Paracetamol: hatásos, de ellentmondásos

Az acetilszalicilsav és az ibuprofén mellett a paracetamol a leggyakrabban használt – és legellentmondásosabb – fájdalomcsillapító, enyhe vagy közepesen súlyos fájdalom esetén alkalmazzák. Mivel csökkenti a lázat és jól tolerálható, főleg gyermekeknél alkalmazzák. A két másik hatóanyagtól eltérően a paracetamol kevésbé jó gyulladásos fájdalom ellen.

A mellékhatásokat tessék komolyan venni!

Évről évre ijesztőbb adatok jelennek meg a növekvő gyógyszer mellékhatásokról. Sajnos úgy tűnik, a sok figyelmeztetés nem elegendő, ezért úgy gondolom, hogy újra felhívnám a figyelmet a leggyakoribb veszélyekre. Sok esetben nem kizárólag az adott hatóanyag, ill. a gyógyszerek a hibásak, hanem figyelmetlenség, tájékozatlanság és a helytelen alkalmazás az ok.

A paracetamol nem olyan ártalmatlan, mint hinnénk

A kézitáskában, a fiókban vagy a zsebben legtöbbször van nálunk acetaminofen, más néven paracetamol. Ez a legnépszerűbb fájdalomcsillapító az Egyesült Államokban, fej- vagy hátfájásról van szó, de talán a világon is ezt használják a legtöbben. A leginkább biztonságosnak is szokás tartani, de most éppen ezzel kapcsolatban merültek fel kétségek.

A paracetamoltól asztmás lehet a gyerek

Azoknál a csecsemőknél, akik paracetamol tartalmú orvosságot kapnak, közel harmadával megnő az asztma kialakulásának kockázata. A Bristol Egyetemen végzett vizsgálat emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a várandós anya szed paracetamolt, az is megnöveli a születendő gyermeknél az asztma esélyét. Az ibuprofen szedésével hasonló a helyzet.

Influenzában sem lázat, sem fájdalmat nem csillapít a paracetamol

A paracetamol számos ismert, megfázás és influenza elleni készítmény fő összetevője, de a kutatók most kimutatták, hogy a testhőmérséklet tekintetében nincs jelentős különbség az öt napig paracetamolt szedő 40 influenzás beteg és a placebót szedő másik 40 beteg között. A vizsgálat a két csoport tagjainak közérzetében sem mutatott ki eltérést.

Hátfájáskor nem segít a paracetamol

Hiába javasolja a legtöbb orvos hátfájás ellen, a paracetamol a legújabb kutatás szerint nincs hatással a derékfájdalomra. A gyógyszer semmivel sem javítja a betegek fájdalomszintjét, felépülési idejét, alvását vagy életminőségét, és nem hatékonyabb, mint a placebo. Ennek ellenére a legtöbb családorvos máig a paracetamolt javasolja akut derékfájdalom esetén.

Óvatosan a paracetamollal!

A 18. század végén elsősorban angol és német vegyészek az addig természetes fájdalomcsillapítóként használt fűzfakéreg alternatíváit kutatták. Az 1886 körül újonnan kifejlesztett acetanilid és fenacetin anyagok fájldalom-, sőt lázcsökkentőnek bizonyultak. Sok szülő ismeri a paracetamolt: kúp vagy szirup formájában segít láz és fájdalom esetén a gyerekeken.

Növelheti az asztmára való hajlamot a paracetamol

A legújabb kutatások szerint a paracetamol szedése súlyosbíthatja a már meglévő asztmás tüneteket felnőttek és gyerekek esetében, sőt, új betegség kialakulásához is vezethet. A Pediatrics című szaklapban publikált tanulmány szerint a különböző márkanevek alatt árusított paracetamol és acetaminofen közvetlen kapcsolatba hozható az asztmatikus betegségek kialakulásával.

Fejfájás ellen más módon

Nagy a feszültség a munkahelyen, összevesztünk a párunkkal vagy a kollégánkkal, rosszalkodnak a gyerekek, és kezdődik a lüktető fejfájás. Nyúlunk a fájdalomcsillapító tabletta után, nem tudva, hogy lehet, hogy több kárt okozunk, mint a hasznot.

A gyilkos köztünk van; avagy a paracetamol kevéssé ismert veszélyei

Mi lenne, ha egy étrend-kiegészítő vagy vitamin bizonyítottan májkárosodást, májleállást és halált okozna? Nyilván azonnal betiltanák. És mi lenne, ha egy nagy nyereséget hozó gyógyszer okozná ezt a sok megbetegedést és halált? Ne lepődjünk meg: nem történik semmi.