Jó választás-e gyümölcs helyett a gyümölcslé?

Egy kiadós reggelihez sokaknak hozzátartozik egy pohár narancslé, és – különösen nyáron – a hűtött gyümölcslé finom alternatívája a víznek. A gyümölcslé egészséges csodaszer a természettől, egy gyümölcslékúra méregteleníti a szervezetet és segíti a fogyást. De felvesszük-e vele valóban a friss gyümölcs nedveit, vagy éppen hogy károsítjuk az egészségünket?

A gyümölcslé, mint az egészség elixírje

Az ipar hasznosította a gyümölcslevek előnyét, és minden elképzelhető formában gyártja. Mindenfajta gyümölcsfajta kapható ma már gyümölcsléként is, ráadásul különböző ízkombinációkban. A klasszikusok mellett, mint a narancs- vagy almalé, népszerűek a bogyósok levei is, például az aronialé (berkenyelé) vagy áfonyalé. Nagyon egészséges az aloe veralé vagy a zöldséglevek is.

A legkülönbözőbb bajokra is ajánlott bizonyos levek fogyasztása. Közismert, hogy a gyümölcsök és zöldségek alapvető szerepet játszanak egészségünkben. Ezért úgy gondoljuk, a gyümölcslevek fogyasztása is jót tesz az egészségnek. Ugyanakkor kérdéses, hogy valóban egészségesek-e, mint ahogyan a hírnevük elhitetni szeretné velünk.

Készítsük el magunk!

Ötször naponta?

Ismert az általános ajánlás öt adag gyümölcs és zöldség egész napra elosztott fogyasztására, hogy ellássuk a szervezetet elegendő vitaminnal. Ezzel pozitívan befolyásoljuk a szervezet különböző anyagcsere-folyamatait, és megakadályozzuk a baktériumok és vírusok szaporodását.

Célszerű különböző gyümölcs- és zöldségfajtákat fogyasztani. A különböző gyümölcslevek ivása ezt megkönnyítené, mert egy pohár gyümölcslé megivása kevesebb erőfeszítéssel járna, mint több, különböző típusú friss gyümölcsöt enni. Probléma megoldva – vagy mégse?

Nagy cukortartalom

A gyümölcslevek elég magas százalékban tartalmaznak vitaminokat és másodlagos növényi anyagokat azokból, amelyekből készültek. A feldolgozás során azonban sok természetes tápanyag elvész.

A legtöbb panaszt okozó szempont a magas cukortartalom. Gyakran viszonylag nagy mennyiségű ipari cukrot adnak hozzá gyártáskor a már természetes gyümölcscukrot tartalmazó léhez. Így sokkal nagyobb százalékban veszünk fel cukrot, mint a nyers gyümölcs fogyasztásakor.

Hogyan hatnak a kész gyümölcslevek az egészségünkre?

A gyümölcslé fogszuvasodást okozhat, mert nemcsak a gyümölcscukornak, hanem a gyümölcssavnak is van ilyen hatása. A cukornak pedig nemcsak a fogakra van káros hatása, hanem elősegíti a súlygyarapodást is.

Az iparilag gyártott gyümölcslevekhez néha más kémiai adalékanyagokat is adnak, amelyek közül néhány nem feltétlenül egészséges. Pozitív hatással lehet az egészségre a kalcium hozzáadása.

Vegyük meg, vagy magunk készítsük?

Ha valóban egészséges gyümölcslevet akarunk inni, mondjunk le a szupermarketről és magunk készítsük el. Azok, akiknek nincs saját facsarójuk, frissen préselt bio levet vehetnek boltban is.

Tanácsos gyümölcslé vásárlásakor megnézni az adalékanyagokat és a cukortartalmat. Különösen a „nektár” vagy „gyümölcsital” elnevezés jelzi, hogy a lé további komponenseket is tartalmaz. Ezzel szemben a „gyümölcslé” gyümölcstartalma közel 100 százalék.

A gyümölcslé nagyszerű alternatívája a házi turmix, ahol a különböző gyümölcs- és zöldségfajtákat tetszés szerint kombinálhatjuk egymással.

A minőségen múlik

Mindent egybevetve elmondható, hogy a vitaminokban gazdag gyümölcslevek megakadályozzák a vitaminhiányt. De mindig a minőség a fontos, mert – gyártótól függően – a látszólag egészséges gyümölcslevek többet árthatnak, mint használnak. Nem szabad teljesen mellőzni a friss gyümölcsöt és zöldséget, mert a gyümölcslé nem teljes értékű helyettesítő.

Fontos: vegye figyelembe, hogy gyógyszert soha nem szabad bevenni grapefruitlével, mivel ez sok gyógyszerrel felszívódádát befolyásolja!

(Németből fordította: Koncz László)