Hogyan vigyázzunk a májunkra?

Ez nem tesz jót

A hasznos dolgok mellett vannak olyanok is, amelyek károsíthatják a májat. Az a tény, hogy az alkohol és a cukor nem tesz jót a májnak, széles körben ismeretes, de a túl gyors evés vagy élelmiszer-adalékok is negatív hatást gyakorolhatnak a májra.

1. Az alkohol károsítja a májsejteket

Azok, akik hosszabb ideig fogyasztanak nagy mennyiségű alkoholt, állandó károsodást okoznak a májsejtekben. Kisebb károkat, mint például egy alkoholmámor okozta kárt, a máj kijavítja. Az ismételt károsodások azonban olyan betegségeket okozhatnak, mint pl. a májzsugor.

Ezért elkerülje az alkoholt, amennyire csak lehetséges. Egy pohár sör vagy bor időről-időre rendben van, csak nem szabad túlzásba vinni. A férfiaknak maximum napi 20 gramm alkoholt szabad fogyasztaniuk, a nők nem fogyaszthatnak napi 10 grammnál többet. 20 gramm egyenértékű egy pohár borral (0,25 liter) vagy egy nagy pohár sörrel (0,5 liter). Az is fontos, hogy ne igyon minden nap, hanem tartson szünetet.

2. A cukor kedvez a zsírmájnak

Az alkohol mellett nagyobb mennyiségű cukor is negatív hatást gyakorolhat a májra. Ez annak köszönhető, hogy a testben lévő bizonyos cukormolekulák gyorsan átalakulnak zsírrá, és ezáltal elősegítik a zsírmáj kialakulását.

Nem kell teljesen lemondani a cukortartalmú élelmiszerekről, az erősen édesített termékeket azonban csak mértékkel fogyasszuk. Ez vonatkozik a gyümölcscukorra is.

3. A gyors evés csökkenti a véráramlást

Adjon elegendő időt az evésre. Ha ugyanis gyorsan eszik, akkor az emésztőrendszerben a stressz miatt nem áramlik annyi vér. Ez hatással van a májra is. Megfelelő vérbőség nélkül nem működhet megfelelően, és a problémák elkerülhetetlenek.

4. Az adalékanyagok gátolják a máj méregtelenítő funkcióját

Étkezésnél a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell az adalékanyagokat. Mindegy, hogy ezek festékek, ízfokozók vagy tartósítószerek – az adalékanyagok lassítják a máj méregtelenítő tevékenységét. Az adalékanyagok mellett bizonyos táplálék-kiegészítőket óvatosan kell alkalmazni.

5. A gyógyszerek terhelik a májat

A májban lebomló gyógyszerek megterhelik a szervet. Ha a máj egészséges, az aktív összetevők mérsékelt bevitele nem jelent problémát, azonban mindig figyeljen a betegtájékoztatóban megadott adagokra és a megengedett használati időtartamra. Még az állítólag ártalmatlan gyógyszerek is okozhatnak májkárosodást, ha túl hosszú ideig, vagy túl magas dózisban szedik.

Ha már fennáll májkárosodás, konzultáljon kezelőorvosával a májban lebomló gyógyszerek szedése előtt, mert alternatív hatóanyagot is javasolhat. Például az acetaminofen helyett acetil-szalicilsavat tartalmazó termékeket használhat fejfájásra.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mire vigyázzunk, ha magasak a májértékek?