Homeopátia: igen, nem

A homeopátia évek óta honlapunk egyik legnépszerűbb témája, látogatóink rendszeresen tesznek fel homeopátiával kapcsolatos kérdéseket és használják szerkeresőnket. Az alábbi írás homeopátiás tanácsadónk, dr. Sebő Zsuzsanna összefoglalója egy Angliában lezajlott vitáról; a homeopátiát támadó bizottsági jelentést és a kormány válaszát ismerteti, kiegészítve egyéb európai adatokkal és a szerző gondolataival.

London: a kormány nem enged

Az idén Budapesten tartották meg a 14. Európai Szkeptikus Kongresszust, mintegy 100 (száz) résztvevővel. Az egyik téma ismét az alternatív gyógyászat, pontosabban ennek kifigurázása volt. Fizikus, gyógyszerész, pszichológus, szabadúszó szoftverfejlesztő, tv-riporter tartott előadást a nem konvencionális orvoslásról, illetve ezek hatástalanságáról. Hogy a kongresszusról miért maradtak el a gyógyításban részt vevő kollégák, azt csak a szervezők tudnák megmondani. Mindenesetre az angol szkeptikusok elnöke, Michael Heap, aki egyébként pszichológus, előadást (?) tartott a brit orvosszövetség által indított kampányról, amely a homeopátiás szerek ellen irányult. Heap úr azonban nem tért ki az angol kormány válaszára, amelyet a Tudományos és Technológiai Bizottság homeopátiáról készült jelentésére adott. Hogy Michael Heap miért nem említette az angol kormány állásfoglalását, megérthetjük, ha kicsit áttanulmányozzuk a fent nevezett bizottság és a kormány közötti párbeszédet.

Placebo-e a homeopátia?

1. A Tudományos és Technológiai Bizottság jelentésében az szerepel, hogy nem vitatja a homeopátia hatékonyságát, de ez a hatékonyság – véleményük szerint – csak placebo effektus. A bizottság „megfelelően végzett metaanalíziseket és szisztematikus vizsgálatokat” vár.

Ki döntse el, melyik használ?Az angol kormány válasza erre: egyetért a hatékonyság bizonyítékainak keresésével.

A szerző megjegyzése: egy felmérés szerint az orvosi kezelések kb. 34%-ának van tudományosan igazolható jótékony hatása, és 51%-uknak a hatékonysága ismeretlen. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos orvosi terápiák 51%-ában nem lehet tudni pontosan, hogyan és miért hat az alkalmazott terápia. Ezt vizsgálni, kutatni kell, de ettől még senki nem gondolná, hogy ne alkalmazzák a beteg gyógyulását előidéző terápiákat.

Legyen egyenlő mérce!

2. A jelentés szerint a pácienseket informálni kellene a homeopátia hatásmechanizmusáról.

A kormány véleménye, hogy valóban informálni kell a betegeket a kezelések előnyeiről és kockázatairól, akár hagyományos, akár alternatív terápiáról van szó.

Megjegyzés: bennem, a hagyományos orvoslásban is dolgozó homeopatában felmerül, hogy ha a homeopátia hatásmechanizmusát ismertetni kellene a betegekkel, akkor mostantól fogva el kell mondani nekik azt is, hogy a vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító stb. gyógyszer, amit szed, mely receptorokon keresztül hat, és hogy a gyógyszernek mely kémiai összetevője segíti a gyógyulását, és melyik része vált ki mellékhatásokat.

Az tény, hogy jelenleg még nem ismert pontosan, miként hatnak a homeopátiás gyógyszerek, de folyamatos kutatások zajlanak, és eljön az idő, amikor erre pontos választ tudunk adni.

3. A bizottság álláspontja szerint a homeopátiás hatásokat vizsgáló metaanalízisek alapján a homeopátiás készítmények nem jobbak, mint a placebo. (Placebo hatás az, amikor a beteg a gyógyszernek vélt anyag bevételétől jobban lesz. Ez a sokat vizsgált jelenség fellelhető a gyógyítás bármely területén – dr. S. Zs.)

A kormány válasza, hogy igenis léteznek olyan vizsgálatok, melyek a homeopátia hatékonyságát egyértelműen bizonyítják, és mivel ezen vita résztvevői (homeopátiát alkalmazók és ellenzők) „mélyen érintettek a kérdésben”, nem valószínű, hogy ezt az ellentmondást a két tábor között további analízisekkel fel lehet oldani.

Megjegyzés: több százezer esetleírás áll rendelkezésre a homeopátiával végzett sikeres gyógyításokról, köztük olyanokról is, ahol a krónikus betegségben szenvedő betegek a korábban alkalmazott hagyományos kezelésekre nem vagy nem kielégítően reagáltak – annak valódi vagy placebo hatására sem.

Egy tanulmány az elmúlt 60 évben végzett 142 randomizált, kontrollált vizsgálatot tekintett át. Ennek 85%-a volt placebo-kontrollált. A betegek egy része homeopátiás gyógyszert kapott, egy része csak külsejében ugyanolyan szert. Mind a páciens, mind a kezelő számára ismeretlen volt, melyik beteg melyik csoporthoz tartozott. A két csoport eredményeit összehasonlították: a 142 vizsgálat 44%-ában egyértelműen bebizonyosodott a homeopátia hatékonysága, 8%-ában hatástalannak mutatkozott, és 48%-ban azonos volt az eredmény a placebo és a homeopátiás gyógyszer között. (Ha a BMJ Clinical Evidence közleményében a klasszikus terápiánál lévő adatokat nézzük, ezek a százalékok bizony rosszabb eredményt mutatnak…)

Ha a homeopátiát nem ismerő és nem alkalmazó szkeptikus „tudósok” csőlátásukkal csak a 8%-nyi eredménytelenséget tudják észrevenni, könnyen arra az álláspontra jutnak, hogy a homeopátiás kezelés haszontalan.

Egyenlő szabályozás kelleneSzigorú szabályok

4. Az angliai Tudományos és Technológiai Bizottság kifogásolja, hogy a homeopátiás szerek gyógyszertári forgalomba kerültek, „ezzel a többi gyógyszerrel egy szintre” emelkedtek, így ez a betegek azon véleményét erősíti, miszerint a homeopátia megbízható gyógymód.

A angol kormány azon a véleményen van, hogy a homeopátiának hosszú történelmi hagyományai vannak, széles körben alkalmazzák világszerte, így az Egyesült Királyságban is. A homeopátiás gyógyszerek ellenőrzése csak akkor lehetséges, ha gyógyszertárakban árusítják. Ugyanakkor a speciális gyógyszerkészítési előírások miatt ezekre a szerekre más minőségi szabályokat kell alkalmazni, mint a konvencionális gyógyszerekre. Az ellenőrzést és a betegek választási lehetőségét éppen a patikai megjelenés biztosítja.

Megjegyzés: az Európai Unió 2001/83/EC ajánlása arra kérte a tagállamokat, hogy a homeopátiás gyógyszereket illetően egyszerűsített regisztrációs eljárást alakítsanak ki. Bár a homeopátiás kezelést szelíd és mellékhatásoktól mentes gyógymódnak tartjuk, mi, a homeopátiát alkalmazó orvosok tudjuk, hogy ez csak a homeopátia szabályainak szigorú megtartása, az alapok pontos ismerete mellett igaz. Aki homeopátiával gyógyít, a klasszikus tanulmányai mellett (után) megtanulta ezeket a szabályokat, törvényeket. Ha nem így gyógyítunk, akkor ugyanúgy a sarlatánság vétkét követjük el, mint az a konvencionális orvos, aki nem ismeri szakmájának a szabályait, nem képezi magát, de gyógyítani próbál.

Több országban hivatalos gyógyító módszer

5. A bizottság kifogásolja a homeopátiás kezelés állami finanszírozását Angliában. A páciensek bizalmának, választási lehetőségének, valamint a biztonságának megtartását szorgalmazza.

A kormány válasza, hogy a felsoroltak nincsenek veszélyeztetve, sőt még inkább megvalósulnak, ha a homeopátiát a kezelési lehetőségek között tartják nyilván. A finanszírozás kérdésében az angol kormány nem kíván központi döntést hozni. Ha a beteg megkapja a megfelelő információkat a kezelések alternatíváiról, és ha szabadon választhat ezek közül, ha az orvosok döntési szabadsága megmarad, és az adott körülmények között legmegfelelőbbnek tartott gyógyítási módszert választhatják, akkor ez nemcsak a beteg gyógyulását, elégedettségét fogja eredményezni, hanem költséghatékonyság szempontjából is a legmegfelelőbb megoldás. Ennek érdekében a homeopátiás gyógyszerek vásárlásának támogatása ugyanolyan jogos, mint a konvencionális gyógyszereké.

Megjegyzés: Európában több mint 100 millió állampolgár használja a homeopátiát, több mint 45 ezer homeopata orvos dolgozik. A háziorvosok 24-40%-a alkalmazza a homeopátiás gyógyszereket.

Több államban (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Románia, Anglia, Magyarország) az orvostudományi egyetemeken oktatják a homeopátiát.

Nem egy országban az állami kórházak ambulanciáján folyik homeopátiás gyógyítás (Ausztria, Németország, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság).

Mint gyermek- és mentőorvosként dolgozó homeopata állítom, hogy az alternatív gyógyászatban sem fogok hatástalan, nem biztonságos terápiát ajánlani, még akkor sem, ha mint klasszikus orvos, néha erre kényszerülök (oltások, mellékhatással járó gyógyszerek stb.).

Igyekszem a beteg gyógyulásához leggyorsabban elvezető módszert kiválasztani, legyen az konvencionális vagy alternatív gyógymód. Hogy ezzel a hitvallással nem vagyok egyedül, bizonyítja a számos kollégám által – homeopátiával – kezelt betegek elégedettsége és gyógyulása.

Ezért tartom fontosnak, hogy más gyógymódok mellett a homeopátia is szerepeljen a választható módszerek között. Biztosan tudom, a betegek érdekében remélem, hogy a módszert nem ismerők, nem alkalmazók támadásai továbbra is rendre elvéreznek, és nem tudják megakadályozni a homeopátia fennmaradását.

 ***

A cikk megírásához felhasználtam dr. Ton Nicolai ECH-elnök (Európai Homeopátiás Bizottság) 2010 áprilisában Ljubjanában, a Homeopátia Napja című rendezvényen tartott előadásának adatait (amelyet nem csak száz résztvevő hallgatott).

A Tudományos és Technológiai Bizottság jelentéséről és az angol kormány erre adott válaszáról részletesen olvashatnak a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület és az Európai Homeopátiás Bizottság honlapján.

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekgyógyász, homeopata
Homeopátiás magánrendelő: Budapest, III. ker.
Tanácsadás

Ha még nem próbálta ki, tesztelje Ön is a Homeopátiás szerkeresőnket!