Képes felismerni a gyümölcscukrot a hasnyálmirigy

A Sanford-Burnham Orvosi Intézet (Orlando, Egyesült Államok) munkatársai kimutatták, hogy a hasnyálmirigyben – hasonlóan a nyelven megtalálhatóakhoz – vannak édest ízt felismerő receptorok, melyek a gyümölcscukorra reagálnak. A gyümölcscukor (fruktóz) számos étel és ital összetevője, a nyugati típusú étrendben igen elterjedt a fruktózszirup alkalmazása.

Képes felismerni a gyümölcscukrot a hasnyálmirigyA táplálkozási szakértők szerint a fejlett világ túl sok fruktózt fogyaszt, és Dr. Bjorn Tyrberg és munkacsoportjának eredményei az aggályokat megerősíteni látszanak. A kutatók emberi, és egéreredetű hasnyálmirigysejteket tanulmányoztak, és megállapították, hogy gyümölcscukor hatására ugyanúgy megemelkedik az inzulintermelés, mint szőlőcukorra. Az inzulin magas szintje, illetve a szervezet nem megfelelő inzulinháztartása kapcsolatba hozható az elhízással és a cukorbetegséggel.

Korábban a fruktózbevitelt nem kötötték inzulinfelszabaduláshoz, ezért egyesek a gyümölcscukrot a szőlőcukor helyettesítésére ajánlották, azonban a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain bemutatott vizsgálat ezt cáfolni látszik. Fruktóz természetes körülmények között igen nagy mennyiségben fordul elő mézben, és gyümölcsökben. A modern világban azonban a fruktózszirup számos előkészített étel, üdítőital, és müzli alkotóeleme. Mindazonáltal a fruktóz anyagcserére gyakorolt hatása, valamint az elhízásban és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában betöltött szerepe egyelőre nem tisztázott.