Bach-virágok a házipatikában

Gyengéden, mellékhatások nélkül segít – ezt várjuk a természet patikájától. Ezért is népszerű a Bach-virágterápia. A készítmények, az eljárás dr. Edward Bachról kapta a nevét. A cseppek segítenek a szorongás, féltékenység vagy bizonytalanság, vagyis negatív mentális állapotok esetén. Bach szerint ugyanis ezek a fizikai és mentális betegségek mélyebb okai.

Pánik, kétségbeesés, csüggedés

Hallott már valaha a sürgősségi cseppekről? Nem kevesen esküsznek rá: vizsgák, fogorvos meglátogatása előtt, amikor a gyerekek lenyúzott térdekkel jön haza, vagy rémálmok után. Ha a gyógyszertárakban a Bach-virágterápia leggyakoribb szereiről kérdez, akkor biztosan nem találkozik hitetlenkedő pillantásokkal. A sürgősségi cseppek öt virágkészítmény vizes kivonatából vannak:

  • nebáncsvirág
  • ernyős sárma (kígyóvirág)
  • cseresznyeszilva
  • szalagos szerecsenboglárka
  • erdei iszalag

Pánik vagy sokk esetén elsősegélyként használhatók és nyugtató hatásúak, de megelőzésre is jók. Nem helyettesítik az orvosi sebkezelést.

Virágok vizes kivonata

Bach a pszichoszomatikus orvoslás úttörője

Edward Bach (1886 – 1931) a pszichoszomatikus orvoslás úttörője. Tanítása azon az elven alapul, hogy minden fizikai betegség olyan mentális okokra épül, amelyek preventív módon pozitívan befolyásolhatók. Bach meg volt győződve arról, hogy nem a növény összetevői, hanem azok rezgései és energiái segítik az embert.

A Bach-virágok összesen 38 különböző esszenciát tartalmaznak, amelyeket hét különböző érzelemhez rendelhetők. Például a sárga napraforgó a félelemhez, az erdei nyárfa-sűrítmény a bizonytalansághoz van hozzárendelve, és a vörösfenyő támogatja az önbizalmat. A bükkfa „toleranciavirága” segít a túlságosan kritikus embereknek az empátiában és az együttérzésben.

Szokatlan kinyerés

Ha nem lenne olyan sok Bach-virág követő és a sok alternatív gyógymód, talán azt gondolhatnánk, hogy az a folyamat, amelyből az esszenciák származtak, egy gyógynövényes boszorkány kézikönyvéből való. A növények esszenciái ennek a rítusnak megfelelően készülnek: reggel 9 óra előtt a növények virágait napos helyen kell szedni, és három órán át forrásban lévő vízbe kell tenni. A folyadékot konyakkal vagy pálinkával konzerváljuk, és 1:240 arányban hígítjuk. Ezt a törzsoldatot azután áttöltik üvegekbe. A további hígítási szakaszokban készülnek a Bach-virágszerek, amelyeket a páciensek bevehetnek. A fákból vagy cserjékből származó esszenciákat a szárak és a levelek kifőzése révén nyerik.

Lelki támogatás

A Bach-virágterápiát nemcsak öngyógyításra használják, hanem olyan szakemberek is, mint pl. a pszichológusok, a holisztikus orvostudományra orientált orvosok vagy gyógyászok más terápiás lehetőségek spirituális támogatására. A karakterkép és a tünetek függvényében nagyon egyedi virágkeverékek jönnek létre.

Érdekes, hogy a Bach-virágokat az állatgyógyászatban is használják. A Bach-virágkoncentrátumok állítólag segítenek a mentális nehézségekben. Különösen eredményesek – ezt állítják az állatorvosok – akut mentális rendellenességek kezelésére, mint például szorongás és agresszivitás, viselkedési rendellenességek (pl. tisztaság-problémák), mindenféle vészhelyzetben és mentális támogatásra nehéz helyzetekben.

Amit Bach-virágok biztosan nem tudnak, az a súlyos és krónikus betegségek gyógyítása.

Nincs tudományos bizonyíték

A Bach-virágterápia hatásosságára még nincs tudományos bizonyíték. A Bach-virágokat nem ismerik el gyógyszerként sem, és a gyógymódot nem fizeti az egészségbiztosítás. Kémiai szempontból nem különböztethetők meg a különböző Bach-virágkivonatok, mivel az a kevés anyag, amely forró a vízbe kerül, rendkívül felhígul.

Dr. Edzard Ernst, az Exeter Egyetemen professzora néhány évvel ezelőtt végzett ilyen vizsgálatot. A sürgősségi cseppeket kiválasztott egyetemistáknak adta be a vizsgafeszültség alatt. A résztvevők fele a virágkivonatot vette be, a másik fél pedig placebót kapott. A stresszt mérték a kezelés előtt és után. Az eredmény: minden résztvevő ugyanolyan stresszes állapotban volt a vizsgát megelőző estén. „Semmiképpen sem tudtuk bizonyítani, hogy az összes Bach-virágkivonat minden orvosi alkalmazásban hatástalan volt” – vonta le a tanulságot dr. Ernst. Vitathatatlan és tudományosan bizonyított azonban a placebo hatás, amely a „hit hegyeket mozgat” elve alapján működik.

(Németből fordította: Koncz László)