Mire vigyázzunk, ha magasak a májértékek?

A máj az egyetlen szervünk, amely képes regenerálódni, a sejtjei elhalnak és újak váltják fel őket. Májbetegség esetén azonban a sejtek elhalása hosszú távon kóros lehet. A májkárosodás jelei a vérben is megfigyelhetők, ilyenkor a májértékek állandóan, vagy gyakran magasak. Ha a májbetegség évekig fennáll, májkárosodás alakulhat ki, egészen a májzsugorig.

A megnövekedett májértékek nem csekélységek, hanem az első betegségre utaló jelek. Ha ezek az értékek magasak, az alkohollal együtt olyan vírusbetegségeket is ki kell zárni, mint a hepatitis B és C. A túlsúly, a cukorbetegség, a vastúlterhelés, az immunrendszeri betegségek, gyógyszerek és toxinok is a lehetséges okok között szerepelnek.

Milyen okai lehetnek a májbetegségnek?

A hagyományos nézettel ellentétben az alkoholfogyasztás messze nem az egyetlen oka a májbetegségnek. Okozhatja még:

  • Vírusos májgyulladás (Vírushepatitis)
  • Toxikus megbetegedések
  • Autoimmun megbetegedések
  • Anyagcsere-betegségek

Vírusos májgyulladás

A leggyakoribb, vírus által kiváltott gyulladások az A, B és C hepatitis. E betegségek fertőzési útvonalait gyakran összetévesztik.

Hepatitis A

Utazási betegség, amely elsősorban tisztátlan élelmiszerrel és közvetlen érintkezéssel fertőz. Mivel magától gyógyul, ez a vírusos májgyulladás legártalmatlanabb formája. Problémát okozhat a lefolyása az időseknél, a krónikus betegeknél és a gyenge immunrendszerű embereknél.

Hepatitis B

Fertőző, és szinte minden testnedvvel (vér, nyál, könnycsepp, hüvelyváladék, sperma) továbbítható. A szexuális kapcsolat, a piercing, a tetoválás és a fertőzött vérrel való érintkezés fertőzéshez vezethet. További kockázat a hepatitis B átadása születéskor az anyáról a gyermekre. Felnőttek a hepatitis B fertőzésből az esetek 95-98%-ában kigyógyulnak, így az esetek 2-5%-a válik krónikussá. A gyenge immunrendszerrel rendelkezők esetében (például kisgyermekek, idősek, krónikus betegek) sokkal gyakrabban válik krónikussá.

Hepatitis C

Hétköznapi értelemben alig fertőz. A hepatitis B-vel ellentétben a szexuális fertőzés kockázata meglehetősen alacsony. Az átviteli kockázat a szexuális magatartástól függ. A fertőzést általában közvetlen vérkontaktus okozza, például vérkészítmények, sérülések, intravénás kábítószer-használat, piercing, tetoválás, akupunktúrás tűk és gyenge higiénia az orvosi beavatkozások során. Ha fertőzés történik, a hepatitisz C a kezeletlen esetek 50-80%-ában krónikussá válik. A mai hepatitis C-terápia erős mellékhatásokkal jár, és nem minden betegnél hatásos. A hepatitis C egyre hatásosabban gyógyítható betegség.

A hepatitis A vagy B védőoltással elkerülhető, a hepatitis C nem.

Toxikus megbetegedések

Ezek közé tartoznak az alkohol, gombás mérgezések, környezeti toxinok és gyógyszerek által okozott betegségek. A recept nélkül kapható gyógyszerek, mint például a fájdalomcsillapítók és az étrend-kiegészítők is hatással lehetnek a májra egyes esetekben.

Autoimmun megbetegedések

Az autoimmun-hepatitis csakúgy, mint az anyagcsere-betegségek, nem fertőzők. A szervezet immunrendszere itt hibás működés miatt a saját testszövetet támadja meg, például a májat. Ennek lassú szervrombolás a következménye. Az ilyen betegségek hosszú ideig alig voltak ismertek, de ma már egyre gyakrabban diagnosztizálják őket.

Anyagcsere-betegségek

Ezek közé tartoznak különösen a vas- vagy rézraktárak betegségei és az alfa-1-antitripszin-hiány, amelyet genetikai hiba okoz. Az „alkoholmentes steatohepatitis”-t (NASH) egyre gyakrabban diagnosztizálják, ez elsősorban a túlsúlyosokat és a cukorbetegeket érinti. A hagyományos zsírmájjal ellentétben (ami önmagában csak egy megállapítás, de nem betegség), a NASH súlyos betegség. A krónikus májbetegségek okai és folyamata nagyon változatosak: a késői következményekben ezek a betegségek nagyon hasonlóak.

Ha a máj állandó gyulladás miatt túlterhelt, sejthalál következik be. A beteg máj hegesedik és zsugorodik. Az utolsó szakaszt májzsugornak nevezik, ennek hatásai súlyosak lehetnek: hasvízkór, agyi rendellenességek, visszérvérzések a gyomorban vagy a nyelőcsőben, és nagyon kedvezőtlen esetekben májrák. Az ilyen krónikus folyamat azonban megakadályozható korai stádiumú terápiákkal.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!