A hasnyálmirigy-ráksejteket a fruktóz is táplálja

A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata arra használja fel a fruktózt (gyümölcscukrot), hogy beindítsa a sejtosztódáshoz vezető sejt-mechanizmust. A daganat gyorsabban nő ettől – mondják a Kalifornia Egyetem rákkutató központjának tudósai.

„Nagyon gyakran használják a fruktózt a nyugati világ élelmiszereinek előállításában. A modern idők étrendje sok finomított cukrot tartalmaz, beleértve a fruktózt is. Ez a rejtett veszedelem egy sor modern betegségben játszik szerepet: az elhízásban, a cukorbetegségben, a zsírmájban” – magyarázza Anthony Heaney kutatásvezető, a rákkutató központ idegsebésze. Kísérleteinkben kimutattuk, hogy a rák fel tudja használni a fruktózt – ugyanolyan könnyen, mint a glükózt (szőlőcukrot), tápanyagként a növekedéséhez.

A nyugati típusú táplálkozásban a fruktóz a magas gyümölcscukor tartalmú kukoricaszirupból származik, ami egy kukoricából készült édesítőszer. 1970-ben dobták piacra, azóta az összes, élelmiszerekben és italokban felhasznált, kalóriatartalommal bíró édesítőszernek több, mint a 40 %-át ez, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup teszi ki. Az amerikai üdítőitalokban kizárólag ezt használják.

Az élelmiszeripar azért használja, mert olcsó, könnyen szállítható és megtartja az élelmiszer nedvességtartalmát. És mivel nagyon édes, igencsak költség-hatékony, nagyon kis mennyiséget kell alkalmazni belőle, nem úgy mint a drágább édesítő anyagokból.

A rákkutató központ munkatársai laborkörülmények között, laboratóriumi edényben hasnyálmirigy-ráksejteket tenyésztettek. A szövettenyészetek egy részéhez glükózt (szőlőcukrot) adtak, más részéhez fruktózt. Majd követték (tömegspektrometriával) a megjelölt cukormolekulák útját a sejtekbe, hogy meghatározzák, hol és hogyan használódnak föl.

A ráksejtek különbséget tettek a kétféle cukor között, különböző módon bontották le, hogy építőanyagul használják a sejtosztódáshoz.

„Hagyományosan, eddig úgy gondolták, hogy a glükóz és a fruktóz egymással helyettesíthető anyagok, amelyeknek hasonló a lebontásuk, ezért kevés figyelmet szenteltek a glükóz mellett a többi cukornak. A fruktóz tartalmú élelmiszerek, italok száma viszont drámaian megnőtt az elmúlt évtizedekben, és kiderült, hogy a ráksejtek könnyedén képesek felhasználni a fruktózt a sejtosztódáshoz. A rákbetegek számára ez fontos információ.”

Heaney figyelmeztet, hogy – bár a kutatásukat hasnyálmirigy-ráksejtekkel végezték – a következtetés az összes ráktípusra érvényes.

A továbbiakban azzal kísérleteznek, hogyan lehetne blokkolni a ráksejtek cukorfelvételét.

(Forrás: Független.hu)