Hogyan vigyázzunk a májunkra?

A máj központi szerepet játszik az anyagcserében. Részt vesz többek között a tápanyagok feldolgozásában és tárolásában, valamint a toxinok lebontásában és kiválasztódásában. Ha a máj nem működik megfelelően, az komoly következményekkel jár. Sok mindent tehetünk azért, hogy a májunk egészséges maradjon. Lássuk, mi jó a májnak, és mi károsítja azt?

A máj funkciója

A máj létfontosságú feladatokat lát el:

  • A szénhidrátok, zsírok, fehérjék, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok feldolgozása és tárolása
  • Az abszorbeált fehérjék aminosavakra bontása
  • A káros anyagok lebontása és kiválasztása
  • Az energia- és a hormonháztartás egyensúlyának vezérlése
  • Epeváladék termelése

Feladatai miatt a máj létfontosságú szervünk. Szerencsére kisebb károsodás esetén képes magát regenerálni. De ahhoz, hogy működjön, fontos, hogy jól bánjunk vele, mert míg a kisebb károsodás még megszüntethető, a súlyos májkárosodás visszafordíthatatlan.

Ez tesz jót a májnak

Bizonyos szabályok nemcsak a májnak, hanem az egész testünknek is jók. A sok folyadékbevitel segíti például a máj detoxikáló folyamatát, míg a sötét csokoládék mérsékelt fogyasztása enyhíti a májcirrózis tüneteit. Mit tehetünk az egészséges májért.

1. A sok folyadék méregtelenít

Igyon elegendő folyadékot, mert ez segít méregteleníteni a májat. Ugyanis ha a szervezetben elég folyadék van, a toxinok gyorsabban szállíthatók a májba, és a test jobban tisztítható. Ezért kell naponta legalább két liter folyadékot fogyasztani, lehetőleg vizet vagy gyógyteákat.

2. Máriatövis-kúra

A máriatövis gyógynövény, amely nemcsak a májat védi, hanem a meglévő károsodások esetén is elősegíti a regenerációt. A gyógyszertárakban vagy a bioboltokban leginkább kapszula formájában kapható. A kapszulákat gyakran kínálják articsóka kivonatokkal, amelyek szintén pozitív hatással vannak a májra.

Alternatívaként a kapszulák helyett rendszeresen készíthetünk máriatövis teát is. Ehhez forrázzuk a gyógynövényt forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk a keveréket hét percig állni.

3. A keserű vegyületek tehermentesítik a májat

A növényi élelmiszerek, amelyek sok keserű vegyületet tartalmaznak, pozitív hatással vannak a májra. Az articsóka mellett többek között a cikória, az endívia, a pitypang, a kelbimbó és a zsálya tartozik ide. Használja időnként ezeket a növényeket köretként, vagy fűszerezze velük a salátát. Alternatívaként készíthet zsálya- vagy pitypangteát is.

A keserű vegyületek biztosítják az epe termelésének fokozását. Ennek eredményeképpen az élelmiszerben lévő zsír jobban tolerálható. Ezenkívül a vér magas lipidszintjének csökkentésével tehermentesítik a májat.

4. Sötét csokoládé

A tanulmányok azt mutatják, hogy a magas kakaótartalmának köszönhetően a sötét csokoládé nemcsak csökkenti a vérnyomást, hanem pozitív hatással van a májra is. Így a sötét csokoládé mérsékelt fogyasztása segíthet a májcirrózis tipikus tüneteinek enyhítésében. Ezek közé tartozik mindenekelőtt a hastájéki erekben és a májban jelentkező fokozott nyomás evés után.

5. A máj kímélése gazdag és bőséges ételek után

Ha túlságosan zsíros és túl sok ételt fogyasztott, akkor az emésztést alkohol helyett serkentő májpárnával kell stimulálni. Tegyen egy kis törülközőt forró sós vízbe, csavarja ki és helyezze a májra. Ezután tegye a forró vizes palackot a törölközőre, és hagyja, hogy a pakolás 30 percig működjön. A hő hatására a máj vérellátása javul, és a méregtelenítő folyamat felgyorsul. Ismételje meg az eljárást rendszeresen, kivéve, ha gyomorfekélye, bélrendszeri fekélye vagy gyomorvérzése van.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!