A gyümölcscukor okozta hasi panaszok háttere és kezelése

Előfordult már Önnel, hogy evett egy kis gyümölcsöt, ivott egy pohár gyümölcslevet, megevett egy szelet süteményt, és nem sokkal utána heves hasi panaszok jelentkeztek: puffadás, szúró vagy görcsös fájdalom, majd nem sokkal később híg, hasmenéses széklet ürült? Ha igen, akkor nem kizárt, hogy a bélrendszere túlérzékeny a gyümölcscukorra (fruktózra).

A hasi fájdalmak órákig, de akár 1-2 napig is eltarthatnak, majd enyhülnek, és az újabb adag gyümölcs(tartalmú) étel, ital hatására ismét felerősödnek. Először a legtöbben Candida-fertőzésre gyanakszanak, hiszen az édes, gyümölcsös dolgok bélgombásodás esetén is hasonló tüneteket idéznek elő. Még az is előfordulhat, hogy a székletből ki is tenyészik a nagyobb csíraszámban jelenlevő gombák egyik fajtája. Ekkor sokan elkezdik a Candida-diétát, gombaölőket szednek, és ettől egy ideig jobban is érzik magukat. Majd pár hónap múlva ismét belekezdenek egy kicsit engedékenyebb étrendbe, s az egész probléma ott folytatódik, ahol előzőleg abbamaradt, mintha mi sem történt volna. Ha tapasztalt már ilyet, akkor nagy eséllyel fruktóz vagy egyéb intoleranciája van.

Mi a fruktóz intolerancia?

Diétást végképp ne!A fruktóz (gyümölcscukor) öttagú gyűrűből álló cukor (monoszacharid), amely a bélből történő relatív lassú felszívódást követően a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim segítségével (szőlőcukorrá) glükózzá alakul. Fruktóz intolerancia esetén a szervezetből ez az enzim hiányzik, így az étkezési cukorban (szacharózban) és sok gyümölcsben megtalálható fruktóz (gyümölcscukor) glükózzá történő átalakulása nem jön létre, így a vércukorszint leesik. A fruktóz kóros anyagcseréje során olyan toxikus anyagok szabadulnak fel, melyek májkárosodást okoznak.

Néhány embernél (egyes adatok szerint a lakosság kb. 5%-ánál, mások szerint inkább 30%-ánál) ez a felszívódás igen lassú, és ezért kis adag gyümölcscukor is intenzívebb panaszokat idézhet elő. Ez a túlérzékenység azonban még kis adagokra való heves panaszok esetén sem valódi allergia! Az allergia során igen kis adag allergén is jelentős és szinte azonnali hisztamin-kilökődést idéz elő a hízósejtekből, és ez extrém esetben akár életet veszélyeztető állapothoz is vezethet.

Fruktóz intolerancia esetén más a helyzet – itt jóval nagyobb adagokat is jól tolerál a szervezet. Csak ha egy bizonyos küszöböt átlép a fruktóz mennyisége (ez azonban egyénileg igen eltérő lehet!), akkor jelentkeznek tünetek, mert a lebontásért felelős enzim nem győzi a feldolgozást (túl kevés termelődik belőle). Ez egészséges felnőtteknél 30 g is lehet, ám van, akinél már 5-10 g bevitele is panaszt idéz elő. A nagyon érzékenyek, akik bélrendszere különösen sérült, akár 0,5-1 g fruktózra is heves hasi tünetekkel reagálhatnak. Ennek megfelelően a diéta intenzitását is az érzékenység mértékéhez kell igazítani, vagyis az utóbbi csoportba tartozók egy ideig semennyi fruktóz tartalmú ételt és italt nem fogyaszthatnak.

Fontos megjegyezni, hogy gyümölcscukor nem csak a gyümölcsökben található. A szokványos háztartási cukor cukorrépából és/vagy cukornádból készül, ezek diszacharidok (kettős cukrok). Egyik felük glukózból, a másik részük fruktózból áll, vagyis a szokásos cukorral édesített összes élelmiszer is kiválthat fruktóz intoleranciás tüneteket. Ugyanakkor a glukóz segíti a fruktóz felszívódását, tehát ha kevés glukózzal (szőlőcukor) megszórjuk az elfogyasztani kívánt gyümölcsöt, akkor tolerálhatóbbá válhat.

A fruktóz intolerancia nagyon gyakran szövődik egyéb túlérzékenységekkel is, pl. tejcukor-, glutén-, hisztamin-, szacharóz-, szorbit intoleranciával…

Veleszületett formája nagyon súlyos állapotot okozhat!

A szerzett fruktóz felszívódási zavar (malabsorptio) jellemző tünetei: puffadás, erős bélgázképződés, hasi görcsök, szúró fájdalom, hígabb vagy kifejezett hasmenéses széklet.

Kísérő tünetek lehetnek még: fáradtság, levertség, koncentrálási zavar, vérszegénység, körömtöredezettség, száraz bőr.

Ha tartósan fennáll a probléma és nem ismerik fel, szövődményként alacsony vércukorszinttel (hipoglikémia), epilepsziaszerű görcsök jelentkezésével, vérzékenységgel, köszvénnyel, májelégtelenséggel lehet számolni. A fruktóz intolerancia ritkán végzetes is lehet.

A veleszületett fruktóz intolerancia (mely rendkívül ritka!) lehet enyhe vagy nagyon súlyos betegség. Ez utóbbi esetben a fruktózmentes diéta sem képes megállítani a májkárosodás folyamatát. Az első tünetek a szoptatás megszüntetése után jelentkeznek. A fruktóz tartalmú ételek hatására leesik a vércukorszint, ez verejtékezéssel, remegéssel, zavartsággal, kóros aluszékonysággal, esetenként görcsrohamokkal, kómával jár. Amennyiben a gyermek nem hagy fel a fruktóz tartalmú tápanyagok fogyasztásával, vese- és májkárosodás fejlődik ki, ami sárgasághoz, hányáshoz, szellemi leépüléshez vezethet. A tartósan fennálló tünetek között a rossz étvágy, az elégtelen táplálékfelvétel miatti súlybeli és növekedésbeli elmaradás alakul ki.

Mi okozhat fruktóz intoleranciát?

A gyümölcscukorra való érzékenység kialakulása többnyire genetikailag (recesszíven) öröklött, valószínűleg több gén is meghatározza, ezért nincs szigorú és egyértelmű öröklődési menete. A problémát súlyosbíthatják és a panaszok intenzitását fokozhatják, illetve az addig rejtett kórkép felszínre kerülését elősegíthetik a következő tényezők:

  • bélgyulladás
  • bélfertőzés
  • antibiotikus kezelés
  • krónikus gyulladáscsökkentő-szedés (szteroidok és non-szteroidok)
  • a baktériumflóra károsodása
  • helytelen étkezési szokások – rendszertelenség, kései és nagy adag vacsorák
  • fast food és más adalékokkal teli ételek, italok fogyasztása
  • rendszeres kávézás, alkoholfogyasztás…

Hogyan mutatható ki?

Ha a tünetek alapján felmerül a fruktóz intolerancia gyanúja, az orvos kérheti ennek tesztelését. A vizsgálat valójában egy provokációs teszt: reggel éhgyomorra 30 g vagy több fruktóz tartalmú folyadékot kell meginni. Ezt követően óránként mérik a vércukrot – normális körülmények között, jó felszívódás esetén emelkedik a vércukor. Ha az emelkedés mértéke nem megfelelő, akkor felmerül az intolerancia lehetősége. A gyanút megerősíti, ha párhuzamosan puffadás, hasi görcs, hasmenés is kialakul.

Ennél körülményesebb, ám sokkal megbízhatóbb a hidrogén-kilégzési teszt, ami ma a diagnosztika aranystandardjának számít. A beteg ilyenkor is 30 g fruktóz oldatot iszik, ám nincs vérvétel, hanem fél-háromnegyed óránként egy készülékbe kell belefújni. A kilélegzett levegő H2-tartalmát méri az eszköz. Normális körülmények között a gyümölcscukor már a bél felső harmadából felszívódik. Fruktóz intolerancia esetén a cukor a bél alsóbb szakaszába is eljut, mivel a felsőbb területen nem tudott bekerülni a vérbe. Itt egyes velünk élő baktériumok lebontják, és közben H2 keletkezik, ami viszont gyorsan bejut a vérbe és azzal a tüdőbe. Kilégzéskor pedig kiválasztjuk. Ha a kilélegzett H2 mennyisége átlép egy határt, akkor a fruktóz intolerancia diagnózisa egyértelműen felállítható.

Hogyan kezelhető a fruktózérzékenység?

A fruktóz-1-foszfát-aldoláz termelésének kiesése sajnos nem rendezhető. Az egyetlen valóban hatékony stratégia a fruktóz tartalmú ételek és italok fogyasztásának radikális csökkentése, elhagyása. Amennyiben az intolerancia mértékén szeretnénk könnyíteni, vagy a súlyosságát enyhíteni, akkor mindenképp érdemes a bélfal regenerálását is megpróbálni. Ehhez gyógynövényekből, esszenciális aminosavakból és zsírsavakból, vitaminokból és probiotikumokból álló kúrát javasol a témában jártas orvos. Szerencsére ma már kapható hazai forgalomban is olyan enzim (hasonlóan a tejcukorbontó laktáz enzimhez), amely segíti a fruktóz gyorsabb lebomlását, és így radikálisan csökkenti a hasi tüneteket (Xylosolv= Fruktosin).

Almát, körtét ne válasszunkNagyon fontos, hogy a diéta kapcsán mindig jusson eszébe, hogy a normális háztartási cukor és az azzal készült ételek, italok sem fogyaszthatók, de legalábbis igen nagy mennyiségi korláttal. Rejtett cukor is igen sokféle élelmiszerben van, ezért ha erős az intolerancia, akkor nagyon gondosan kontrollálnia kell, mit fogyaszt el.

Társulhat a fruktóz intoleranciához vitaminhiány is?

Mivel az intoleranciák ezen fajtájánál mindenféle gyümölcsről és még a zöldségek egy részéről is le kell mondani, ezért a vitaminhiány kialakulása – különösen egyoldalú és csak az elhagyásra koncentráló étrend mellett garantált!

Ha pontosan meg szeretne győződni arról, hogy miből milyen fokú hiány áll fenn, akkor ma már erre is van lehetőség – ráadásul nem a vérszérumból, hanem a teljes vérből történő vitamin- és ásványianyagszint meghatározással is (egyelőre csak kevés német labor képes rá, de hazánkban is elérhető a módszer). Ez utóbbi sokkal reálisabban tükrözi a sejtek és szövetek vitális anyagokkal történő ellátottságát. Az ásványok egy jó része (pl. a Mg, K) eleve leginkább a sejtekben található, tehát szintjükről valódi információt a centrifugált vér felülúszójából mért értékek nem adnak. Bőven lehet, hogy a sejtekben hiányzik valamilyen vitamin vagy ásvány, s közben a vérben még a normál tartományban vannak az értékei. Emögött az is állhat, hogy a vérszintek konstans szinten tartásához a sejtekből kiáramlanak ezek az anyagok, ám ahol valójában nagy szükség lenne rájuk, pl. a mitokondriumokban hiányoznak. Ha kiderül, hogy valami nincs jelen megfelelő szinten – akár a vérből, akár a testi tünetek alapján –, akkor természetesen annak mielőbbi pótlása elengedhetetlen.

Mit lehet enni fruktóz intolerancia esetén?

Bár nem teszi könnyűvé az életet, mégis lehet élhető életet élni ezzel a problémával is. Attól, hogy az édes dolgok jórészt kimaradnak az életéből, nem kell aggódni, sok pozitív következménye is van/lesz: nem romlanak annyira a fogai, kiegyensúlyozottabb marad a vércukra, a testsúlya, csökken a degeneratív folyamatokra való hajlam…

Általános irányelvek:

  • Minden szokványos édességben van gyümölcscukor, csokoládékban, pralinékban, bonbonokban, cukorkákban, süteményekben, fagylaltfélékben.
  • A mézzel készült ételek és italok is tartalmaznak fruktózt.
  • Minden gyümölcsből készült ital, limonádé, lekvár, aszalt gyümölcs valódi fruktózbombának számít.
  • A zöldségek többsége fruktózszegény, ám extrém túlérzékenység és nagyobb adagok fogyasztása esetén még ezek is provokálhatnak panaszokat.
  • A készen kapható salátadresszingek, ketchup és egyéb öntetek is relatív sok fruktózt tartalmaznak.

A legfontosabb élelmiszerek fruktóz tartalma (g/100 g)

Háztartási cukor 50
Diabéteszeseknek készített édességek, ételek 50-ig
Nugátok, mogyorókrém 50-ig
Méz 40
Szárított gyümölcsök 25 – 40
Csokoládé ca. 25
Likőrök 25-ig
Ketchup 12
Borok 10-ig
Ananász, alma, banán, körte, dinnye, mangó, szilva, cseresznye, szőlő 5 – 10
Bogyós gyümölcsök, kivi, narancs, barack, meggy, egres 2 – 5
Sárgarépa, cékla, szója, édesburgonya, hagyma 2 – 5
Padlizsán, brokkoli, cikória, fehér káposzta, vörös káposzta, uborka, karalábé, tök, paprika, fekete retek, spárga, paradicsom, citrom, cukkini, kukorica 1 – 2
Avokádó, champignon, endívia, borsó, fejes saláta, burgonya, madársaláta, papaya, rebarbara, spenót, retek, torma 1 alatt
Búzacsíra és más csírák 7,5
Rizs, zab, rozsárpa, búza 1 alatt
Hús, hal, tojás 1 alatt
Sör, vörösbor 1 alatt
Ásványvíz, cukrozatlan tea és kávé 0

Azok az élelmiszerek, melyek fruktóz tartalma 1g/100 g alatt van, jól tolerálhatók. Az ennél magasabb gyümölcscukor tartalmúak már problémát okozhatnak, különösen nagyobb adagban és egymással kombinált fogyasztás esetén!

Fogyasztható élelmiszerek

  • Liszt és az abból készült pékáruk. Tilos: édesített fehér lisztből készült péksütemény, illetve adalékanyagokkal készült termékek, teljes kiőrlésű liszt és az ebből készült termékek, mert a hántolatlan lisztben több a fruktóz!
  • Rizs.
  • Burgonya 150g/nap, az újburgonya fruktóz tartalma magasabb, mint a régi burgonyáé!
  • Húsok, húsféleségek. Tilos: a pácolt, füstölt termékek, aszpikos ételek, egyes felvágottak, kolbászfélék, paradicsomos halkonzerv, konzerváru, feldolgozott húsipari készítmények.
  • Tej, tejtermékek: tej, kefir, joghurt, író, tejföl, sajt, túró. Tilos: édesített készítmények, gyümölcsjoghurt, sűrített tej stb.
  • Tojás és tojásos ételek.
  • Sztévia, nyírfacukor, eritrit, malátacukor, keményítő, szőlőcukor, tejcukor, maltodextrin.
  • Fruktózban szegény zöldségek: retek, répa, saláta, spenót, uborka, cukkini, gomba, lencse, paradicsom, lédús zöldségek. A főzéskor a cukor egy része kifő a zöldségekből, így a főtt zöldségek fruktóz tartalma alacsonyabb!
  • Gyümölcs: Alacsony fruktóz tartalmú: málna, grapefruit, citrom. Kerülendő: cseresznye, naspolya, csipkebogyó, narancs, cseresznye. Tilos az alma, a körte, a birsalma, a füge, banán és a szőlő adása – ezen gyümölcsök fruktóz tartalma a legmagasabb. A főtt, fagyasztott vagy friss gyümölcsöt jobban tolerálják, mint a konzerv gyümölcsöt.

Ne feledjük, néha az itt megengedettek is okozhatnak gondot, mert nem ritka a kombinált intolerancia!

Tilos fogyasztani

  • Magas fruktóz tartalmú gyümölcsök: alma, körte, birsalma, banán, füge és a szőlő. Kerülendők: szamóca, naspolya, csipkebogyó, narancs, mandarin, cseresznye…
  • Gyümölcslevek, főleg az élelmiszeripar által előállítottak.
  • Üdítőitalok
  • Méz, répacukor, invertcukor és az ezekből készült édességek, csokoládék, cukorkák stb.
  • Feldolgozott húsipari készítmények: kolbászok, felvágottak, füstölt, pácolt húsok, aszpikos ételek, konzerváruk, paradicsomos hal.
  • Édesített tejek, tejtermékek. Gyümölcsjoghurt, sűrített tej, gyümölcsös túrókrém, pudingok, stb.
  • Édes vagy adalékanyagot tartalmazó pékáruk.
  • Teljes kiőrlésű lisztből vagy sokmagvas lisztből készült pékáruk, készítmények.
  • Soha ne használjon diabetikus készítményeket, mert azokban legtöbbször a cukorbetegek számára ártalmas szacharózt gyümölcscukorral váltják ki!
  • Olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia)
  • Kevert fűszerek, ételízesítők, levesporok.
  • Ketchup, majonéz, kész salátaöntetek.

Dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, homeopátia, neurálterápia, böjtkúra
Életmód-tanácsadás, fitoterápia
Tel: +36-20-588-2810
www.balaicza.hu
balaicza@balaicza.hu