Fogágybetegség: előzzük meg a nagyobb bajt!

A parodontitis a fogíny visszahúzódása a fognyakról. Az első tüneteket, például a fogak érzékenységét és a vérző ínyt gyakran alábecsülik. A gyulladás terjedése azonban a fogak elvesztésével és más súlyos következményekkel járhat. Hogyan lehet megelőzni a periodontitist, a fogínyproblémák utolsó állomását, hogyan lehet kezelni, megmenteni a fogat?

Sárga fogak, rossz lehelet – előzzük meg!

Hátrahőkölünk, ha valaki közel lép és azt látjuk, hogy a fogai sárgák, sérültek, romlottak. A látvány és az „illat” riasztó, de azt is feltételezhetjük, hogy az illetőnek előbb-utóbb komoly egészségi problémái lesznek. A rossz fogak és a gyulladt íny előfutára a szívbetegségeknek, krónikus gyulladásos ateroszklerózist, sőt infarktust is okozhatnak.

Új fog az íny sejtjeiből

A mérföldkőnek számító kutatásnak köszönhetően a fogorvosok egy szép napon a fogíny sejtjeiből létrehozott új fogakkal végezhetnek majd fogpótlást. A brit King’s College London kutatócsoportja felnőtt ínyszövetből vett sejteket kombináltak egy egerekből származó, más típusú sejttel a fog létrehozásához. A szakértők úgy vélik, hogy a sejtek egyszerű hozzáférhetősége lehetővé teszi, hogy a módszer minél több beteg számára elérhetővé váljon a jövőben, a gyakorlati alkalmazásig azonban még hosszú éveket kell várni.