Hátfájáskor nem segít a paracetamol

Hiába javasolja a legtöbb orvos hátfájás ellen, a paracetamol a legújabb kutatás szerint nincs hatással a derékfájdalomra. A gyógyszer semmivel sem javítja a betegek fájdalomszintjét, felépülési idejét, alvását vagy életminőségét, és nem hatékonyabb, mint a placebo. Ennek ellenére a legtöbb családorvos máig a paracetamolt javasolja akut derékfájdalom esetén.

Hátfájáskor nem segít a paracetamolA kutatók 13 korábbi kísérlet áttekintésével kimutatták, hogy a gyógyszer semmivel sem javítja a betegek fájdalomszintjét, felépülési idejét, alvását vagy életminőségét, és nem hatékonyabb, mint a placebo. Ennek ellenére a mai napig a paracetamolt javasolja a legtöbb családorvos akut derékfájdalom esetén. A szakértők a klinikai irányelvek mielőbbi felülvizsgálatát sürgetik, és azt javasolják, hogy hátfájdalom ellen a nem gyógyszeres kezelési megoldásokat, például a testmozgást kellene preferálni.

A kutatás egyébként azt is kimutatta, hogy a paracetamol az osteoarthritiszes betegekre is csak kismértékű hatást gyakorol, és a gyógyszer szedése megnövelheti a májpanaszok kockázatát.

Derékfájdalom az emberek körülbelül 20 százalékát érinti élete során valamikor. A rendellenességet az ülés vagy állás közbeni rossz testtartás, a rossz hajolás vagy a helytelen emelés válthatja ki. Sok esetben 12 héten belül javul, és a betegek fájdalomcsillapítókkal és mozgással próbálják ellensúlyozni az állapotot. A mostani kutatás szerint azonban hiába javasolja a legtöbb orvos a paracetamolt, a szakirodalom áttekintése nem szolgál bizonyítékkal arra, hogy valóban beválna.

A kutatást vezető Gustavo Machado, a Sydney Egyetem munkatársa így nyilatkozott az eredményekről: „A paracetamol a legszélesebb körben alkalmazott vény nélküli gyógyszer a muszkuloszkeletális rendellenességek ellen, ezért nagyon fontos, hogy az új bizonyítékok fényében felülvizsgáljuk a kezeléssel kapcsolatos ajánlásokat. Kutatásunkban a derékfájdalomra és osteoarthritiszre alkalmazott paracetamol a máj toxicitás megnövekedett kockázatával is összefüggött a betegekben. A gyógyszert szedő betegek esetében négyszer nagyobb volt a rendellenes májfunkciók kimutatása a tesztekben, mint a placebót szedő betegekben.”

A British Medical Journal szaklapban megjelent kutatás során 13 randomizált, kontrollált kísérletet tekintettek át, amelyekben összesen több mint 5000 beteg vett részt. A kísérletek a paracetamol hatásait hasonlították össze a placebóval csípő vagy térd osteoarthritisz, illetve derékfájdalom esetén.