A világ első mesterséges hasnyálmirigye

A négyéves ausztrál Xavier Hames az 1-es típusú diabétesz kezelését célzó úttörő beavatkozás során kapta meg a mesterséges hasnyálmirigyet. Ő a világon az első, aki a klinikai kísérletek után használja az új eszközt, amely a hasnyálmirigy biológiai működését utánozza abban, hogy előre jelzi az alacsony vércukorszintet, és leállítja az inzulin bevitelét.

A legtöbb 1-es típusú cukorbetegnek van még inzulintermelő sejtje

A legújabb kutatás szerint az 1-es típusú cukorbetegek többsége rendelkezik még aktív inzulintermelő sejtekkel a hasnyálmirigyben – pedig a kutatók eddig úgy vélték, hogy a betegség kialakulásától számított néhány éven belül az összes ilyen sejt elpusztul. Az eredmények arra utalnak, hogy egy napon lehetővé válhat e sejtek megmentése vagy pótlása.

Növelheti az akut hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát a kortizon

A svéd Karolinska Intézet a JAMA Internal Medicine legújabb számában megjelent tanulmánya szerint a néhány gyógyszerben felhasznált kortizon hormon növeli a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát. A kutatók úgy vélik, a kortizonnal valamilyen formában kezelt betegeket tájékoztatni kell a kockázatokról, és érdemes mellőzniük az alkoholt és a dohányzást.

Zöldségekkel a hasnyálmirigy-gyulladás ellen

Érdekes felfedezés látott napvilágot: a zöldségfélék, főzeléknövények fogyasztása véd a nem epekő eredetű hasnyálmirigy-gyulladás ellen. A gyulladás olykor fordul elő, amikor az emésztőenzimek a hasnyálmirigyen belül válnak aktívvá, és magát a mirigyet kezdik emészteni. Öt közül egy esetben az akut pankreatitisz súlyos tünetekkel jár, potenciálisan életveszélyes állapot.

Képes felismerni a gyümölcscukrot a hasnyálmirigy

A Sanford-Burnham Orvosi Intézet (Orlando, Egyesült Államok) munkatársai kimutatták, hogy a hasnyálmirigyben – hasonlóan a nyelven megtalálhatóakhoz – vannak édest ízt felismerő receptorok, melyek a gyümölcscukorra reagálnak. A gyümölcscukor (fruktóz) számos étel és ital összetevője, a nyugati típusú étrendben igen elterjedt a fruktózszirup alkalmazása.

A hasnyálmirigy-ráksejteket a fruktóz is táplálja

A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata arra használja fel a fruktózt (gyümölcscukrot), hogy beindítsa a sejtosztódáshoz vezető sejt-mechanizmust. A daganat gyorsabban nő ettől – mondják a Kalifornia Egyetem rákkutató központjának tudósai.