Öt trópusi gyümölcs, amely megváltoztathatja az életünket

Sok ember szereti egy-egy trópusi gyümölcs, például a kókuszdió és mangó, ízét, de nem mindenki tudja, hogy ezek nem csak ízletesek, hanem olyan kedvező tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek bizonyos esetekben még életmentőek is lehetnek. A kókuszdió érdekessége, hogy a dióban lévő kókusztej – vagy inkább kókuszlé – nem csak steril, hanem elektrolit egyensúlya megegyezik az emberi testével. Ez tette lehetővé, hogy a 2. világháborúban a csendes-óceáni hadszíntereken vészhelyzetben plazmapótlóként használták.

Tudósok szerint például a mangosztánban lévő antioxidánsok elpusztíthatják a rákos sejteket, az avokádó, mangó és longán gyümölcs (népies nevén sárkányszem) pedig gazdag olyan vitaminokban és ásványi anyagokban, melyek segíthetnek megelőzni egyes születési rendellenességeket és a rákot.

Néhány éve riasztó hírek keltek lábra a kókuszolajban készült pattogatott kukorica telítettzsír-tartalmáról. Mára azonban világossá vált, hogy ezek a megállapítások részben hidrogénezett kókuszolaj vizsgálatai alapján születtek. A vegyi kezeléstől mentes, szűz kókuszolaj egészségügyi kockázata egészen más megítélés alá esik. Bár zömében telített zsírokat tartalmaz, ezek azonban a szűz kókuszolajban még laurinsav formájában vannak jelen, melyek növelik a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintjét.

Gyümölcs, a fruktóz forrása

Mint az előbbiekből is látjuk, az ördög a részletekben rejlik. Itt vannak például a gyümölcsök, melyek nagy arányban tartalmaznak fruktózt, de emellett vitaminokat és más antioxidánsokat is. Egészséges vagy nem a gyümölcsfogyasztás?

Fontos észben tartani, hogy maga a fruktóz nem gonosz ellenség, de nagy mennyiségben fogyasztva megzavarhatja szervezetünk biokémiáját. Az amerikaiak napi átlagos fruktóz fogyasztása (gyümölcs, valamint hozzáadott cukor formájában) 70 gramm, ami 300%-kal haladja meg az ajánlott felső határt.

Ügyeljünk tehát gyümölcsfogyasztásunkra. Aki nyers koszton él, az ősi étrendet követi és sok testmozgást végez, az esetleg túllépheti ezt a határt, és mégis egészséges marad. De aki túlsúlyos, magas vérnyomással küzd, cukorbeteg vagy magas a koleszterinszintje, jól teszi, ha csökkenti a fruktózfogyasztását, még a gyümölcsökből származó fruktózét is. Hasonló módon kerülendők az élelmiszeripar által előállított gyümölcslevek és cukrozott gyümölcsitalok is.

Van azonban öt trópusi gyümölcs, melyek néhány feltűnően jó tulajdonsággal rendelkeznek. Tartsuk azonban észben, hogy kezeletlenül (vagy a kókuszolaj esetében minimális kezelés után) és hozzáadott cukor nélkül fogyasszuk őket.

Kókusz – az élet fája

A Fülöp-szigeteken nevezik így, hiszen gyakorlatilag minden részét fel tudják használni. A szűz, finomítatlan kókuszolaj számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel rendelkezik. Dél-tengeri szigetek sok kókuszdiót fogyasztó lakóját vizsgálva megállapították: annak ellenére, hogy étrendjükben sok a zsír, egészségesek és jó karban vannak, és szívbajt körükben gyakorlatilag nem tudtak kimutatni. A kókuszolajnak semmilyen káros hatása nem volt a szigetlakókra.

A kókuszolajjal való főzés is sokkal jobb, mint a mindennapos növényi olajakat, kukorica-, szója-, sáfrány-, napraforgó- vagy repceolajat tartalmazó, többszörösen telítetlen zsírok használata. Miért?

  • Amikor omega-6 növényi olajjal főzünk, számos nagyon mérgező vegyi anyag, valamint transzzsírsavak keletkeznek. A sütés tönkreteszi az olajban lévő antioxidánsokat, azaz oxidálja az olajat, ami még a transzzsíroknál is komolyabb problémákat okoz a szervezetben.
  • A szója-, kukorica- és repceolajok több mint 90%-a genetikailag módosított.
  • A növényi olajok növelik a káros omega-6 zsírsavak arányát az omega-3-hoz viszonyítva. A nyugati országokban szinte mindenki túlságosan sok omega-6 zsírsavat – a száz évvel ezelőttinél kb. 100-szor többet – fogyaszt, ugyanakkor az omega-3 zsírsavak bevitele nem elegendő, ami számos krónikus elváltozással járó betegséghez vezet.

Valójában csak egyetlen olyan olaj van, mely elég stabil, hogy ellenálljon a főzéssel járó hőnek, s ez a kókuszolaj. A friss kókusztej ugyanakkor minden, a kereskedelmi forgalomban kapható cukrozott sportitalnál jobb hidratáló ital, ráadásul steril és izotóniás is.

Avokádó – gyümölcs, alacsony fruktóztartalommal

Az avokádó cukortartalma igen csekély, egy-egy gyümölcs csak kb. 2 gramm fruktózt tartalmaz. Számos egészségnövelő hatása van, és japán kutatások szerint megelőzi a májkárosodást. Gazdag monotelítetlen zsírsavakban, amelyeket a szervezet könnyen el tud égetni, hogy energiát nyerjen. Több mint kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, és gyulladásgátló hatású

Az avokádó ráadásul a kereskedelmi forgalomban kapható, hagyományosan termesztett gyümölcsök közül az egyik legbiztonságosabb, mivel vastag héja megvédi a gyümölcs belsejét a rovarirtó szerek beépülésétől.

Longán, a kínai csodagyümölcs

Ez a Kínában őshonos, sárgásbarna bogyós gyümölcs a licsi közeli rokona, melyről azt tartják, hogy semlegesíti a mérgeket. Vietnamban évszázadokon át használták kígyómarás ellenszereként. Ázsiai gyógynövény-kereskedők szerint relaxáló hatású, rákellenes, antioxidáns és májvédő tulajdonságú. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, A- és C-vitamint.

Mangó – az A- és C-vitamin forrása

Ez a trópusi növény vitaminokban igen gazdag. Egyetlen mangó tartalmazza az ajánlott napi A- és C-vitamin mennyiség felét, valamint B-vitamint, omega-3 zsírsavakat, polifenolokat és béta-karotint, ráadásul igazi kalóriabomba. A mangó minden 100 grammja 75 kalóriát tartalmaz.

Mangosztán

A mangosztán Ázsia-szerte megtalálható trópusi gyümölcs. A nyugati országokban elsősorban az ázsiai piacokon érdemes keresni. Vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a mangosztánban lévő xanthone-ok elölik a rákos sejteket. A népi gyógyászatban már évezredek óta használják a mangosztán héját, leveleit és kérgét. A vastag héját hurut, hasmenés, dizentéria, ekcéma, láz, bélproblémák, viszketés és egyéb bőrbetegségek kezelésére alkalmazzák. A mangosztán leveléből főzött teával hasmenést, dizentériát, lázat és szájpenészt gyógyítanak. A fakéreg-koncentrátum húgy- és ivarszervi betegségekre és herpesz ellen hatásos.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A mangosztán egészségjavító tulajdonságai