A mangosztán egészségjavító tulajdonságai

A mangosztán egzotikus trópusi gyümölcs édeskés és savanykás ízzel. A trópusokon mindenütt megtalálható, és bár nálunk még kevéssé ismert, számos egészségjavító tulajdonsága miatt érdemes foglalkozni vele. Kalóriatartalma kevés, számos fontos tápanyagot – rostokat, fehérjét, szénhidrátot, vitaminokat, mangánt, rezet, magnéziumot – tartalmaz.

Antioxidánsok, gyulladáscsökkentő

A mangosztánnak talán az egyik legjelentősebb jellemzője egyedi antioxidáns profilja. Több antioxidáns hatású tápanyagot is tartalmaz, például a C-vitamint és a folátot, illetve a nagyon erős antioxidáns hatású xantin vegyületeket, amelyeknek gyulladáscsökkentő, rákellenes, öregedést gátló és cukorbetegséget megelőző szerepe jelentős.

Nem csak a xantin vegyületek, de egyes kutatások szerint a rostokban gazdag étrend is csökkentheti a szervezetben lévő gyulladásokat, a mangosztán pedig rostokban igen gazdag. Egyetlen csészényi gyümölcsben a javasolt napi rostbevitel kb. 14%-a benne van, ami a rostszegény étrend hasznos kiegészítőjévé teszi.

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend kapcsolatba hozható a rákos megbetegedések csökkenésével. A mangosztán antioxidáns hatású alkotóelemei tovább segíthetik a rákos sejtek kialakulása és terjedése elleni harcot, ennek teljes körű bizonyítása azonban még további kísérleteket igényel.

Segíthet a fogyásban is a mangosztán

Az egészség- és wellnessiparban a mangosztán egyik legnagyobb ígérete, hogy segíthet a fogyásban. Egy 8 hetes kutatás során azok az emberek, akik az étrendjüket naponta kétszer mangosztánlével egészítették ki, kisebb testtömegindexszel rendelkeztek, mint a kontrollcsoport.

A vércukorszint szabályozása

Folyamatban lévő kutatások azt mutatják, hogy a gyümölcs xantin vegyületei segítenek megőrizni az egészséges vércukorszintet, és jelentősen csökkentik az inzulinrezisztenciát, ami a cukorbetegség egyik rizikófaktora.

Segít megőrizni az egészséges arcbőrt

A napsütés okozta bőrkárosodások a korai bőröregedéstől kezdve a bőrrákig világszerte elterjedtek. Egyes kutatások szerint a mangosztán kivonata védelmet nyújt az UV-B sugárzás ellen, ráadásul visszaadja a bőr ruganyosságát is. A feltételezések szerint ezek a bőrvédő hatások a gyümölcs antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetőek.

A mangosztán jó hatással lehet a szívre

Állatkísérletek kimutatták, hogy a mangosztán kivonata hatékonyan csökkenti a szívbetegségek rizikófaktorait, például a rossz koleszterin (LDL) mennyiségét, ugyanakkor növeli a jó koleszterint (HDL).

Ugyancsak állatkísérletek alapján a mangosztán kivonata segíthet megelőzni a szellemi leépülést, és enyhíti a depressziós tüneteket.

Ha piacon vesszük…

A mangosztánra nem könnyű rábukkanni a piacon, mert a gyümölcs szezonja viszonylag rövid, és amúgy is elég nagy ritkaság az üzletekben. De ha sikerül hozzájutnunk, az előkészítése és a fogyasztása már egyszerű.

Érdemes speciális ázsiai piacokon keresni, de számítani kell rá, hogy a friss gyümölcs elég drága lehet. Fagyasztott vagy konzerv formában olcsóbb és könnyebben hozzáférhető, de konzerv esetében mindig számolni kell a hozzáadott cukortartalommal is. A mangosztánt gyümölcslé és porított étrend-kiegészítő formájában is megtalálhatjuk.

Friss gyümölcsnél az egyenletes, sötétlila héjú példányokat válasszuk. A gyümölcs héja nem ehető, de egy recés késsel könnyen eltávolítható. Az érett gyümölcs belső húsa fehér és igen lédús. Ehetjük nyersen, magában, vagy gazdagíthatjuk vele a smoothie-kat, trópusi gyümölcssalátákat is.

Nem biztos, hogy mindenkinek jó

A mangosztán fogyasztásával kapcsolatban csak igen kevés egészségre káros hatásról érkezett visszajelzés, de koncentráltabb formában – étrend-kiegészítő, gyümölcslé, por – nem 100%-ban kockázatmentes. Korai kutatások szerint a növényi táplálékkiegészítőben lévő xantin vegyületek lassíthatják a véralvadást. Mivel a mangosztán xantin vegyületekben gazdag, vérhígító szedése esetén koncentrált formában inkább ne fogyasszuk.

A mangosztánból készült táplálékkiegészítők állapotos nőkre és szoptató anyákra gyakorolt hatását még nem vizsgálták, így ezekben az élethelyzetekben inkább kerüljük a fogyasztását.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Öt trópusi gyümölcs, amely megváltoztathatja az életünket