Sokaknak elég lenne évi egy teljes körű fogtisztítás

A legújabb kutatási eredmények szerint a legtöbb ember esetében elegendő lenne évente egyszer elvégezni a teljes professzionális fogtisztítást az ínybetegségek és a fogvesztés megelőzésének érdekében. „Az utóbbi 50 évben a fogászati gyakorlat az évi két fogtisztítás volt, de semmilyen kutatási eredmény nem támasztja alá, hogy erre valóban szükség lenne” – nyilatkozta William Giannobile, a Michigan Egyetem fogász és biomérnök professzora.

Sokaknak elég lenne évi egy teljes körű fogtisztítás„A mi vizsgálati eredményeink szerint az évi egyszeri teljes körű fogtisztítás bőven elegendő a nem veszélyeztetett páciensek esetében. A lakosság körülbelül felét kitevő veszélyeztetett pácienseknek ugyanakkor továbbra is az évi kettő, vagy annál is több fogtisztítás ajánlott.”

A kutatás során Giannobile és kollegái több mint 5100 olyan felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták meg, akik 16 éven keresztül minden évben rendszeres időközönként felkeresték orvosukat, és akiknek a kórtörténetében nem szerepeltek ínybetegségek. Ezek a páciensek évente egy vagy két alkalommal teljes körű tisztító kezelést kaptak. A tudósok megvizsgálták, milyen összefüggés van a fogtisztítás gyakorisága és a hosszú távú egészségügyi következmények, például a fogvesztés között, miközben az ínybetegségre hajlamosító kockázati tényezőket is figyelembe vették (dohányzás, cukorbetegség, különböző öröklött hajlamok).

A vizsgálatok szerint amíg a háromból egy-két rizikófaktorral élő páciensek esetében az évi kétszeri teljes körű tisztítás jelentős egészségügyi előnyökkel járt, addig a két-három rizikófaktorral élőknek még ennél is többre lett volna szükségük. A nem veszélyeztetett páciensek esetében azonban az évi egy fogtisztítás is elegendő volt.

„Az egészségügy jövője a személyre szabott gyógyítás” – vélekedett Giannobile. „A mostani kutatás hatalmas előrelépést jelent ezen az úton, mivel ez a betegség rendkívül elterjedt és költséges, ugyanakkor megelőzhető is. Régóta tudjuk, hogy bizonyos páciensek különösen veszélyeztetettek az ínybetegségek szempontjából, eddig azonban nem álltak rendelkezésünkre a megfelelő eszközök, amikkel pontosan meg tudtuk volna határozni, melyek a kockázati tényezők, és hogy hogyan lehetne megelőzni a betegségek progresszióját.”

A tudósok részletes kutatási eredményeiket a Journal of Dental Research című online folyóiratban publikálták.