A kukoricaszirup felel az elhízásért?

Egy nemrégiben megjelent cikk feltételezi, hogy a fruktóz (vagyis a gyümölcscukor) több anyagcsere-betegséget okoz, mint a szacharóz, ha túl sok van belőle az étrendünkben. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup bevitele nőtt, mióta üdítőitalokban használják az Egyesült Államokban, és ez párhuzamosan jelentkezik az elhízás gyakoriságának növekedésével.

Mi mindentől lehet hasmenésünk?

A hasmenést mindenki szeretné elkerülni, mégis gyakori probléma, különösen nyáron. Számos oka lehet, nem csak a mosatlan gyümölcs, zöldség. Néha fertőzés okozza, más esetekben gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik, de okozhatja pl. cöliákia és bélgyulladás is. Jó tudni azonban, hogy az arra érzékenyeknél ennivalók is okozhatnak hasmenést.

Mit egyen, ha fruktóz felszívódási zavara van?

A gyümölcskínálat napjainkban nagyobb és változatosabb, mint valaha. Nem mindenki élvezheti azonban ezeket korlátozás nélkül. Ön is azok közé tartozik, akiknek bizonyos gyümölcsök elfogyasztása után „lármázik” a hasa? Akkor valószínűleg felszívódási zavar, fruktóz intolerancia áll fenn. A fruktóz általában jobban tolerálható főétkezés után és délután.

A fruktóz ördögi köre

Ha bemegyünk egy szupermarketbe, és egy pillantást vetünk az élelmiszerek címkéire, azt látjuk, hogy sok tartalmaz fruktózt, gyakran közönséges cukor formájában – mondja Wilhelm Krek zürichi sejtbiológia professzor. A közönséges cukor fruktózból (gyümölcscukorból) és glükózból (szőlőcukorból) áll. Ebben rejlik napjaink táplálkozási problémája.

A fruktóztól nem lakunk jól

A számos élelmiszeripari termékben lévő fruktóz túlevésre ösztönözhet bennünket. Fruktózt hozzáadnak az élelmiszeriparban előállított ételekhez, üdítőitalokhoz és kekszekhez. Az összetett szénhidrátok természetes lebontásakor termelődő glükóztól eltérően a fruktóz fogyasztása kevésbé okoz teltségérzést, és a fruktóz nem gátolja az éhségérzetet.

A gyümölcscukor okozta hasi panaszok háttere és kezelése

Előfordult már Önnel, hogy evett egy kis gyümölcsöt, ivott egy pohár gyümölcslevet, megevett egy szelet süteményt, és nem sokkal utána heves hasi panaszok jelentkeztek: puffadás, szúró vagy görcsös fájdalom, majd nem sokkal később híg, hasmenéses széklet ürült? Ha igen, akkor nem kizárt, hogy a bélrendszere túlérzékeny a gyümölcscukorra (fruktózra).

Májkárosodást okozhat a gyümölcscukor-diéta

A magas gyümölcscukor-tartalmú étrend állatkísérletekben gyors májkárosodást váltott ki anélkül, hogy túlsúlyt okozott volna – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition aktuális számában. Az étrendi gyümölcscukor (fruktóz) elhízásban és zsíros májdegenerációban betöltött szerepét ellentmondások övezik. Most a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ munkatársai hathetes állatkísérletben mutatták ki a fruktóz májkárosító hatását: a kontroll állatokhoz képest megkétszereződött a májelváltozások száma.

Növeli az étvágyat a fruktóz?

Az utóbbi években gyakran lejáratott cukorfélét, a fruktózt újabb csapás érte, miután a Yale Egyetem kutatói kimutatták, hogy más cukrokhoz képest nagyobb mértékben fokozhatja az étvágyat. A szakemberek mágneses rezonancia vizsgálattal mutatták ki, hogy az elfogyasztott fruktóz a táplálkozási viselkedéssel összefüggő agyi területeken, köztük a hippokampuszban és a striatumban, másképp befolyásolja a véráramlást, mint a glükóz.

Öt trópusi gyümölcs, amely megváltoztathatja az életünket

Sok ember szereti egy-egy trópusi gyümölcs, például a kókuszdió és mangó, ízét, de nem mindenki tudja, hogy ezek nem csak ízletesek, hanem olyan kedvező tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek bizonyos esetekben még életmentőek is lehetnek. A kókuszdió érdekessége, hogy a dióban lévő kókusztej – vagy inkább kókuszlé – nem csak steril, hanem elektrolit egyensúlya megegyezik az emberi testével. Ez tette lehetővé, hogy a 2. világháborúban a csendes-óceáni hadszíntereken vészhelyzetben plazmapótlóként használták.

Butít a cukor

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói a Journal of Physiology című lapban megjelent tanulmányukban számoltak be arról a felfedezésükről, miszerint a fruktózban gazdag étrend lelassítja az agyat, rontja a memóriát és a tanulási képességeket, ám az omega-3 zsírsav segítségével mindezt kompenzálni lehet.