Sárga fogak, rossz lehelet – előzzük meg!

Hátrahőkölünk, ha valaki közel lép és azt látjuk, hogy a fogai sárgák, sérültek, romlottak. A látvány és az „illat” riasztó, de azt is feltételezhetjük, hogy az illetőnek előbb-utóbb komoly egészségi problémái lesznek. A rossz fogak és a gyulladt íny előfutára a szívbetegségeknek, krónikus gyulladásos ateroszklerózist, sőt infarktust is okozhatnak.

A fogak és az íny állapota fontos része az egészségének, hatással vannak a test többi részére. A köztudatban úgy él, hogy a fogszuvasodást a fluoridhiány okozza, ezt sugallják a fogkrémek csomagolásán lévő feliratok is. Semmi sem távolabb az igazságtól.

A fogak egészsége elsősorban az étrenden múlik, ami befolyásolja a bélflóra állapotát, ez viszont meghatározza a szájban lévő baktériumok mennyiségét, minőségét. Ezután következik a szájhigiénia: a fogmosás és a fogselyem, a fogínyzuhany.

Kínai növény a szuvasodás ellen

Kínai tudósok nemrégiben felfedezték, hogy a Galla chinensis nevű növény vizes kivonatának erős fogszuvasodás elleni hatása van, mivel gátolja a savtermelést és növeli a fogak ellenállását a savakkal szemben. A növényt a hagyományos kínai gyógyászatban hasmenés és bélrendszeri problémák kezelésére használják.

Ha egészséges és erős fogakat szeretnénk, akkor belülről is gondoskodni kell róluk.

Weston A. Price táplálkozási szakember és fogorvos primitív törzsek körében végzett kutatást, tanulmányozta az életmódjukat, hogyan lehet megőrizni a fogak egészségét és elkerülni a szuvasodást – drága fogkrémek nélkül:

  • Természetes, ipari feldolgozás nélküli élelmiszereket, fogyasztan cukor nélkül, néha egy kis mézzel. Nincs karamell, citromsav…
  • Szezonális, a közvetlen környezetben termesztet élelmiszereket használnak
  • Nincs pasztőrözött tejtermék, de vannak erjesztett ételek
  • Ételeik többségét nyersen fogyasztják
  • Valamennyi tanulmányozott kultúrában ettek valamilyen állati eredetű terméket: zsírokat, húst, belsőséget.

A fentiek alapján Price azt találta, hogy ez a táplálkozás tízszer annyi „jó” zsírt, négyszer annyi kalciumot, ásványi anyagot és egyéb vitaminokat tartalmaz, mint a modern nyugati étrend. Étrendjük gazdag enzimekben is, mert erjedt, nyers, nem sterilizált ételeket ettek.

Ennél is fontosabb, hogy a bennszülöttek valószínűleg legalább tízszer több omega-3 zsírsavat fogyasztanak, és sokkal kevesebb omega-6-ot. Napjainkban tudjuk, hogy az omega-3-ban alacsony és az omega-6-ban gazdag diéta a katasztrófa legrövidebb útja.

Ne számítson a fluoridra!

A fluoridot már régóta bevezették a piacra, mint az erős fogak megtestesítőjét. Úgy gondolták, hogy elősegíti a fogak remineralizációját a nyálban lévő ásványi anyagok beépítésével.

Napjainkban ismeretes, hogy a fluor hatása körülbelül 100-szor alacsonyabb, mint azt korábban becsülték. A fluor rezisztens réteget képez a fogon, ez a réteg azonban mindössze 6 nanométer vastagságú, 10 000-szer vékonyabb, mint a haj, és szinte semmit sem véd.

Ezzel ellentétben a fluortartalom, amely alapvetően mérgező, sok káros hatással van az emberi szervezetre. A belső elválasztású mirigyek működését károsítja, káros a csontok, az agy, a pajzsmirigy és a tobozmirigy számára… Ismert neurotoxikum, és csökkenti a gyermekek IQ-ját.

A fogszuvasodás fő oka

Nem mondható el elégszer, hogy a fogszuvasodás elsődleges oka a cukor. Különösen rosszat tesznek az édességek, sütemények, édes italok lefekvés előtt. De igaz ez a nap folyamán is. A cukor a fogakon található baktériumok kedvelt tápláléka, a fogzománcot megtámadó savakká alakítja azokat.

Fontos megnövelni a magnézium és a K2-vitamin bevitelét, hogy a magnézium és a kalcium jobban kötődhessen a csontokhoz és a fogakhoz.

Hatékony foghigiénia

  • A rossz lehelet (halitózis) oka a rossz szájhigiénia. A kellemetlen szagot olyan baktériumok okozzák, amelyek elszaporodnak és megbújnak a fogak és a nyelv mikroszkopikus réseiben.
  • Fontos a fogselyem használata, vagy ha a fogak túl szorosan állnak, a fogínyzuhany. Legalább hetente háromszor csináljuk.
  • Fogkefével kezdjük (max. 1-2 perc), hogy megtisztítsuk a fogfelszínt. A fogaik között óvatosan körözzünk, ügyelve arra, hogy minden fogat tisztítsunk.
  • Következik a fogselyem, minden fogközt megtisztítunk.
  • Ezután ismét puha kefével, friss mentás fogkrémmel átkeféljük a fogakat.

Fokhagymás lehelet ellen

De a rossz szagok mélyebbről is jöhetnek. „Fokhagymaszag” származhat a belekből, a jellegzetes illatot adó kénmolekulák ténylegesen átjutnak a beleken, majd át a véren, a tüdőn – innentől azután irány felfelé a száj!

Ez az oka annak, hogy a fogselyem és a fogkefe, valamint a szájvizek hatástalanok a fokhagymás lélegzet ellen. A megoldás a petrezselyem, alma és spenót, amelyek polifenolokat tartalmaznak, ezek elpusztítják a kénmolekulákat.

Javítja a helyzetet az ivóvíz, a zöld tea, amely antioxidánsokat tartalmaz, a C-vitaminban gazdag eper és a fahéj. A fahéj fahéjaldehidet tartalmaz, amely segít a szagmolekulák elpusztításában.

Szájvíz helyett szűz kókuszolaj

A szupermarketekben kapható szájvizek pillanatnyilag sterilizálják a szájat, de az „illatbaktériumok” visszatérnek. A legjobb szájvíz a kókuszolaj, amit reggel, vagy este este lefekvéskor a lehető leghosszabb ideig, lehetőleg 15 percig tartsunk a szájában. A nyelvvel masszírozzuk a fogakat és az ínyt, ez a legjobb módja annak, hogy helyreállítsuk a fogak és az íny egészségét.

(Franciából fordította: boka)

Ha szeretne még a fogakról ill. a fogkőről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Vegyük fel a harcot a fogkő és lepedék ellen!