Influenzában sem lázat, sem fájdalmat nem csillapít a paracetamol

A paracetamol számos ismert, megfázás és influenza elleni készítmény fő összetevője, de a kutatók most kimutatták, hogy a testhőmérséklet tekintetében nincs jelentős különbség az öt napig paracetamolt szedő 40 influenzás beteg és a placebót szedő másik 40 beteg között. A vizsgálat a két csoport tagjainak közérzetében sem mutatott ki eltérést.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) hivatalos ajánlásának dacára a népszerű gyógyszer sem a lázat, sem a többi tünetet nem csillapítja, sőt a fájdalmakat sem.

Inkább az ágymelegAz új-zélandi orvosok által készített kutatás az első standardnak számító randomizált és kontrollált kísérlet, amellyel a paracetamolt placebóhoz hasonlították. A kutatás vezetője, dr. Irene Braithwaite elmondta, eleinte azt feltételezték, hogy a paracetamol káros lehet, mivel az influenzavírus nem tud olyan jól szaporodni magasabb hőmérsékleten, ezért az emberek testhőmérsékletének csökkentésével javul a vírus túlélési esélye. Az eredmények alátámasztották hipotézisüket.

Aggodalmuk azokon a korábbi kutatásokon alapult, amelyek azt mutatták, hogy azok az influenzavírusnak kitett állatok, amelyek paracetamolt és más lázcsillapító gyógyszereket kaptak, nagyobb valószínűséggel pusztultak el a vírusfertőzés következtében.

Kutatásunkból az derült ki, hogy a paracetamol nem káros, de nem is jár előnyökkel – mondta dr. Braithwaite. A Respirology című szaklapban megjelent tanulmány így foglalja össze az eredményeket: Annak ellenére, hogy általában azt javasolják, hogy a betegek szedjenek paracetamolt az influenza és az influenzaszerű megbetegedések tüneteinek enyhítésére, kutatásunk azt mutatta, hogy a paracetamol rendszeres szedése nem befolyásolja a virális vagy klinikai kimenetelt ebben a helyzetben.

(Sajnos kevesen tudják, hogy a recept nélkül kapható paracetamol tartalmú gyógyszereknek számos káros hatásuk lehet. Ezekről például itt olvashat. – a szerk.)