A paracetamol nem olyan ártalmatlan, mint hinnénk

A kézitáskában, a fiókban vagy a zsebben legtöbbször van nálunk acetaminofen, más néven paracetamol. Ez a legnépszerűbb fájdalomcsillapító az Egyesült Államokban, fej- vagy hátfájásról van szó, de talán a világon is ezt használják a legtöbben. A leginkább biztonságosnak is szokás tartani, de most éppen ezzel kapcsolatban merültek fel kétségek.

Az acetaminofen, más néven paracetamol a mérsékelt fájdalom enyhítésére szolgál, és a lázat is csillapítja. Jelenleg több mint 600 vény nélkül és orvosi rendelvényre kapható gyógyszerben található meg. A legtöbbször fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, fogfájás, megfázás, menstruációs fájdalom és izomgyulladás ellen alkalmazzák.

Ne szedjük, csak ha feltétlenül szükséges!Az összetevő olyannyira népszerűnek számít, hogy hetente az amerikaiak 23 százaléka – mintegy 52 millió ember – él vele az Egészségügyi Termékek Fogyasztói Szövetsége (CHPA) szerint. A vény nélkül kapható gyógyszerek közül ez az összetevő számít a leginkább biztonságosnak.

Az egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel ellentétben az acetaminofen nem növeli a gyomor- és szívbetegségek kockázatát, és azok számára is tökéletes alternatíva a fájdalomcsökkentésre, akik más nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekre egyébként érzékenyek. Bebizonyosodott az is, hogy az összetevő nem okoz problémát akkor sem, ha a terhesség első trimeszterében fogyasztják.

Léteznek azonban bizonyos kockázatok, amelyekre ennél az összetevőnél is gondolni kell. Az acetaminofen fogyasztása növeli a májkárosodás kockázatát, mivel a gyógyszert a máj bontja le, és a folyamat során károsíthatja a májsejteket. Túl sok acetaminofen fogyasztása esetén ez a kockázat már igen jelentős.

Az FDA (Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-Engedélyeztetési Hivatal) szerint az acetaminofen gyakori alkalmazása 1998 és 2003 között a májelégtelenségek feléért volt felelőssé tehető.

A paracetamol kockázatairól korábban megjelent cikkünkben itt olvashat.