Fogtömés: melyik anyag az igazi?

Előbb vagy utóbb a legtöbb embernek a fogszuvasodás miatt lyuk keletkezik valamelyik fogában. Következhet a fogtömés. Ilyenkor szembesülünk a választással, a sokféle fogtömő anyaggal, és el kell döntenünk, melyik felel meg a legjobban. Nézzük meg, milyen szempontok szerint célszerű dönthetünk a kezelésről, a tömések anyagáról, típusáról, tartósságáról.

Lejárt a fájdalmas fogászati injekciók kora?

Sok millió ember érez bénító félelmet az injekciós tű láttán, ezért sokan inkább távol maradnak a fogorvostól. Ennek fő oka talán az, hogy a leggyakoribb fogászati eljárások, például a tömés során használt érzéstelenítő beadásához injekciós tűre van szükség. Az elektromos árammal bevitt érzéstelenítő olcsóbb, és csökkenti a fertőzés kockázatát.

Fél a fogászati kezelésektől?

Csaknem mindenki fél a fogászati kezeléstől, ám míg a legtöbben megússzuk egy kis gyomorremegéssel, az igazi szorongásos betegeket már a fogorvos látványára is kiveri a hideg veríték. Van, aki a félelem miatt inkább kerüli az orvost. Nem kellene, hiszen ma már az érzéstelenítésnek számtalan formája létezik, ezek optimálisan illeszkednek a beteghez.

Fogászati kezelés fúrás nélkül

Egy – londoni kutatók által kifejlesztett – három éven belül elérhető módszernek köszönhetően a sokakat a fogászati rendelőktől távol tartó fúró hangja hamarosan csupán rossz emlék lehet. A King’s College London szakértői által kifejlesztett módszer nem használ tömést, hanem a fog önregenerálását ösztönzi, ráadásul a technikához nincs szükség injekcióra sem.

Sokaknak elég lenne évi egy teljes körű fogtisztítás

A legújabb kutatási eredmények szerint a legtöbb ember esetében elegendő lenne évente egyszer elvégezni a teljes professzionális fogtisztítást az ínybetegségek és a fogvesztés megelőzésének érdekében. „Az utóbbi 50 évben a fogászati gyakorlat az évi két fogtisztítás volt, de semmilyen kutatási eredmény nem támasztja alá, hogy erre valóban szükség lenne” – nyilatkozta William Giannobile, a Michigan Egyetem fogász és biomérnök professzora.

Csökkentheti a gyerekek félelmét a fúró nélküli fogászati technika

Egy felmérésből kiderült, hogy a gyerekek sokkal kevésbé tartanak az olyan fogorvosi kezelésektől, ahol nem alkalmaznak fúrót, ezért az új-zélandi Otago Egyetem munkatársai kidolgoztak egy új, fúró nélküli fogászati technikát. Dr. Lyndie Foster Page, az új-zélandi Otago Egyetem Fogorvosi iskolájának preventív fogászati vezetője, és Dorothy Boyd gyerek fogorvos specialista egy kutatás keretében kiképzett tíz fogászt az úgynevezett „Hall-technikára”.

Tengeri élőlények segítenek fogaink épségének megőrzésében

A kagylók természetes „ragasztóanyaga”, amivel a kövekhez tapadnak, segíthet az érzékeny fogak regenerálódásában – derül ki egy kínai tanulmányból. A felfedezés jelentősége nagy, hiszen az emberek körülbelül háromnegyede szenved ettől a problémától. A tengeri élőlények ragadós váladéka arra ösztönözte a tudósokat, hogy megalkossák az érzékeny fogak kezeléséhez szükséges szert.

Átragadhat a gyerekekre is a szülők fogorvostól való félelme

A fogorvostól való félelem gyakori probléma a gyermekgyógyászatban. Ha a szülők félnek a fogorvostól, nagy valószínűséggel gyerekeikre is átragad ez az érzés. A madridi Rey Juan Carlos Egyetem kutatói szerint ugyanis az érzelemátvitel ilyen esetekben is működhet. A tanulmány az International Journal of Paediatric Dentistry oldalain jelent meg.

Hogyan győzhető le a fogorvostól való rettegés?

Egy friss kutatás szerint pozitív hozzáállással és némi humorral le lehet küzdeni a fogorvostól való félelmünket. A felmérésekből az derül ki, hogy a felnőtt lakosság fele érez valamilyen fokú szorongást, amikor fogorvoshoz kell mennie, öt százalékuk pedig kifejezetten retteg az ilyen helyzetben, ám ennek ellenére legtöbben legyőzik félelmüket, és rendszeresen megjelennek fogorvosi vizsgálaton.

Új fogak csontátültetés nélkül

A svédországi Göteborg Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói egy új eljárást dolgoztak ki az elveszett fogak pótlására, mely során a hiányzó fog helyére egy kapocs segítségével a páciens egy másik, saját fogát helyezik át. Ha – akár betegség, akár baleset következtében – kihullik egy fogunk, az álkapocs térfogata azon a helyen lecsökken, ami megnehezíti a fogbeültetést, ezért gyakran nem marad más lehetőség, mint csontátültetés révén újra felépíteni az álkapcsot.