Működő homeopátia, tudatlan szkeptikusok

A napokban egy háziorvosokból álló fórumon számomra megdöbbentő bejegyzésre figyeltem fel. A kolléga szerint, ha hatékony volna a homeopátia, megjelentek volna kutatások, közlések szaklapokban. Nos, üzenem neki, hogy igenis vannak jó minőségű vizsgálatok és publikációk, legfeljebb ő nem olvasta ezeket. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata írása.

A hit ereje

A hit az egyik olyan fogalom, amely megmagyarázhatatlan, megfoghatatlan, mégis működik! Az emberek többsége a hitet egyértelműen a vallással azonosítja, holott ez nem ilyen egyszerű dolog. A világon mindenben, mindenkiben lehet hinni, és egyéniség, karakter kérdése, ki miben hisz. Hit nélkül gyógyulás sincs, lehet bármilyen modern a kezelés.

Bach-virágok a házipatikában

Gyengéden, mellékhatások nélkül segít – ezt várjuk a természet patikájától. Ezért is népszerű a Bach-virágterápia. A készítmények, az eljárás dr. Edward Bachról kapta a nevét. A cseppek segítenek a szorongás, féltékenység vagy bizonytalanság, vagyis negatív mentális állapotok esetén. Bach szerint ugyanis ezek a fizikai és mentális betegségek mélyebb okai.

A placebót szedők panaszai is csökkentek

A hagyományos orvoslás régóta úgy tartja, hogy a placebók hatása a betegek meggyőződésén múlik, elhiszik, hogy hatékony orvosságot kapnak. A Pain c. kiadványban közöltek egy kutatást: derékfájással küzdő emberek egy csoportjának hagyományos kezelést adtak, a másik csoportban ezt placebóval egészítették ki. Az utóbbi csoportban jelentős javulást tapasztaltak.

A placebo hat, ha hiszünk benne

Parkinson-kóros betegekkel végeztek vizsgálatot, amely igazolta, hogy még ezen a súlyos állapoton is javíthat a placebo tabletta. A dopamin hiánya az egyik tényező, ami kiváltja a Parkinson-kór tüneteit, és az agy szkennelése kimutatta, hogy a páciensek akkor is javulást éreztek, amikor placebót szedtek, vagyis nem volt hatóanyag a tablettában.

Placebo: hinni kell benne, akkor működik!

Ha tudjuk is, hogy nem valódi hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, hanem placebót kaptunk, a fájdalom csillapul. A szakemberek szerint ebben a felfedezésben óriási lehetőségek rejlenek, hiszen a placebo hatás nemcsak működik, de akkor is kitart, ha már pontosan tudjuk, hogy nem valódi csodaszerrel van dolgunk. A lényeg, hogy higgyünk a várt eredményben.

Placebo – csak illúzió?

Egészségünkkel kapcsolatban gyakran emlegetett fogalom az úgynevezett placebo, vagy placebohatás. Mi az? Van ilyen? Miért? Hogyan működik – ha működik? Szinte mindenki ismeri a szót, azaz tisztában van vele, hogy mikor beszélünk placebohatásról – ami kialakulhat úgy is, hogy a beteg tisztában van azzal, hogy a kapott kezelés (tabletta) hatóanyag nélküli.

Hátfájáskor nem segít a paracetamol

Hiába javasolja a legtöbb orvos hátfájás ellen, a paracetamol a legújabb kutatás szerint nincs hatással a derékfájdalomra. A gyógyszer semmivel sem javítja a betegek fájdalomszintjét, felépülési idejét, alvását vagy életminőségét, és nem hatékonyabb, mint a placebo. Ennek ellenére a legtöbb családorvos máig a paracetamolt javasolja akut derékfájdalom esetén.

Placebót kaphat, akinek megáll a szíve

Adrenalin helyett placebót kaphatnak azok a mentőorvostól, akik szívmegállás miatt szorulnak ellátásra. Mindez egy „etikailag vitatható” kutatás keretein belül történhet majd meg, amely során a páciensek vagy a megszokott adrenalin injekciót, vagy sós vizes oldatot kapnak – és sem a mentőorvos, sem a hozzátartozók nem fogják tudni, melyik kerül beadásra.

Elég csak gondolni a jobb alvásra a kipihentséghez

A már jó ideje ismert placebo hatáshoz hasonlóan az úgynevezett „placebo alvás” is mérhetően pozitív hatással van a szervezetre – derült ki nemrég egy friss kutatásból, amelynek során azt mondták a résztvevőknek, hogy mély és pihentető alvásban volt részük. Akár igaz volt, akár nem, ennek tudatában jobban teljesítettek a memória- és figyelemteszteken.