A kukoricaszirup felel az elhízásért?

Egy nemrégiben megjelent cikk feltételezi, hogy a fruktóz (vagyis a gyümölcscukor) több anyagcsere-betegséget okoz, mint a szacharóz, ha túl sok van belőle az étrendünkben. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup bevitele nőtt, mióta üdítőitalokban használják az Egyesült Államokban, és ez párhuzamosan jelentkezik az elhízás gyakoriságának növekedésével.

Jó választás-e gyümölcs helyett a gyümölcslé?

Egy kiadós reggelihez sokaknak hozzátartozik egy pohár narancslé, és – különösen nyáron – a hűtött gyümölcslé finom alternatívája a víznek. A gyümölcslé egészséges csodaszer a természettől, egy gyümölcslékúra méregteleníti a szervezetet és segíti a fogyást. De felvesszük-e vele valóban a friss gyümölcs nedveit, vagy éppen hogy károsítjuk az egészségünket?

A gyümölcscukor okozta hasi panaszok háttere és kezelése

Előfordult már Önnel, hogy evett egy kis gyümölcsöt, ivott egy pohár gyümölcslevet, megevett egy szelet süteményt, és nem sokkal utána heves hasi panaszok jelentkeztek: puffadás, szúró vagy görcsös fájdalom, majd nem sokkal később híg, hasmenéses széklet ürült? Ha igen, akkor nem kizárt, hogy a bélrendszere túlérzékeny a gyümölcscukorra (fruktózra).

Májkárosodást okozhat a gyümölcscukor-diéta

A magas gyümölcscukor-tartalmú étrend állatkísérletekben gyors májkárosodást váltott ki anélkül, hogy túlsúlyt okozott volna – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition aktuális számában. Az étrendi gyümölcscukor (fruktóz) elhízásban és zsíros májdegenerációban betöltött szerepét ellentmondások övezik. Most a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ munkatársai hathetes állatkísérletben mutatták ki a fruktóz májkárosító hatását: a kontroll állatokhoz képest megkétszereződött a májelváltozások száma.

Butít a cukor

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói a Journal of Physiology című lapban megjelent tanulmányukban számoltak be arról a felfedezésükről, miszerint a fruktózban gazdag étrend lelassítja az agyat, rontja a memóriát és a tanulási képességeket, ám az omega-3 zsírsav segítségével mindezt kompenzálni lehet.

Képes felismerni a gyümölcscukrot a hasnyálmirigy

A Sanford-Burnham Orvosi Intézet (Orlando, Egyesült Államok) munkatársai kimutatták, hogy a hasnyálmirigyben – hasonlóan a nyelven megtalálhatóakhoz – vannak édest ízt felismerő receptorok, melyek a gyümölcscukorra reagálnak. A gyümölcscukor (fruktóz) számos étel és ital összetevője, a nyugati típusú étrendben igen elterjedt a fruktózszirup alkalmazása.