Fogágybetegség: előzzük meg a nagyobb bajt!

A parodontitis a fogíny visszahúzódása a fognyakról. Az első tüneteket, például a fogak érzékenységét és a vérző ínyt gyakran alábecsülik. A gyulladás terjedése azonban a fogak elvesztésével és más súlyos következményekkel járhat. Hogyan lehet megelőzni a periodontitist, a fogínyproblémák utolsó állomását, hogyan lehet kezelni, megmenteni a fogat?

A parodontitis, más néven fogszuvasodás olyan betegség, amelyet baktériumok okoznak a szájüregben, pontosabban a fogágyban. Kezdetben fogínygyulladás jelentkezik, amit ha időben kezelnek, a fertőzés általában teljesen komplikációk nélkül gyógyulhat. A nem kezelt fogínygyulladás azonban tovább terjed, és a teljes fogágyat érinti. Ilyenkor a fogíny visszahúzódik, és a baktériumok megtámadják a fogakat.

Megkülönböztetünk a marginális parodontitist, amely a fogíny pereménél kezdődik, és a parodontitis apicalist, amely a gyökér csúcsán kezdődik. Az utóbbi létrejöttéhez a kórokozóknak egy sérült fogon keresztül el kell érniük a gyökércsúcsot.

Hogyan vehetjük észre?

A betegség álnoksága abban rejlik, hogy gyakran csak előrehaladott állapotban észrevehető. A fogínygyulladást, amely ezt megelőzi, nem is ismeri fel az érintett, mivel alig okoz fájdalmat. A tünetek gyakran gyengék, és ha észrevesszük, sem vesszük komolyan.

A fogínygyulladás tünetei:

  • duzzanat és/vagy bőrpír az ínyen
  • nyomásérzékenység a gyulladt helyen
  • fogínyvérzés, amely nem csak fogmosáskor jelentkezik
  • szájszag

Aki ilyen tüneteket tapasztal, feltétlenül menjen fogorvoshoz. A korai felismerés és az azonnali kezelés megakadályozhatja a parodontitist.

Hogyan keletkezik a parodontitis?

A parodontitis kialakulásának előfeltétele az úgynevezett plakk (plakk), a fogkő előfutára. Ez egy olyan biofilm, amely idővel felhalmozódhat a baktériumokból, és a kórokozók megtámadják a fogakat és ínyt. A szervezet gyulladásos reakcióval védekezik a támadás ellen. Ha ekkor nem kezdik el a gyógyítást, az íny a gyulladás miatt megduzzad, ami megnehezíti az érintett területek tisztítását.

Egy idő után a fertőzés átterjed a szövetekre. Ekkor bekövetkezik a fogíny visszahúzódása. A fog és a foghús között zsebek képződnek, amelyekben letelepednek a baktériumok. Kezelés nélkül a szövet pusztulása folytatódik, és végül a csontra is hatással lesz.

Krónikus és agresszív lefolyás

A test a gyulladásra reagálva aktiválja az úgynevezett oszteoklasztokat. Ezek a csontfaló sejtek megtámadják az állcsontot, hogy eltávolítsák a behatoló baktériumokat – az érintett csontrészekkel együtt. Általában ezek a sejtek együtt működnek a csontépítő sejtekkel (oszteoblasztokkal), hogy rendszeresen megújítsák csontjainkat. Az oszteoblasztok aktivitását azonban gátolják a testben levő folyamatok, így az állkapocs leépül.

Hogyan kezelik?

Fogszuvasodás gyanúja esetén fel kell keresni a fogorvost. Az otthoni kezelés legfeljebb kiegészítő lehet. A parodontitis kezelésének első lépése a fogfelületek tisztítása. Az érintett személynek legalább most el kell kezdenie a gondos fogápolást.

A kezelés folytatása attól függ, hogy a betegség mennyire előrehaladott. Gyakran elégséges, ha a fogorvos helyi érzéstelenítés közben megtisztítja a foghústasakokat és kitisztítja az összes hozzáférhető területet. A baktériumok így nem tudnak megtelepedni.

Előrehaladott periodontitis, vagy az első kezelés sikertelensége esetén sebészeti beavatkozás történik. A fogorvos a helyi érzéstelenítés alatt megnyitja a fogínytasakokat, hogy jobban és mélyebben hozzáférjen a fertőzött területekhez. Így ezeket a helyeket is alaposan meg lehet tisztítani. Ilyenkor lehetőség van antibiotikum helyi alkalmazására is.

Különösen súlyos esetekben, amikor sok szövet és csont megsemmisült, regeneratív kezelést kell végezni. Hasznos lehet az újjáépítés is – például a kötőszövet átültethető a szájpadlásból.

Az agresszív periodontitis nem teljesen gyógyítható, bár a tünetek időben történő kezeléssel enyhíthetők. A csont lebontásáért felelős folyamatokat azonban nem lehet teljesen leállítani. Alapvető az alapos szájhigiénia, ami növeli a kezelés sikerességének esélyeit.

Mi segít a parodontitis ellen?

A fogágybetegség megelőzésének legfontosabb eszköze a gondos fogászati higiénia. A fogakat naponta legalább kétszer kell tisztítani, különösen a fogak közötti réseket, speciális kefével vagy fogselyemmel.

Kockázati tényezők

A nikotinfogyasztás jelentősen megnöveli a parodontitis kockázatát, így a dohányosoknak különös figyelmet kell fordítaniuk az alapos szájhigiéniára.

A cukorbetegek is gyorsabban megbetegedhetnek, mint az egészséges emberek. Ha a cukorbetegség nincs megfelelően beállítva, az a vércukorszint emelkedéséhez vezet, ami gyengíti az immunrendszert, így könnyebben keletkezik gyulladás. A test gyulladásos folyamatai gyengítik az inzulin hatását, és így tovább növelhetik a vércukorszintet.

Végül, de nem utolsósorban immunhiányt okoznak bizonyos gyógyszerek, például a vérnyomáscsökkentő szerek fokozzák a parodontális betegség kialakulásának kockázatát.

A szív- és érrendszeri megbetegedések, például a stroke és a miokardiális infarktus kockázata a parodontális betegség miatt is nőhet, mert az felgyorsítja az érelmeszesedést. A parodontitist okozó baktériumok megfertőzhetik a test egyéb részeit is, például a szívet vagy a mesterséges ízületeket. Az utóbbiaknak olyan felülete van, amelyen a kórokozók különösen könnyen megtelepedhetnek.

A parodontitist okozó baktériumok által kibocsátott toxinok koraszülést okozhatnak terhes nőknél, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés ezért különösen ajánlott a terhesség alatt.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Az alattomos fogínysorvadás