Új fog az íny sejtjeiből

A mérföldkőnek számító kutatásnak köszönhetően a fogorvosok egy szép napon a fogíny sejtjeiből létrehozott új fogakkal végezhetnek majd fogpótlást. A brit King’s College London kutatócsoportja felnőtt ínyszövetből vett sejteket kombináltak egy egerekből származó, más típusú sejttel a fog létrehozásához. A szakértők úgy vélik, hogy a sejtek egyszerű hozzáférhetősége lehetővé teszi, hogy a módszer minél több beteg számára elérhetővé váljon a jövőben, a gyakorlati alkalmazásig azonban még hosszú éveket kell várni.

Új fog az íny sejtjeibőlAz embrionális őssejtkutatás területén is próbálkoznak „biofogak” előállításával, ez azonban nagyon költséges, és klinikai alkalmazása nem tűnik praktikusnak.

A Journal of Dental Research szaklapban megjelent kutatás során emberi epiteliális sejteket vettek ki önkéntesek fogínyéből, laboratóriumban kitenyésztették, majd egerekből kinyert mezenchimális sejtekkel kombinálták. A mezenchimális sejteket úgy tenyésztették, hogy „indukálóvá” váljanak, vagyis arra utasítsák az epiteliális sejteket, hogy fogat kezdjenek alkotni. A sejtkombináció egerekbe való beültetésével a kutatóknak hibrid ember/egér fogat sikerült létrehozniuk, amely életképes gyökérrel rendelkezett.

A következő lépésben a kutatóknak könnyen hozzáférhető emberi mezenchimális sejtforrást kell találniuk, és elegendő mennyiséget kell kitenyészteniük belőle ahhoz, hogy a módszer a klinikai alkalmazásra is megfelelő legyen. Paul Sharpe professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy mezenchimális sejtek a bölcsességfogak belső foganyagában találhatók, ebből a forrásból azonban nehéz megfelelő mennyiségre szert tenni. „A következő nagy kihívás az, hogy a fognövesztést megindító felnőtt emberi mezenchimális sejtforrást találjunk, mert jelenleg ezt csak embrionális mezenchimális sejtekkel tudjuk elérni” – mondta a professzor.