Fogszuvasodás gyermekkorban

A fogszuvasodás kórokozója többnyire a felnőtt szájából kerül a gyermek szájába, körülbelül féléves korában. Éppen ezért nem szabad a gyermek kanalát, cumiját a felnőttnek a saját szájába vennie vagy lenyalnia, esetleg a kisbabát szájon csókolnia. A lepedék (plakk) a fogakra erősen tapadó vékony nyálrétegből, ételmaradékból és sok millió baktériumból áll. A baktériumok a szénhidrátokból – elsősorban cukorból – savakat képeznek, amelyek megtámadják a fogzománcot és elmésztelenítik azt. A gyakori savhatásra kialakul a fogszuvasodás, kilyukad a fog. A lepedék baktériumai a fogíny gyulladását is okozhatják. A lepedék egész életünk során folyamatosan képződik.

Figyeljük a foltokat, pöttyöketA fogszuvasodás szabad szemmel is jól látható: kis krétafehér vagy barnás-feketés pöttyök, illetve előrehaladottabb esetben lyuk formájában. A még nem lyukas fogat sikerrel lehet kezelni, a szuvasodási folyamat megállítható, sőt vissza is fordítható. A fogszuvasodás eleinte többnyire nem okoz fájdalmat, de ahogy a baktériumok egyre beljebb haladnak a fog belseje felé, egyre érzékenyebb területeket érnek el, aminek következtében gyermek már fájdalomra is panaszkodhat.

A fogfájást néha állkapocsfájdalom vagy akár fülfájás is kísérheti. Előfordulhat, hogy hőemelkedéssel is jár, illetve időnként akár az arc is feldagadhat a fájdalom helyének környékén.

Mit tehet a szülő?

A fogszuvasodás mindig orvosi kezelést igényel, mert nem csak a tejfogak elvesztését okozhatja, hanem egyéb kellemetlen következményekkel is járhat. A nem kezelt fogszuvasodás szövődményeként kialakulhat például fogtályog, aminél már a fog gyökere is fertőződik és a foggyökér körüli csont is gyulladásba jöhet. Ez kárt okozhat a kinövésre várakozó maradó fogban is. Előfordulhat az is, hogy a szuvas fog gátolja a maradó fog áttörését, ezért az nem a többivel egy vonalban nő ki, emiatt a gyermeknek később esetleg fogszabályozóra lehet szüksége.

Szülőként a legtöbbet akkor tehetjük gyermekünkért, ha megtanítjuk őt a helyes és rendszeres fogápolásra és megfelelő táplálékot biztosítunk neki. Ha azonban ennek ellenére is bekövetkezik a baj, forduljunk mielőbb fogorvoshoz. Ha a gyermek fogfájásra panaszkodik, próbáljuk meg kideríteni, mi okozhatja a problémát és addig is, amíg eljutunk a fogorvoshoz, próbáljuk meg enyhíteni a gyermek fájdalmát.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha fogszuvasodás jeleit látjuk a gyermek fogain, érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni, hogy a fog épségét minél nagyobb területen meg lehessen őrizni. Nem tanácsos megvárni azt a pillanatot, amikor a fogszuvasodás már fájdalmat is okoz.

A fogorvos megvizsgálja a fogakat, megállapítja a problémát, és megkezdi a kezelést. Igyekszik megmenteni a szuvas fogat töméssel. Ha már semmi lehetőség nincs a fog megmentésére, akkor helyi érzéstelenítés alkalmazásával távolítja el a beteg fogat. A tejfogak idő előtti elvesztése azonban fogazati rendellenesség kialakulásához vezethet.

A folytatáshoz kattintson ide.