Fogtömés: melyik anyag az igazi?

Előbb vagy utóbb a legtöbb embernek a fogszuvasodás miatt lyuk keletkezik valamelyik fogában. Következhet a fogtömés. Ilyenkor szembesülünk a választással, a sokféle fogtömő anyaggal, és el kell döntenünk, melyik felel meg a legjobban. Nézzük meg, milyen szempontok szerint célszerű dönthetünk a kezelésről, a tömések anyagáról, típusáról, tartósságáról.

Sárga fogak, rossz lehelet – előzzük meg!

Hátrahőkölünk, ha valaki közel lép és azt látjuk, hogy a fogai sárgák, sérültek, romlottak. A látvány és az „illat” riasztó, de azt is feltételezhetjük, hogy az illetőnek előbb-utóbb komoly egészségi problémái lesznek. A rossz fogak és a gyulladt íny előfutára a szívbetegségeknek, krónikus gyulladásos ateroszklerózist, sőt infarktust is okozhatnak.

Cistus: vírusok ellen, mellékhatás nélkül

A mályvafélék családjába tartozó bodorrózsa (Cistus incanus) az 1990-es évek végén került reflektorfénybe. A görög szigeteken őshonos örökzöld ígéretes eredményei alapján 1999-ben Európa gyógynövénye lett. A kutatók felfigyeltek jelentős polifenol (a csersavak családjába tartozó hatóanyagok) tartalmára, számos kutatást kezdtek a gyógyhatás bizonyítására.

Jó választás-e gyümölcs helyett a gyümölcslé?

Egy kiadós reggelihez sokaknak hozzátartozik egy pohár narancslé, és – különösen nyáron – a hűtött gyümölcslé finom alternatívája a víznek. A gyümölcslé egészséges csodaszer a természettől, egy gyümölcslékúra méregteleníti a szervezetet és segíti a fogyást. De felvesszük-e vele valóban a friss gyümölcs nedveit, vagy éppen hogy károsítjuk az egészségünket?

Lefekvés előtt nincs csoki!

Fogaink állapotának alakulása nagyban függ attól, hogy gyerekkorunkban milyen példával találkoztunk, milyen mintát láttunk, milyen szokásokat sajátítottunk el. Ez az állítás ugyanúgy áll a megfelelő szájápolásra, mint a táplálkozásra, hiszen hiába tanulja meg a gyermek, hányszor és hogyan kell fogat mosni, ha folyamatosan romboló hatásnak teszi ki fogait.

Fogszuvasodás gyermekkorban

A fogszuvasodás kórokozója többnyire a felnőtt szájából kerül a gyermek szájába, körülbelül féléves korában. Éppen ezért nem szabad a gyermek kanalát, cumiját a felnőttnek a saját szájába vennie vagy lenyalnia, esetleg a kisbabát szájon csókolnia. A lepedék (plakk) a fogakra erősen tapadó vékony nyálrétegből, ételmaradékból és sok millió baktériumból áll. A baktériumok a szénhidrátokból – elsősorban cukorból – savakat képeznek, amelyek megtámadják a fogzománcot és elmésztelenítik azt. A gyakori savhatásra kialakul a fogszuvasodás, kilyukad a fog. A lepedék baktériumai a fogíny gyulladását is okozhatják. A lepedék egész életünk során folyamatosan képződik.

Károsak a fogakra az egészségesnek kikiáltott turmixok és gyümölcslevek

Bár a szülők úgy gondolják, egészséges, ha a gyerekeiknek gyümölcslevet vagy turmixot adnak, ezzel mégis akaratlanul a fogszuvasodás veszélyeinek teszik ki a kicsiket. A turmixok és a gyümölcslevek gyakori fogyasztása károsítja a gyermekek fogzománcát – állítja Kathryn Harley, vezető fogorvos. Ezt az amerikai országos felmérések is alátámasztják, amelyek szerint az ötéves gyerekek mintegy fele a sok üdítőital miatt már fogszuvasodásban szenved.

Lézerrel a lyukas fogak ellen

A fogorvosnál tett látogatás nem mindenki számára kellemes. A kezelés minél fájdalommentesebbé tételét az orvosok a kariesz infiltrációban látják. Remélik, hogy ez az eljárás nyugdíjba küldi a jó öreg fúrót.