Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Placebo: hinni kell benne, akkor működik!

Ha tudjuk is, hogy nem valódi hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, hanem placebót kaptunk, a fájdalom csillapul. A szakemberek szerint ebben a felfedezésben óriási lehetőségek rejlenek, hiszen a placebo hatás nemcsak működik, de akkor is kitart, ha már pontosan tudjuk, hogy nem valódi csodaszerrel van dolgunk. A lényeg, hogy higgyünk a várt eredményben.

Placebo: hinni kell benne, akkor működik!A kísérlet során az önkéntesek 47,5 fokon égették meg a kezüket egy forró tállal, majd hűsítő gélt kaptak. Ez a gél azonban a valóságban semmiféle olyan anyagot nem tartalmazott, ami enyhítette volt az enyhe égési sérülés kellemetlen tüneteit. Miután az önkéntesek megtudták, hogy a gél kamu volt, ennek ellenére továbbra is annak jótékony hatásairól számoltak be. Kiderült tehát, hogy a placebo-hatás nem csak működik, de akkor is kitart, ha már pontosan tudjuk azt, hogy nem valódi csodaszerrel van dolgunk.

A titok nyitja egyszerű: az önkénteseket arra kell kondicionálni, hogy a kezelés valóban hatékony, majd miután meggyőződtek minderről, a pozitív hatásokat továbbra is felfedezik magukon annak ellenére, hogy közben megtudták, hogy placebóval van dolguk. Azok a résztvevők, akik már egyetlen kezelés után megtudták, hogy nem tartalmaz hatóanyagot a kenőcs, később sem tapasztalták annak pozitív hatásait. Azok azonban, akik négy kezelés után tudták meg az igazságot, készségesen éslelték a gél jótékony hatásait.

A kutatást vezető Tor Wager, a University of Colorado Boulder professzora elmondta: „Még mindig sok mindent nem tudunk a placebo-hatásról, az azonban lassan kezd kirajzolódni előttünk, hogy két dologra van szükség: egyrészt arra, hogy higgyünk a kezelés hatékonyságában, másrészt pedig arra, hogy legyenek tapasztalataink, amelyek alátámasztják ezt a hitünket. Ha ez adott, hiába szerzünk tudomást arról, hogy átvertek minket, a meggyőződésünkhöz ragaszkodunk, és ezért továbbra is poztv hatásokat észlelünk magunkon”.