Paracetamol: hatásos, de ellentmondásos

Az acetilszalicilsav és az ibuprofén mellett a paracetamol a leggyakrabban használt – és legellentmondásosabb – fájdalomcsillapító, enyhe vagy közepesen súlyos fájdalom esetén alkalmazzák. Mivel csökkenti a lázat és jól tolerálható, főleg gyermekeknél alkalmazzák. A két másik hatóanyagtól eltérően a paracetamol kevésbé jó gyulladásos fájdalom ellen.

A 19. század végén angol és német kémikusok a természetes fájdalomcsillapítók alternatíváit kutatták. Az 1886 körül kifejlesztett acetanilid és a fenacetin fájdalomcsillapítónak és lázcsökkentőnek bizonyultak.

Bár a paracetamolt már évtizedek óta használják, a pontos hatásmechanizmusa – mint sok más gyógyszer esetében is – hosszú ideig ismeretlen volt. Még ma sem minden részletet fejtettek meg. Bár ismeretes, hogy a paracetamol gátolja a ciklooxigenáz Cox-2-t – azt az endogén anyagot, amely sejtkárosodáskor aktiválódik, és stimulálja a proinflammatorikus (gyulladáskeltő, gyulladást elősegítő) és fájdalomcsillapító prosztaglandinok termelését. Mivel a paracetamol gátló hatása viszonylag gyenge, más mechanizmusoknak is részt kell venniük a hatékonyságában. Ezek azok, amelyeknek a mechanizmusa még nincsen megfejtve.

A paracetamol gyakran koffeinnel kombinálva kerül forgalomba. Ennek célja a paracetamol analgetikus hatásának növelése.

A paracetamol adagolása

A paracetamol különféle dózisokban áll rendelkezésre. Gyermekeknél általában kúpot, levet vagy szirupot alkalmaznak, felnőtteknél inkább tablettákat és kapszulákat használnak.

Fontos: az ajánlott maximális mennyiséget nem szabad átlépni, mert túladagolás esetén életveszélyes májkárosodás következhet be.

A felnőtteknek nem szabad több mint 8, egyenként 500 milligrammos tablettát, azaz napi négy grammnál többet bevenni.
Gyermekeknél a paracetamol dózisa – a koruktól függően – alacsonyabb. Ajánlott testtömeg-kilogrammonként10-15 mg paracetamolt adni, ami nem lépheti át a napi felső határt, az 50 milligrammot testtömeg-kilogrammonként.

A paracetamol mellékhatásai

Az ajánlott adagolási tartományban a paracetamol általában jól tolerálható. Ritkán a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

  • vérképződés rendellenességei
  • allergiás reakciók
  • hasfájás
  • hányinger
  • májenzim-értékek növekedése
  • a légutak görcse légszomjjal

Túladagolás: veszély a májra

A túladagolásnak komoly mellékhatásai lehetnek. A máj súlyosan károsodhat, ha a felnőtt egyszerre több mint 10 vagy 12 grammot, vagy hosszabb időn át naponta több mint 7,5 grammot vesz be (gyermekeknél ez kisebb mennyiség).

A veszélyes mellékhatások miatt a paracetamol Németországban 2008 júliusa óta nagyobb csomagolásban (a hatóanyag tíz grammja) vényköteles, kisebb mennyiségben még mindig szabadon megvásárolható a gyógyszertárban.

A májra nézve kritikus a potenciálisan májkárosító anyagok (pl. visszér elleni gyógyszerek) vagy az alkoholfogyasztás.

A paracetamol kölcsönhatásai

A paracetamol befolyásolhatja a májban metabolizálódó egyéb gyógyszerek, például az antibiotikumok hatását. Azt is meg kell jegyezni, hogy az emésztésre ható gyógyszerek hatását befolyásolhatja, felgyorsíthatja vagy lassíthatja.

A terhesség és a szoptatás ideje alatt paracetamolt rövid ideig és csak az orvosával folytatott konzultációt követően szabad bevenni.

(Németből fordította: Koncz László)

A paracetamol lehetséges mellékhatásairól ide és ide kattintva olvashat többet.