A placebót szedők panaszai is csökkentek

A hagyományos orvoslás régóta úgy tartja, hogy a placebók hatása a betegek meggyőződésén múlik, elhiszik, hogy hatékony orvosságot kapnak. A Pain c. kiadványban közöltek egy kutatást: derékfájással küzdő emberek egy csoportjának hagyományos kezelést adtak, a másik csoportban ezt placebóval egészítették ki. Az utóbbi csoportban jelentős javulást tapasztaltak.

Ezek az eredmények a feje tetejére állítják az eddigi ismereteinket a placebóról – nyilatkozta Ted Kaptchuk, a kutatás társszerzője, a Program for Placebo Studies and the Therapeutic Encounter igazgatója (Beth Israel Deaconess Medical Center). Ez az új kutatás mutatja, hogy a placebók hatása nem csak a betegen múlik. A beteg-orvos kapcsolat része a gyógyszer bevétele, így még ha a beteg tudja is, hogy hatástalan a tabletta, amit bevesz, a bevétel rituáléja megváltoztatja a tüneteket, és valószínűleg az agy olyan régióját stimulálja, amely mérsékeli is azokat.

Fontos a bevétel rituáléjaA kutatás során 97 idült derékfájdalommal küzdő beteget vizsgáltak. Ez a betegség több mozgáskorlátozottságot okoz, mint bármely más állapot világszerte. Miután minden résztvevőt alaposan megvizsgáltak, a kutatók egy 15 perces tájékoztató keretében elmagyarázták a placebohatást. Ezután véletlenszerűen két részre osztották őket: egyik csoport kapta a szokásos kezelést (TAU), másik a placebo kezelést (OLP).

A résztvevők nagy része (85 és 88%) már eleve szedett gyógyszert a fájdalmaira (legtöbben ún. nem szteroid gyulladáscsökkentőt, NSAID-ot). Mindkét csoport tagjai folytathatták ennek a szedését, azonban tilos volt bármilyen nagyobb életmódváltozás.

Az OLP csoport tagjai emellett kaptak egy gyógyszeres üveget „placebo tabletta” felirattal, amely mikrokristályos cellulózt tartalmazott hatóanyag nélkül, és napi kétszer kellett szedni.

Három hét után az OLP 30%-os csökkenést mutatott mind az átlagos, mind a maximum fájdalomban, míg a TAU csoportban ez 9 és 16% volt. A placebo csoport a fájdalom okozta korlátozottságban is 29%-os csökkenést mutatott, míg a másik csoport ebben nem tapasztalt változást.

Ez a kezelésben való részvétel jótékony oldala: a nővérekkel, orvosokkal való kapcsolat, a gyógyszerek bevétele, az egészségügy összes szimbóluma és rituáléja, ezekre válaszol a test – tette hozzá Kaptchuk.

Soha nem fogsz placebóval daganatot vagy embóliát meggyógyítani. Ez nem egy teljes körű gyógyszer, azonban a betegek jobban érzik magukat tőle. Az eredmények alapján nem dobhatjuk a kukába a placebót – mondja a kutató.