Mire vigyázzunk, ha magasak a májértékek?

A máj az egyetlen szervünk, amely képes regenerálódni, a sejtjei elhalnak és újak váltják fel őket. Májbetegség esetén azonban a sejtek elhalása hosszú távon kóros lehet. A májkárosodás jelei a vérben is megfigyelhetők, ilyenkor a májértékek állandóan, vagy gyakran magasak. Ha a májbetegség évekig fennáll, májkárosodás alakulhat ki, egészen a májzsugorig.

Paracetamol: hatásos, de ellentmondásos

Az acetilszalicilsav és az ibuprofén mellett a paracetamol a leggyakrabban használt – és legellentmondásosabb – fájdalomcsillapító, enyhe vagy közepesen súlyos fájdalom esetén alkalmazzák. Mivel csökkenti a lázat és jól tolerálható, főleg gyermekeknél alkalmazzák. A két másik hatóanyagtól eltérően a paracetamol kevésbé jó gyulladásos fájdalom ellen.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

Hiába tudjuk, hogy az egészséges életmódba nem illeszthetők bele a szénsavas, cukros üdítők, de a boltok polcain roskadásig állnak a különböző ízű és márkájú italok. A buborékos víz segítheti az emésztést, de edzés után jobb kerülni, mivel telít és puffaszt, és annak illúzióját kelti, hogy elég vizet ittunk, ez pedig enyhe kiszáradáshoz is vezethet.

Hogyan vigyázzunk a májunkra?

A máj központi szerepet játszik az anyagcserében. Részt vesz többek között a tápanyagok feldolgozásában és tárolásában, valamint a toxinok lebontásában és kiválasztódásában. Ha a máj nem működik megfelelően, az komoly következményekkel jár. Sok mindent tehetünk azért, hogy a májunk egészséges maradjon. Lássuk, mi jó a májnak, és mi károsítja azt?

A paracetamol nem olyan ártalmatlan, mint hinnénk

A kézitáskában, a fiókban vagy a zsebben legtöbbször van nálunk acetaminofen, más néven paracetamol. Ez a legnépszerűbb fájdalomcsillapító az Egyesült Államokban, fej- vagy hátfájásról van szó, de talán a világon is ezt használják a legtöbben. A leginkább biztonságosnak is szokás tartani, de most éppen ezzel kapcsolatban merültek fel kétségek.

Májkárosodást okozhat a gyümölcscukor-diéta

A magas gyümölcscukor-tartalmú étrend állatkísérletekben gyors májkárosodást váltott ki anélkül, hogy túlsúlyt okozott volna – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition aktuális számában. Az étrendi gyümölcscukor (fruktóz) elhízásban és zsíros májdegenerációban betöltött szerepét ellentmondások övezik. Most a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ munkatársai hathetes állatkísérletben mutatták ki a fruktóz májkárosító hatását: a kontroll állatokhoz képest megkétszereződött a májelváltozások száma.

Egyre gyakoribb a gyógyszer okozta májkárosodás

Több a gyógyszer okozta májkárosodás, mint eddig bármikor, írja a Gastroenterology című folyóiratban egy izlandi kutató. Ezt a típusú betegséget a receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszerek használata okozza, és sajnos nehéz megjósolni, hogy bekövetkezik-e, továbbá diagnosztizálni és kezelni, ha már bekövetkezett. Azonosították, melyek azok a gyógyszerek, amelyek a legkockázatosabbak, melyek szedésénél fejlődik ki májbetegség.