Hogyan vigyázzunk a májunkra?

A máj központi szerepet játszik az anyagcserében. Részt vesz többek között a tápanyagok feldolgozásában és tárolásában, valamint a toxinok lebontásában és kiválasztódásában. Ha a máj nem működik megfelelően, az komoly következményekkel jár. Sok mindent tehetünk azért, hogy a májunk egészséges maradjon. Lássuk, mi jó a májnak, és mi károsítja azt?

A máj funkciója

A máj létfontosságú feladatokat lát el:

  • A szénhidrátok, zsírok, fehérjék, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok feldolgozása és tárolása
  • Az abszorbeált fehérjék aminosavakra bontása
  • A káros anyagok lebontása és kiválasztása
  • Az energia- és a hormonháztartás egyensúlyának vezérlése
  • Epeváladék termelése

Feladatai miatt a máj létfontosságú szervünk. Szerencsére kisebb károsodás esetén képes magát regenerálni. De ahhoz, hogy működjön, fontos, hogy jól bánjunk vele, mert míg a kisebb károsodás még megszüntethető, a súlyos májkárosodás visszafordíthatatlan.

Pozitívan hat a májra

Ez tesz jót a májnak

Bizonyos szabályok nemcsak a májnak, hanem az egész testünknek is jók. A sok folyadékbevitel segíti például a máj detoxikáló folyamatát, míg a sötét csokoládék mérsékelt fogyasztása enyhíti a májcirrózis tüneteit. Mit tehetünk az egészséges májért.

1. A sok folyadék méregtelenít

Igyon elegendő folyadékot, mert ez segít méregteleníteni a májat. Ugyanis ha a szervezetben elég folyadék van, a toxinok gyorsabban szállíthatók a májba, és a test jobban tisztítható. Ezért kell naponta legalább két liter folyadékot fogyasztani, lehetőleg vizet vagy gyógyteákat.

2. Máriatövis-kúra

A máriatövis gyógynövény, amely nemcsak a májat védi, hanem a meglévő károsodások esetén is elősegíti a regenerációt. A gyógyszertárakban vagy a bioboltokban leginkább kapszula formájában kapható. A kapszulákat gyakran kínálják articsóka kivonatokkal, amelyek szintén pozitív hatással vannak a májra.

Alternatívaként a kapszulák helyett rendszeresen készíthetünk máriatövis teát is. Ehhez forrázzuk a gyógynövényt forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk a keveréket hét percig állni.

3. A keserű vegyületek tehermentesítik a májat

A növényi élelmiszerek, amelyek sok keserű vegyületet tartalmaznak, pozitív hatással vannak a májra. Az articsóka mellett többek között a cikória, az endívia, a pitypang, a kelbimbó és a zsálya tartozik ide. Használja időnként ezeket a növényeket köretként, vagy fűszerezze velük a salátát. Alternatívaként készíthet zsálya- vagy pitypangteát is.

A keserű vegyületek biztosítják az epe termelésének fokozását. Ennek eredményeképpen az élelmiszerben lévő zsír jobban tolerálható. Ezenkívül a vér magas lipidszintjének csökkentésével tehermentesítik a májat.

4. Sötét csokoládé

A tanulmányok azt mutatják, hogy a magas kakaótartalmának köszönhetően a sötét csokoládé nemcsak csökkenti a vérnyomást, hanem pozitív hatással van a májra is. Így a sötét csokoládé mérsékelt fogyasztása segíthet a májcirrózis tipikus tüneteinek enyhítésében. Ezek közé tartozik mindenekelőtt a hastájéki erekben és a májban jelentkező fokozott nyomás evés után.

5. A máj kímélése gazdag és bőséges ételek után

Ha túlságosan zsíros és túl sok ételt fogyasztott, akkor az emésztést alkohol helyett serkentő májpárnával kell stimulálni. Tegyen egy kis törülközőt forró sós vízbe, csavarja ki és helyezze a májra. Ezután tegye a forró vizes palackot a törölközőre, és hagyja, hogy a pakolás 30 percig működjön. A hő hatására a máj vérellátása javul, és a méregtelenítő folyamat felgyorsul. Ismételje meg az eljárást rendszeresen, kivéve, ha gyomorfekélye, bélrendszeri fekélye vagy gyomorvérzése van.

Ez nem tesz jót

A hasznos dolgok mellett vannak olyanok is, amelyek károsíthatják a májat. Az a tény, hogy az alkohol és a cukor nem tesz jót a májnak, széles körben ismeretes, de a túl gyors evés vagy élelmiszer-adalékok is negatív hatást gyakorolhatnak a májra.

1. Az alkohol károsítja a májsejteket

Azok, akik hosszabb ideig fogyasztanak nagy mennyiségű alkoholt, állandó károsodást okoznak a májsejtekben. Kisebb károkat, mint például egy alkoholmámor okozta kárt, a máj kijavítja. Az ismételt károsodások azonban olyan betegségeket okozhatnak, mint pl. a májzsugor.

Ezért elkerülje az alkoholt, amennyire csak lehetséges. Egy pohár sör vagy bor időről-időre rendben van, csak nem szabad túlzásba vinni. A férfiaknak maximum napi 20 gramm alkoholt szabad fogyasztaniuk, a nők nem fogyaszthatnak napi 10 grammnál többet. 20 gramm egyenértékű egy pohár borral (0,25 liter) vagy egy nagy pohár sörrel (0,5 liter). Az is fontos, hogy ne igyon minden nap, hanem tartson szünetet.

2. A cukor kedvez a zsírmájnak

Az alkohol mellett nagyobb mennyiségű cukor is negatív hatást gyakorolhat a májra. Ez annak köszönhető, hogy a testben lévő bizonyos cukormolekulák gyorsan átalakulnak zsírrá, és ezáltal elősegítik a zsírmáj kialakulását.

Nem kell teljesen lemondani a cukortartalmú élelmiszerekről, az erősen édesített termékeket azonban csak mértékkel fogyasszuk. Ez vonatkozik a gyümölcscukorra is.

3. A gyors evés csökkenti a véráramlást

Adjon elegendő időt az evésre. Ha ugyanis gyorsan eszik, akkor az emésztőrendszerben a stressz miatt nem áramlik annyi vér. Ez hatással van a májra is. Megfelelő vérbőség nélkül nem működhet megfelelően, és a problémák elkerülhetetlenek.

4. Az adalékanyagok gátolják a máj méregtelenítő funkcióját

Étkezésnél a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell az adalékanyagokat. Mindegy, hogy ezek festékek, ízfokozók vagy tartósítószerek – az adalékanyagok lassítják a máj méregtelenítő tevékenységét. Az adalékanyagok mellett bizonyos táplálék-kiegészítőket óvatosan kell alkalmazni.

5. A gyógyszerek terhelik a májat

A májban lebomló gyógyszerek megterhelik a szervet. Ha a máj egészséges, az aktív összetevők mérsékelt bevitele nem jelent problémát, azonban mindig figyeljen a betegtájékoztatóban megadott adagokra és a megengedett használati időtartamra. Még az állítólag ártalmatlan gyógyszerek is okozhatnak májkárosodást, ha túl hosszú ideig, vagy túl magas dózisban szedik.

Ha már fennáll májkárosodás, konzultáljon kezelőorvosával a májban lebomló gyógyszerek szedése előtt, mert alternatív hatóanyagot is javasolhat. Például az acetaminofen helyett acetil-szalicilsavat tartalmazó termékeket használhat fejfájásra.

(Németből fordította: Koncz László)