Működő homeopátia, tudatlan szkeptikusok

A napokban egy háziorvosokból álló fórumon számomra megdöbbentő bejegyzésre figyeltem fel. A kolléga szerint, ha hatékony volna a homeopátia, megjelentek volna kutatások, közlések szaklapokban. Nos, üzenem neki, hogy igenis vannak jó minőségű vizsgálatok és publikációk, legfeljebb ő nem olvasta ezeket. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata írása.

Hogy ne is kelljen sokáig keresgélnie, ajánlom figyelmébe a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) honlapján megjelent tartalmas összefoglalót – Díjat díjra halmozunk –, amiben számos (de nem minden) vizsgálat és kutatás linkje is megtalálható.

Különösen értékes elemzések

Mivel a homeopátia sajátosságai miatt (egyénre szabottság, azaz ugyanazon panaszra, betegségre más és más szer tud hatni) nagyon nehéz összehasonlító vagy placebo kontrollált vizsgálatokat végezni, ezért különösen értékesek a metaanalízisek, amikor jól dokumentált, közlésre került vizsgálatokat vesznek górcső alá. (Metaanalízis: azonos témában végzett több független tanulmány eredményeit egyesítő elemzés. – A szerk.)

A fent említett cikkben megtalálható dr. Robert Mathie 2014-ben közölt munkája, amiben csak a placebo kontrollált, kettős-vak, randomizált kontrollált vizsgálatokat tekintette át és végezte el a metaanalízist.

A szaknyelvi kifejezésekben kevésbé jártas olvasók számára ide kívánkozik egy kis magyarázat. A placebo kontrollált vizsgálat során a résztvevők egy része hatóanyagot nem tartalmazó „gyógyszert” kap. A kettős-vak vizsgálat esetén sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a vizsgálatban részt vevő személy hatóanyagot tartalmazó szert vagy hatóanyag nélküli placebót kapott. A randomizált kontrollált vizsgálatban pedig az alanyokat véletlenszerűen osztják el két vagy több csoportra, eltérően kezelik őket, majd összehasonlítják őket a mért válasz alapján. Az egyik csoportot éri a beavatkozás (ez a kísérleti csoport), míg a másik (általában kontrollcsoportnak nevezett) csoport tagjai vagy nem kapnak gyógyszert, vagy placebót adnak nekik. A kezelés hatékonyságát a kontrollcsoporthoz képest értékelik.

Másfél-kétszeres hatékonyság a placebóhoz képest

A fent említett metaanalízis eredménye önmagáért beszél: az egyénre szabott homeopátiás kezelések 1,5-2-szer nagyobb valószínűséggel fejtenek ki gyógyító hatást, mint a placebo.

Ugyancsak a valódi és nem a placebo hatást igazolják azok az alapvizsgálatok, ahol a különböző homeopátiás oldatok békalencsére, ebihalakra, idegsejtekre és immunsejtekre gyakorolt hatását bizonyították. Érdemes áttanulmányozni, hiszen ezek nagyon érdekes kísérletek, és jó tudni róluk, hogy több, egymástól független laborban is elvégezték a vizsgálatokat és jutottak ugyanarra az eredményre.

Hasmenés, középfülgyulladás, szénanátha, szédülés

Komoly vizsgálati anyag és metaanalízis jelent meg az oly gyakori hasmenés, középfülgyulladás, szénanátha és szédülés eredményes homeopátiás kezeléseiről is. Erre vonatkozóan is tartalmaz hivatkozásokat a MHOE honlapján olvasható cikk.

Az, hogy a világ számos országában egyetemeken oktatják a homeopátiát, további bizonyíték arra, hogy a homeopátiának helye van a gyógyításban. Mert ugye nem gondolja senki, hogy neves intézményekben olyasmire oktatják a jövő orvosait, ami aztán hatástalan kezeléshez vezet.

Orvosok és betegek pozitív tapasztalatai

A homeopátiában jártas, több százezer orvos, beleértve magamat is, nem alkalmazna olyan gyógymódot évtizedeken át, ami a páciensek állapotát nem javítja, nem gyógyítja, hiszen a betegek egészsége és elégedettsége minden orvos célja. De a másik oldal is igaz, nem volna több millió, homeopátiát használó ember a világon, ha nem szereztek volna pozitív tapasztalatokat.

A szkepticizmus előre viheti a világot, de akik előzetes vizsgálódás és megtapasztalás nélkül nyilvánítanak véleményt, azok tudatlan szkeptikusok. Azt, aki nem ismeri vagy nem akarja megismerni a homeopátiás tudományos kutatásokat és nem próbál alaposan tájékozódni, nem nevezném szkeptikusnak, legfeljebb tudatlan szkeptikusnak. Ha valaki meg sem próbálja, hogy a kutatási bizonyítékokat összevesse a gyakorlati tapasztalásokkal, az ugyancsak tudatlan szkeptikus.

Nekik nyújt segítséget a MHOE honlapján megjelent írás az összes hivatkozásával együtt – persze csak akkor, ha elolvassák és áttanulmányozzák azokat.

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopata

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Homeopátia: igen, nem