést és elősegíti a sebgyógyulást.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fogérzékenység hidegre, melegre, édesre