Májkárosodást okozhat a gyümölcscukor-diéta

A magas gyümölcscukor-tartalmú étrend állatkísérletekben gyors májkárosodást váltott ki anélkül, hogy túlsúlyt okozott volna – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition aktuális számában. Az étrendi gyümölcscukor (fruktóz) elhízásban és zsíros májdegenerációban betöltött szerepét ellentmondások övezik. Most a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ munkatársai hathetes állatkísérletben mutatták ki a fruktóz májkárosító hatását: a kontroll állatokhoz képest megkétszereződött a májelváltozások száma.

Májkárosodást okozhat a gyümölcscukor-diétaDr. Kylie Kavanagh és munkatársai korábban a magas fruktóztartalmú étrend hosszútávú hatásait tanulmányozták: az alacsony zsírtartalmú és magas gyümölcscukor-tartalmú kísérleti majmok testtömege hétéves periódusban 50 százalékkal haladta meg a kontrollcsoportként szolgáló, alacsony zsírtartalmú és alacsony gyümölcscukor-tartalmú egyedekét. Az előbbi esetben háromszoros volt a cukorbetegség kockázata, és gyakoribb volt a máj zsíros elfajulása is.

Jelen vizsgálatban sikerült közelebbről is meghatározni az elváltozást, ugyanis a két vizsgálati csoport ugyanannyi mennyiségű zsírt, szénhidrátot, és fehérjét kapott, csupán a forrás volt más, az egyik csoportnál az étrend 24 százalékát, a másiknál 0,5 százalékát adta ki a gyümölcscukor. A magas fruktózos csoport étrendje lisztből, vajból, disznózsírból, tojásból, és fruktóz-szirupból állt, míg a kontroll főként összetett szénhidrátokat és szóját fogyasztott.

A kutatók hétről-hétre mérték az állatok tömegét, valamint a derék körfogatát, a bélműködésre széklet- és szövetmintákból következtettek, emellett a máj zsírosodását jelző molekulák szintjét is vizsgálták. A majmok esetén a hat vizsgálati hét megközelítőleg a humán szervezet három hónapjának felel meg. Ezalatt a két csoportban nem változott a bélbaktériumok összetétele, azonban az általuk okozott májkárosodás a magas fruktózos csoportban intenzívebbnek bizonyult. Vagyis az étrend valamiképp a szervezet védekezőkészségét ásta alá.

A vizsgálat hátránya, hogy csupán a fruktózt tesztelte, számos természetes étrendi szénhidrát összetevőt, például a dextrózt nem. Mindenesetre a nyugati típusú étrendben az elkészítés során számos ételt és italt dúsítanak fruktózzal, ami úgy látszik kifejezetten rosszat tesz a májnak.