Új fogak csontátültetés nélkül

A svédországi Göteborg Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói egy új eljárást dolgoztak ki az elveszett fogak pótlására, mely során a hiányzó fog helyére egy kapocs segítségével a páciens egy másik, saját fogát helyezik át. Ha – akár betegség, akár baleset következtében – kihullik egy fogunk, az álkapocs térfogata azon a helyen lecsökken, ami megnehezíti a fogbeültetést, ezért gyakran nem marad más lehetőség, mint csontátültetés révén újra felépíteni az álkapcsot.

Új fogak csontátültetés nélkülSvéd kutatók azonban kutyákon kikísérleteztek egy új eljárást, amely során másik meglevő fogat tudnak áthelyezni a kiesett helyére. Egy ezt követő klinikai kutatás során pedig Brigitta Lindskog Stokland, fogszabályozó szakorvos és munkatársai sikeresen elvégezték ugyanezt az eljárást embereken is úgy, hogy a legkevesebb változást okozták a fog körüli szövetekben. „A röntgenfelvételek enyhe károsodást mutattak ki a foggyökérben, ami azonban nem okozott semmilyen tartós problémát, sőt egy év elteltével a károsodás mértéke már kisebb volt” – számolt be megfigyeléseiről Lidskog Stokland, a Göteborgi Egyetem sajtóközleményében.

Az elmozdított fog eredeti helyén csökkenés mutatkozik a csonttömegben és a fog szövettérfogatában, de nem akkora mértékben, mint amikor más okból kerül ki a helyéről a fog. Ez azt jelenti, hogy ez a terület kiválóan alkalmas a beültetésre vagy egy másik fog behelyezésére, anélkül, hogy csontátültetést kellene végezni, vagyis a betegek több foghoz juthatnak, az eddiginél jóval egyszerűbb eljárással.