Vegyük fel a harcot a fogkő és lepedék ellen!

Foglepedék és fogkő idővel mindenkinél keletkezik. A puha foglepedék fogkefével és fogkrémmel eltávolítható, a kemény fogkövet csak fogorvos tudja leszedni. Gondos száj- és foghigiéniával hatékonyan megakadályozhatjuk a foglepedéket. Színező tabletták segítségével láthatóvá tehető a lepedék, ellenőrizhetjük, hogy mennyire alaposan mostunk fogat.

Hogyan keletkezik a foglepedék?

Foglepedék képződik, ha a fogakat nem tisztítják rendszeresen és alaposan. Fogmosás után először finom biofilm képződik a fogak felületén. Ez a nyál különböző fehérjéiből áll, és biztosítja, hogy fontos ásványi anyagok tárolódjanak a fogzománcban és a fogak védettek lesznek az agresszív savakkal szemben.

Idővel a baktériumok felhalmozódnak az eredetileg baktériummentes felületen. Emellett az élelmiszer-maradékok (különösen bizonyos cukor építőelemek), valamint a nyál összetevői a fog felületén maradnak. Különösen a cukor építőkövei tárolhatnak több baktériumot, így a plakk képződése felgyorsul.

Puha foglepedék

A fogakon egyre több baktérium gyűlik össze, és fehéres-sárga bevonat alakul ki. Ha észreveszi az elszíneződést, itt az ideje az alaposabb fogmosásnak. Mivel az első órákban és napokon a lepedék még vízben oldódik, könnyen eltávolítható.

Foglepedék nem csak a fogakon, hanem az interdentális (fogak közötti) terekben is kialakulhat. A fognyakon is könnyen keletkezik plakk, ezenkívül a baktériumok befészkelik magukat a periodontális (fogak körüli) zsebekbe.

Mivel a fogászati plakkban lévő baktériumok rossz szagú vegyületeket termelnek, ezek a felelősek a kellemetlen szájszagért. Ráadásul a cukrot savvá alakíthatják, ami viszont megtámadja a fogzománcot. Idővel a zománc egyre porózusabb és így annyira törékeny lesz, hogy a baktériumok behatolhatnak a fogba, és kialakul a fogszuvasodás.

Kemény fogkő

Ha a foglepedéket nem távolítjuk el, akkor néhány nap alatt megkeményedik és a fogkővé válik. A kalciumsók kiválnak a nyálból, és a foglepedék megkeményítik. A foglepedék fogkővé válása egyénileg különbözik, az érzékeny személyeknél már két nap alatt képződhet fogkő.

A fogkő maga nem veszélyes a fogakra vagy az ínyre. Problémát jelent azonban, hogy a baktériumok könnyebben megtapadnak a durva felületén, és újra képesek lepedéket képezni. Emellett a fogkő alatt különböző anyagcsere-folyamatok miatt a pH-érték e területen csökkenhet, ennek következtében a baktériumok és savak károsíthatják a fogat.

Következmények

Ha a foglepedéket nem távolítjuk el rendszeresen, a következmény fogszuvasodás, fogágybetegség és ínygyulladás lehet. De nem mindig a rossz szájhigiénia a hibás! A következő tényezők segíthetik a foglepedék kialakulását:

  • hibás táplálkozás
  • szűken álló fogak
  • a szájban lévő baktériumok összetétele
  • kevés nyál
  • koronák vagy tömések kinyúló szélei

Még nagyon alapos szájhigiénia esetén sem mindig lehet teljesen lepedék nélkül tartani a fogakat. Emiatt felnőtteknél legalább egy, gyerekeknél 2 fogorvosi vizsgálat szükséges évente.

Mi a teendő?

A kemény fogkőtől eltérően a lágy plakkok saját kezűleg könnyen eltávolíthatók. Alaposan tisztítsa meg a fogait, és ne felejtse el használni a fogselymet, így egyszerűen megszabadulhat a foglepedéktől.

Ideális esetben reggel és este legalább három percig mosson fogat. Ne nyomja a fogkefét túl erősen, különben a fogzománc és az íny károsodhat.

A lepedék láthatóvá tétele

A plakk láthatóvá tételéhez úgynevezett színező tablettákat használnak, amelyektől elszíneződnek a fogak és a szájüreg nyálkahártyája, megkönnyítve annak megállapítását, hogy hol nem tisztítottunk még kellő gondossággal.

Néhány színező tabletta különbséget tud tenni a régi és az új foglepedék között, így a különösen elhanyagolt helyek még könnyebben felismerhetők. A tabletták használata legfeljebb kéthetente egyszer történjék. A kisgyermekek és a jódra allergiások esetében a tabletták nem használhazók.

A foglepedék és fogkő megelőzése

Íme néhány tipp, amellyel megakadályozhatja a foglepedéket és a fogkövet:

  • rendszeresen tisztítsa meg fogait, és használjon fogselymet a fogközökhöz
  • használjon szájöblítőt
  • rendszeresen tisztítsa meg a nyelvét is
  • táplálkozzon egészségesen, és kerülje a nagy cukortartalmú ételeket

Ha fogszabályozót vagy műfogsort visel, ügyeljen arra, hogy ezeket is olyan gondosan tisztítsa, mint saját fogait. A fogprotéziseken, a fogszabályozókon is képződik foglepedék, amelyek veszélyeztethetik a szomszédos fogakat.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a fogakról olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Sárga fogak, rossz lehelet – előzzük meg!