Növelheti az akut hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát a kortizon

A svéd Karolinska Intézet a JAMA Internal Medicine legújabb számában megjelent tanulmánya szerint a néhány gyógyszerben felhasznált kortizon hormon növeli a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát. A kutatók úgy vélik, a kortizonnal valamilyen formában kezelt betegeket tájékoztatni kell a kockázatokról, és érdemes mellőzniük az alkoholt és a dohányzást.

Növelheti az akut hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát a kortizonA heveny hasnyálmirigy-gyulladást a szerv hirtelen gyulladása. A betegek többsége szövődmények nélkül felépül, de 15-20 százalék esetében a rendellenesség életveszélyes állapottá fejlődik tovább. A betegség leggyakoribb kóroka az epekő és az alkoholizmus, bár az érintettek körülbelül egynegyedében az ok ismeretlen. A különálló eseteken alapuló korábbi kutatások már utaltak az akut hasnyálmirigy-gyulladás és bizonyos gyógyszerek, például a kortizontartalmú készítmények összefüggésére. A hormon leggyakoribb formája az emberekben a kortizol (vagy hidrokortizon). A szintetikus kortizont számos rendellenesség, köztük az asztma és az autoimmun betegségek kezelésére is használják.

A mostani kutatásban hatezer 2006 és 2008 között heveny hasnyálmirigy-gyulladással diagnosztizált beteget hasonlítottak össze 61 ezer egészséges kontroll személlyel. Az eredmények azt mutatták, hogy a tablettás kortizonnal kezelt betegek esetében 70 százalékkal magasabb az akut hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázata. Ez az összefüggés már háromnapos gyógyszeres kezelés után kimutatható volt, ami azt bizonyítja, hogy az okozó tényező nem maga a betegség, hanem a kortizon volt.

A kutatást vezető Dr. Omid Sadr-Azodi ugyanakkor hozzátette, hogy nem figyelték meg a kockázat jelentős növekedését a kortizon tartalmú aerosolt, például asztmainhalátort használó betegekben. „A kortizon kezelést kezdő betegeknek mindenesetre érdemes tartózkodniuk az alkoholtól és a dohányzástól, amelyek ismert kockázati tényezői a heveny hasnyálmirigy-gyulladásnak.”