Mire vigyázzunk, ha magasak a májértékek?

A máj az egyetlen szervünk, amely képes regenerálódni, a sejtjei elhalnak és újak váltják fel őket. Májbetegség esetén azonban a sejtek elhalása hosszú távon kóros lehet. A májkárosodás jelei a vérben is megfigyelhetők, ilyenkor a májértékek állandóan, vagy gyakran magasak. Ha a májbetegség évekig fennáll, májkárosodás alakulhat ki, egészen a májzsugorig.

Hogyan vigyázzunk a májunkra?

A máj központi szerepet játszik az anyagcserében. Részt vesz többek között a tápanyagok feldolgozásában és tárolásában, valamint a toxinok lebontásában és kiválasztódásában. Ha a máj nem működik megfelelően, az komoly következményekkel jár. Sok mindent tehetünk azért, hogy a májunk egészséges maradjon. Lássuk, mi jó a májnak, és mi károsítja azt?

Hogyan segíthet a májának?

Legnagyobb mirigyünk folyamatosan végzi a méregtelenítés nehéz munkáját, tisztít, szűr, epét gyárt – olyan, mint egy nagyüzem. Sokáig tűri a rossz körülményeket, de ha károsodik, az végzetes lehet. Ha a működésében zavar támad, azt az egész szervezet megsínyli. Célzott táplálkozással segíthetjük a májműködést, akár már meglévő betegség, akár megelőzés a cél.

Májbeteg lehet a szorongástól

A szorongás és a depresszió növeli a májbetegségek kockázatát – derült ki egy kutatásból, amely az olyan életmódbeli tényezőket is figyelembe vette, mint az alkoholfogyasztás vagy az elhízás. A mentális problémák és a májbetegségek kapcsolatára most először derült fény, hiszen azokat eddig inkább a szív- és érrendszeri gondokkal hozták összefüggésbe.

Májbetegségek: megelőzni könnyebb, mint gyógyítani

Németországban mintegy 5 millió ember szenved májbetegségben. Sokan nem is tudják, hogy betegek, ugyanis – ellentétben sok más betegséggel – a figyelmeztető jelek nem specifikusak, vagy teljesen hiányoznak. Így sokan nem gondolják, hogy a levertség, csökkent teljesítmény, a végtagfájdalmak és puffadás egy lopakodó májzsugor vagy hepatitis jele lenne.

Kurkuma, a rákgyógyító fűszer

A kurkumin egy intenzív, sárgás-narancsos színű színezékanyag, ami az egyik legkedveltebb indiai fűszerben, a kurkumában fordul elő természetes formában. Ez a színezékanyag a curry egyik legfontosabb alkotóeleme, ennek köszönheti színét is. Azt már számos tanulmány igazolta, hogy a kurkumin az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, a mellrák és az agydaganat gyógyításában nagyon hatásos, de az, hogy az epeúti problémák és a súlyos májkárosodás gyógyításában is nagy szerepet játszik, eddig nem volt ismert.