Mi segít a szájszárazság ellen?

Ha szó szerint „köpni nyelni nem tudunk”, annak kellemetlen következményei lehetnek. A szájszárazság ugyanis elősegítheti a fogkő és a fogbetegségek kialakulását. A nyál nedvesen tartja a szájnyálkahártyát, tisztítja a fogakat, erősíti a fogzománcot, segít gyógyítani a szájban lévő sebeket, gátolja a baktériumok terjedését, elősegíti a beszédet és a rágást.

Vegyük fel a harcot a fogkő és lepedék ellen!

Foglepedék és fogkő idővel mindenkinél keletkezik. A puha foglepedék fogkefével és fogkrémmel eltávolítható, a kemény fogkövet csak fogorvos tudja leszedni. Gondos száj- és foghigiéniával hatékonyan megakadályozhatjuk a foglepedéket. Színező tabletták segítségével láthatóvá tehető a lepedék, ellenőrizhetjük, hogy mennyire alaposan mostunk fogat.

Hogyan menekültek meg Bambusz cica fogai?

A gyógyíthatatlannak tartott FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions – macskák odontoclast-sejtes fogfelszívódása) autoimmun betegség, amikor a test egy hibás immunválasz következtében önmaga ellen fordul. Nem kell azonban beletörődni a házi kedvenc betegségébe, mert van rá gyógyír. Érdemes bízni a homeopátiában, ami a betegségek gyökerét veszi célba.

Hogyan szüntessük meg a kutyák rossz leheletét?

A foghigiénia ugyanolyan fontos az állatoknál, mint az embereknél. Az Amerikai Állatorvosi Szövetség szerint a 3 évesnél idősebb macskák 68%-át és a kutyák 78%-át érintik fogászati problémák. Ha ezeket nem kezelik, az ugyanolyan bajokhoz vezethet, mint az embereknél: rágási problémák, fogak elvesztése, a fertőzött fogakból eredő szervi megbetegedések.

Sokaknak elég lenne évi egy teljes körű fogtisztítás

A legújabb kutatási eredmények szerint a legtöbb ember esetében elegendő lenne évente egyszer elvégezni a teljes professzionális fogtisztítást az ínybetegségek és a fogvesztés megelőzésének érdekében. „Az utóbbi 50 évben a fogászati gyakorlat az évi két fogtisztítás volt, de semmilyen kutatási eredmény nem támasztja alá, hogy erre valóban szükség lenne” – nyilatkozta William Giannobile, a Michigan Egyetem fogász és biomérnök professzora.

A kávé gyógyító ereje

Ki gondolná, hogy a kávé nemcsak a vérnyomást emeli, hanem kedvezően hat a fogainkra, sőt még a rák ellen is véd? Ez a koffeinbomba nemcsak a pulzusunkat növelheti meg, hanem a szervezetünkre, egészségünkre is jó hatással lehet.

Fogmentő szájápolás

Őseink nemigen törődtek a szájápolással. Kr. előtt 2000 évvel a babilóniai ékírásokból megtudhatjuk, hogy foglalkoztak ugyan a fájó fogakkal, de babonaságból a fogat furkáló férgeknek tulajdonították a fájdalmat.

A szájszag oka is lehet: a fogkő

A fogkő látványnak sem kellemes, és ezen kívül más problémákhoz is vezethet, mint például az ínyvérzés, a kellemetlen szájíz és szájszag. Érdemes tehát e problémákkal fogorvoshoz fordulnunk, még akkor is, ha maga a fogkő esetleg nem látszik.

Meditáció és fogágybetegség

Az fogorvostudomány a leggyakrabban előforduló fogágybetegségek egy részét bakteriális eredetűnek (pl. fogkő, rossz szájhigiénia), más részét mechanikai ártalomnak (fogcsikorgatás, hibás fogmű, rossz szokás) tartja.