Kurkuma, a rákgyógyító fűszer

A kurkumin egy intenzív, sárgás-narancsos színű színezékanyag, ami az egyik legkedveltebb indiai fűszerben, a kurkumában fordul elő természetes formában. Ez a színezékanyag a curry egyik legfontosabb alkotóeleme, ennek köszönheti színét is. Azt már számos tanulmány igazolta, hogy a kurkumin az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, a mellrák és az agydaganat gyógyításában nagyon hatásos, de az, hogy az epeúti problémák és a súlyos májkárosodás gyógyításában is nagy szerepet játszik, eddig nem volt ismert.

A kutatás

A grazi orvosi egyetem kutatói Dr. Michael Trauner professzor vezetésével egereken tesztelték a kurkumin gyógyító hatását, amelyben houstoni kutatók is közreműködtek. A szakemberek elsősorban azt vizsgálták, milyen hatást fejt ki ez a sárga-narancs színű színezék valamilyen genetikai hiba vagy autoimmun betegség következtében kialakult máj-, epehólyag- és epevezeték-gyulladás gyógyításában. A kutatás során krónikus májgyulladásban szenvedő egerek etettek több héten át kurkuminos ételekkel, majd megvizsgálták az állatok szövet- és vérmintáit. Az elemzett mintákat összehasonlították normál táplálékon tartott egerekből nyert mintákkal, és az elemzésekből kiderült, hogy a kurkumin jelentősen csökkentette az epevezeték elzáródását és az epében lévő gyulladást, valamint mérsékelte a májsejtek károsodást is.

Biztató eredmények

„A kutatás eredményei nagyon biztatóak. Bár a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, azt már most biztosan állíthatom, hogy a kurkumin képes csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat” – összegezte a vizsgálatokat a kutatás vezetője, Michael Trauner professzor. A kurkumin mindemellett a krónikus, előrehaladott májkárosodás gyógyításában is segíthet, amelyet egyébként legtöbbször csak májátültetéssel lehet kezelni.

Érdekességek

  • Indiában a nők kurkumás vízzel mossák meg az arcukat, amitől aranyló és fénylő színű lesz a bőrük. A kurkuma tisztítja a pórusokat, fokozza a vérkeringést és szabályozza a faggyúmirigyek működését.
  • Kígyómarásnál, pókcsípésnél Indiában tejben oldják fel a kurkumát, és ezt isszák meg.
  • Ha a kurkumához hozzáadunk egy kevés lisztet, sűrű pépet kapunk, ami minden bőrsérülésre, égési sebekre és horzsolásokra is enyhet ad.
  • Ha mézben 1:1 arányban feloldunk kurkumát, és naponta 4-6 alkalommal fogyasztjuk, csökkenti a köhögést, és feloldja a torokban a lerakódásokat.

(Forrás: Curcumin: Neue Wege zur Behandlung von chronischen Leberentzündungen, németből fordította: Takács Bíborka)